Menu
Eriksen wil revanche tegen Feyenoord

Eriksen wil revanche tegen Feyenoord

Christian Eriksen staat aan de vooravond van zijn vijfde Klassieker. Bovendien bevindt de Deen zich op de drempel van de officieuze club van 100. De bijna twintigjarige middenvelder heeft nog vijf duels nodig om zich in dat elitegezelschap te mogen mengen.

Ook voor Christian Eriksen is de wedstrijd Feyenoord - Ajax, die door velen wordt gezien als de grootste wedstrijd in de Eredivisie, een speciaal duel: ,,Voor mij voelt het als de grootste wedstrijd, ook al staan de teams nu niet op de eerste twee plaatsen in de competitie. De duels tussen Ajax en Feyenoord zijn altijd een beetje anders dan de andere wedstrijden, je weet hoeveel rivaliteit er tussen de Rotterdammers en Amsterdammers is. Dan krijg je wel een ander gevoel. Maar ik zou het wel leuk vinden om een Klassieker te spelen waarin supporters van beide clubs in het stadion zitten. Dat heb ik nog nooit meegemaakt en dat vind ik jammer.”

Beide clubs wisten de duels voorafgaande aan de Klassieker niet in winst om te zitten. Feyenoord verloor met 2-1 bij VVV-Venlo en Ajax speelde gelijk in Alkmaar: ,,Feyenoord heeft tegen VVV al aan ons gedacht, denk ik”, schat Eriksen in. ,,Dat las ik ergens. Iedereen was al bezig met deze wedstrijd. Dat was bij ons wel anders. Wij hadden eerst de bekerwedstrijd tegen AZ en daarna de competitiewedstrijd tegen AZ. Wij dachten toen nog niet aan Feyenoord. Het was jammer voor ons dat het 1-1 werd tegen AZ, want we hadden een goede tweede helft. Het zou een mooi driehoekje kunnen zijn: na de nederlaag tegen AZ, het gelijkspel daar en zondag een zege… Laten we zondag een goede reeks beginnen!”

In de ArenA speelde Ajax en Feyenoord dit seizoen gelijk. In de ArenA speelde Ajax en Feyenoord dit seizoen gelijk.

Zondag zit Eriksen voor de vijfde keer bij de wedstrijdselectie voor een Klassieker. De eerste keer was bijna twee jaar geleden toen hij, op 17-jarige leeftijd, drie minuten voor tijd Urby Emanuelson mocht vervangen. Dat moment herinnert hij zich nog goed: ,,Toen ik ging warmlopen schreeuwden ze allerlei dingen naar me. Dat vond ik toen een beetje raar, maar ik lachte er maar om. Het is wel zo dat je er nóg gemotiveerder van raakt. Het is ook goed als ze zo hard fluiten eigenlijk, want dan weet je dat het bij ons beter loopt dan bij hen."

Dus hoopt de jonge Deen, die op Valentijnsdag zijn twintigste verjaardag viert, dat er tussen half één en half drie hard wordt gefloten in de Kuip. Dan doet Ajax het namelijk beter dan de thuiswedstrijd op 23 oktober 2011. Dat duel werd achteraf door trainer Frank de Boer bestempeld als de slechtste wedstrijd van het seizoen. ,,Dat was ook zo”, erkent Eriksen. ,,We waren helemaal niet goed. Daarom leeft bij ons echt een revanchegevoel. Iedereen doet zijn best op de training.”
Morgen kan het publiek de Ajacieden in de ArenA aan het werk zien bij de laatste voorbereidingen op het duel. ,,Je krijgt die dag zoveel sfeer mee. Je ziet daar ook hoe belangrijk een overwinning voor de supporters, voor de club en voor ons is.”

Mocht Ajax zondag punten pakken in Rotterdam dan evenaart de club een record van elf wedstrijden op rij zonder nederlaag tegen Feyenoord. ,,Ik ben ook pas tevreden als we winnen”, zegt Eriksen die zelf tegen een mijlpaal aanzit. Als de Deen de komende duels allemaal speelt, dan speelt hij een paar dagen na zijn 20ste verjaardag zijn honderdste officiële wedstrijd voor Ajax. ,,Wat veel!”, reageert hij verrast. ,,Dat is wel heel snel. Dat vind ik wel mooi, zeker omdat het een paar dagen na mijn verjaardag is. Het is heel snel gegaan hoor. Ik besef echter wel dat ik niet een doorsnee negentienjarige ben. Mijn benen en mijn hoofd hebben al veel meegemaakt met een WK en EK en elk jaar een prijs winnen. Ik hoop dat ik in het ritme kan blijven van elk jaar een prijs pakken.”

Tekst: Ajax.nl/Monique Janse
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst