Menu
Escudé geniet nog na van zege op AZ

Escudé geniet nog na van zege op AZ

De gezichten van de Ajacieden die zich maandagochtend naar het trainingsveld begeven, staan net zo zonnig als de weerkaart. Dat AZ met goed voetbal en mooi resultaat is geklopt heeft nog zijn nawerking. Ook Julien Escudé is vrolijk en tevreden. Hij was voor het eerst in een officieel duel aanvoerder.

,,Ik was al eens in die oefenwedstrijd tegen Ghana aanvoerder, maar nu was het in de competitie. Ik vond dat wel een sensatie eigenlijk", aldus Julien Escudé maandagmiddag.

Ook zijn verblijf enkele weken geleden bij de nationale ploeg van Frankrijk schaart hij onder de noemer 'sensational'. ,,Ik was daar vreemd genoeg heel relaxed. De trainer zei mij ook gelijk dat de selectie 21 spelers had en dat als er niemand geblesseerd raakte, ik op de tribune zou zitten. Dat gebeurde ook. Dat vond ik niet erg, zo kon ik rustig wennen."

Rustig is het seizoen niet bepaald voor de verdediger van Ajax. Hij vindt met regelmaat - al vijf keer dit seizoen - het doel van de tegenstander, werd voor het eerst geselecteerd voor het nationale team van Frankrijk en droeg dus zondag in het duel tegen AZ voor het eerst de aanvoerdersband. ,,Ik probeerde me wel te blijven concentreren op mijn taken en mijn teamgenoten te helpen. Ik was echter niet zo relaxed als toen bij het nationale team. Ik was wel een beetje nerveus. Maar ik kijk met een goed gevoel terug op de wedstrijd. We speelden compact en het positiespel was goed. De winst op AZ was belangrijk met oog op de tweede plaats. Of ik aanvoerder blijf als John Heitinga niet in de basis staat, weet ik niet. Dat zien we de volgende wedstrijden wel. We moeten ons nu richten op Feyenoord. Weer een belangrijk duel!"

Nicolae Mitea is niet op het trainingsveld verschenen. Hij heeft wat last van zijn rug en traint binnen. Daniël de Ridder, Anthony Obodai, Nourdin Boukhari en Urby Emanuelson worden aan de selectie van Jong Ajax toegevoegd voor de wedstrijd van maandagavond. Yannis Anastasiou, Rafael van der Vaart, Tomás Galásek en John Heitinga gaan met Gerard van der Lem aan de slag.

Na de uitlooptraining verlaten Hatem Trabelsi en Steven Pienaar al het veld. De rest van de basis van zondag leeft zich uit in een voetvolleypartijtje. Doelman Hans Vonk doet ook mee en dat is op zich best bijzonder, want meestal volgen de keepers hun eigen programma. Maar nu vormt de Zuid-Afrikaanse international met Zdenek Grygera, Maxwell en Julien Escudé het team 'buitenland' dat aantreedt tegen Wesley Sneijder, Ryan Babel, Hedwiges Maduro en Nigel de Jong.

Maarten Stekelenburg is daardoor in zijn eentje een team in de oefening van Van der Lem. De doelman krijgt punten voor elke bal die hij stopt of die door de veldspelers wordt gemist. Die veldspelers krijgen op de flanken een diepe bal van Heitinga op de stropdas; moeten daarna de keuze maken om op het doel te schieten waarin Stekelenburg staat, of in het lege doel te mikken of voor te geven op Yannis Anastasiou. Als er voor het verre doel wordt gekozen, moet het schot aan voorwaarden voldoen. Een rollertje mag bijvoorbeeld niet. Gebeurt dat wel dan gaat het punt naar Stekelenburg. Hoe langer de oefening duurt hoe beter het de spelers afgaat. De mooiste goal wordt gescoord door Tomás Galásek, die vanaf de linkerzijkant de bal tot verwondering en hilariteit van de toeschouwers de bal in de korte hoek laat verdwijnen.