Menu
Eriksen wacht derby van Scandinavië

Eriksen wacht derby van Scandinavië

Terwijl zijn voormalige klasgenoten net klaar zijn met school - en voor de keuze staan te gaan werken of te studeren - bereidt Christian Eriksen zich met het Deense nationale elftal voor op de belangrijke EK-kwalificatiewedstrijd tegen Noorwegen, die dinsdag in Kopenhagen wordt gespeeld.

In het Parken Stadion kunnen de Denen een grote slag slaan in groep H, waarin zij momenteel de koppositie delen met Portugal en de Noren. ,,Het wordt een belangrijk potje," lacht de pas 19-jarige Ajacied. ,,Een Scandinavische derby, dus het zal iets meer een gevecht worden dan normaal. Als we winnen slaan we een goede slag ten opzichte van onze concurrent." In tegenstelling tot Denemarken kwam concurrent Noorwegen vrijdagavond ook al in actie in de EK-kwalificatie tegen IJsland. In Noorwegen gaat de focus daarom nu pas op de 'derby'.

,,Als we volgende maand ook winnen op Cyprus hebben we misschien in de laatste thuiswedstrijd tegen Portugal genoeg aan een gelijkspel. Wij moeten in elk geval de komende twee wedstrijden zes punten halen, dan kan het een heel mooie periode worden."

Met een daverende knal zette Eriksen Ajax op 1-0 tegen Vitesse. Met een daverende knal zette Eriksen Ajax op 1-0 tegen Vitesse.

Toch weigert Eriksen zich op voorhand helemaal rijk te rekenen, want met name de fysieke speelstijl van de Noren wordt in de Deense hoofdstad wel degelijk gevreesd. ,,Ze gaan altijd voor standaardsituaties en spelhervattingen," legt Eriksen uit. ,,Het is niet het mooiste voetbal, maar ze hebben op die manier heel veel resultaten behaald. Hoewel het daar lastig was," doelt hij op het eerdere 1-1-gelijkspel in Oslo, ,,hebben we thuis waarschijnlijk meer balbezit. Daarom verwacht ik toch een beter resultaat."

Hoewel hij in zijn jongste jeugd al als een groot talent te boek stond hield Eriksen er nooit rekening mee dat hij ooit het nationale team zou halen. ,,Ik heb juist altijd met plezier naar Denemarken gekeken en net als iedereen wel eens gezeurd over het vertoonde spel. Maar nu ik zelf in het Deense elftal speel zeur ik natuurlijk niet meer," grinnikt de sympathieke Scandinaviër, die het een eer vindt om het nationale tricot te dragen.

Eriksen behoort inmiddels samen met clubgenoot Nicolai Boilesen tot de nieuwste generatie Deense talenten. Het is dan ook niet vreemd dat Ajax in Denemarken de populairste Europese club is. ,,Ajax heeft nu succes gehad door Nicolai en mij te halen. En ook het derde succes met Viktor Fischer komt eraan", steekt de international de loftrompet over zijn twee jaar jongere landgenoot, die deze zomer aansloot bij de A1 van de Amsterdammers. ,,Hij is ook echt een leuke jongen, die hierheen is gekomen om iets te bereiken en niet om te ‘chillen’."

Dat Eriksen zelf in januari 2009 zijn vrienden uit Middelfart en Odense gedag zei om bij Ajax zijn droom na te jagen heeft hem vooralsnog geen windeieren gelegd. De sierlijke middenvelder is niet meer weg te denken uit het elftal van trainer Frank de Boer en is nagenoeg bekend bij alle topclubs in Europa. Toch heeft de jongeling de boodschap ter harte genomen van zijn illustere landgenoot en oud-Ajacied Michael Laudrup, die hem adviseerde nog een paar jaar in Amsterdam te blijven. ,,Hij weet waarover hij praat. Bovendien voel ik me goed hier."

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst