Menu
Eriksen pakt eerste prijs van 2012

Eriksen pakt eerste prijs van 2012

Op dag 3 van het trainingskamp in Brazilië werden Jan Vertonghen en Christian Eriksen op hun kennis over Brazilië getest. Daags na het bezoek aan het voetbalmuseum nodigde Ajax.nl de Belg en de Deen na afloop van de training uit voor kleine Braziliaanse quiz. Het leverde een vrolijk intermezzo tijdens de serieuze voorbereiding op de tweede seizoenshelft op.

,,Zo lijkt het net of ik bij Palmeiras getekend heb”, zegt Eriksen als hij het shirt van Ajax’ komende tegenstander trots omhoog houdt. De middenvelder kan een glimlach niet onderdrukken. Hij heeft zojuist Jan Vertonghen met een Braziliaanse voetbalquiz verslagen. De middenvelder van Ajax heeft zijn eerste prijs van 2012 al binnen. Drie keer goed gokken bezorgt de Deen uiteindelijk de zege op de aanvoerder van Ajax. Die baalt op zijn beurt goed van de verloren quiz. ,,Wat is dit allemaal…?”

Noem een aantal Brazilianen die ooit bij Ajax hebben gespeeld.
Eriksen: ,,Zé Eduardo.”
Vertonghen: ,,Kerlon.”
E: ,,Ah, jammer. Die had ik ook. Leonardo dan maar.”
V: ,,Wamberto.”
E: ,,Danilo Sousa.”
V: ,,Die heeft geen debuut gemaakt man.”
C: ,,Nee, maar Zé Eduardo toch ook niet?”
V: ,,Ok, die gozer met die krullen van die vroege rode kaart.. Hoe het hij ook alweer? Marcos? Nee wacht, Marcio Santos!”

Na een flinke denkpauze en het herhalen van eerder genoemde namen geven Eriksen en Vertonghen het uiteindelijk op. Bij het horen van de naam Maxwell kijken ze elkaar aan. Natuurlijk, die hadden we ook nog… De buitenkans om op een 4-3 voorsprong te komen laten ze allebei liggen.

Als winnaar van de Braziliaanse quiz kreeg Christian Eriksen een shirt van Palmeiras. Als winnaar van de Braziliaanse quiz kreeg Christian Eriksen een shirt van Palmeiras.

Volgende vraag. Hoeveel inwoners heeft Brazilië?
V: ,,300 miljoen.”
E: ,,280 miljoen.”

Het goede antwoord ligt iets onder de 200 miljoen.
E: ,,Yes!”
V: ,,Weer oneerlijk. Nu moet Eriksen het als eerste zeggen…”

Hoeveel inwoners heeft de stad São Paulo?
E: ,,25 miljoen.”
V: ,,26 miljoen…”

Met een inwonersaantal van 22 miljoen zit Eriksen er het dichtste bij. De Deen kan een vreugdekreet niet onderdrukken. Opnieuw heeft hij het geluk aan zijn zijde. Als Vertonghen nog kans wil maken op het shirt moet hij nu aan een inhaalslag beginnen.

Welke voetbalclubs zijn er naast Palmeiras nog meer in São Paulo?
E: ,,São Paulo.”
V: ,,Corinthians. Meer zijn er niet toch?”

Portuguesa had Vertonghen terug in de race kunnen brengen, maar Eriksen behoudt zijn voorsprong. De vraag of Frank de Boer (4) of André Ooijer (3) de meeste interlands tegen Brazilië heeft gespeeld wordt door beiden foutloos beantwoord. Ook over de Ajacied die ooit een rode kaart tegen Brazilië pakte bestaat geen twijfel. In koor noemen ze dan naam van André Ooijer. Met de historische kennis zit het zo te zien wel goed, als zelfs een rode kaart uit een oefeninterland uit 1999 zo voor in het geheugen ligt.

Nog drie vragen te gaan. De naam van de trainer van Palmeiras wordt door Eriksen het eerste ingekopt. ,,Scolari!”, roept hij resoluut. Vertonghen reageert adrem: ,,En zijn voornaam is Luiz Felipe. Dat vind ik wel een extra punt waard…” Eriksen was echter de snelste met het antwoord.

Wat is de bijnaam van het Braziliaans elftal?
V: ,,De Goddelijke Kanaries!”

Vlak voor de finish loopt Vertonghen dan toch nog net een puntje in op Eriksen. Het verschil van twee punten (9-7) is met de laatste vraag in zicht echter al niet meer te overbruggen. Voor de statistieken wil Eriksen die laatste vraag uiteraard nog wel even horen.

Welk dier is de mascotte van Palmeiras?
Eriksen wil de overwinning nog wat extra glans geven en kijkt om zich heen of hij ergens op het trainingscomplex een afbeelding van het dier ziet. Na twee keer goed gokken doet hij voor de derde keer een schot voor de boeg. ,,Een vogel?”, zegt de Deen. Met de overwinning al in de tas rekenen we het antwoord goed. De grote afbeelding van een papegaai op de spelersbus van Palmeiras onderstreept dat het antwoord juist is.

Terwijl een balende Vertonghen ondertussen de kleedkamer heeft opgezocht, krijgt Eriksen de beloofde beloning. Dankzij wat hulp van de perschef van Palmeiras bevat de prijzenpot een officieel wedstrijdshirt van shirt van Ajax’ komende tegenstander. Dat scheelt Eriksen zaterdag na afloop van de wedstrijd in ieder geval shirtje ruilen om in het bezit van het groene thuistenue van de Braziliaanse gastheer te komen. En dat komt goed uit, want vanwege het trainingskamp in Brazilië speelt Ajax zaterdag in een speciaal thuisshirt met eenmalig de sponsornaam Mongeral AEGON op de rug. Dat collectors item hoeft hij dus niet per se in te zetten. Het groene shirt heeft hij op dag 3 van het trainingskamp al binnen. De eerste prijs van 2012 nemen ze Eriksen niet meer af.

Tekst en foto's: Ajax.nl