Menu
Eriksen vertrouwt op halve finale

Eriksen vertrouwt op halve finale

Christian Eriksen staat zaterdag met Jong Denemarken voor de belangrijke opgave om het EK U-21 de laatste poulewedstrijd tegen IJsland winnend af te sluiten. De Ajacied zal in het veld vele bekenden tegenkomen, want een paar weken geleden speelde hij met de nationale A-ploeg ook al tegen IJsland. Een groot aantal spelers van toen, zijn nu weer van de partij.

Eriksen bewaart goede herinneringen aan wedstrijden tegen IJsland. Bij de laatste editie tussen het 'grote' Denemarken en IJsland scoorde de middenvelder van Ajax een belangrijke goal. Met zijn veertien A-interlands en status als kampioen van Nederland is hij derhalve ook de 'grote meneer' van de Denen bij het EK U-21. De nog altijd pas 19-jarige Eriksen heeft het er maar druk mee.

,,Ik heb eerst de voorbereiding met de A-ploeg op de wedstrijd tegen IJsland meegemaakt en daarna heb ik me bij Onder 21 gemeld,” vertelt Eriksen telefonisch vanuit gastland Denemarken. ,,Toch voel ik me niet vermoeid, hoewel het seizoen natuurlijk lang is.” Eriksen speelde namelijk vorig jaar zomer ook nog op het WK in Zuid-Afrika. Daarna beleefde hij met Ajax een lang kampioensjaar dat al eind juli weer begon met de voorrondewedstrijden in de Champions League tegen PAOK.

Eriksen vertrouwt erop dat Jong Denemarken de halve finale gaat halen. Eriksen vertrouwt erop dat Jong Denemarken de halve finale gaat halen.

Zowel bij de Deense ploeg als bij Ajax is Eriksen een vaste waarde. Een groot contrast met Jong Denemarken, waar hij eigenlijk een soort van gastspeler is. ,,Spelen voor de A-ploeg en Onder 21 zijn twee verschillende dingen. In dit team kende ik nog bijna niemand en misschien ging het daarom de eerste wedstrijd tegen Zwitserland wel niet zo goed. We speelden als team ook te traag en hoewel we wel veel halve kansen kregen was hun keeper ook erg goed.”

Eriksen vervolgt: ,,Niemand was teleurgesteld over het resultaat van de openingswedstrijd. Misschien waren we zelfs wel een beetje geschrokken. Maar de tweede wedstrijd tegen Wit-Rusland ging het gelukkig heel goed. Eigenlijk hadden we met meer dan 2-1 moeten winnen, want we hadden tien schoten op doel.” Eriksen nam de helft van de Deense productie voor zijn rekening. ,,Ik miste de penalty en dacht ‘schoot ik dan zo slecht?’, maar toen kwam de rebound en schoot ik nogal gelukkig wel raak.”

Om de halve finale te bereiken moet Denemarken zaterdag winnen van IJsland U-21. ,,Als we zelf winnen en Zwitserland verslaat Wit-Rusland, dan zijn we door. Gelukkig bewaar ik goede herinneringen aan IJsland. Hopelijk is dat na zaterdag nog steeds zo. Hoewel veel van de jongens van de A-ploeg nu dit EK spelen, moet het te doen zijn. Ik heb er alle vertrouwen in.”

Tekst: Ajax.nl/Monique Janse
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst (topfoto), Gerard van Hees (onderste foto)