Menu
Eshly Bakker: 'Amsterdam is mijn stad en Ajax mijn club'

Eshly Bakker: 'Amsterdam is mijn stad en Ajax mijn club'

Eshly Bakker speelde vanaf de oprichting van de Ajax Vrouwen in 2012 4 seizoenen in het Ajax-shirt. Na een seizoen bij FC Twente en een moeilijk jaar bij MSV Duisburg keerde ze afgelopen zomer terug op haar vertrouwde nest. De Ajax Vrouwen spelen vrijdagavond tegen Bakker haar oude ploeg: FC Twente. "Ik verwacht een spektakel vrijdagavond."

Terugkeer bij Ajax
Eshly Bakker zat op een dood spoor in Duitsland. In dat opzicht voelde haar terugkeer bij Ajax in meerdere opzichten als een verlossing. "Bij MSV Duisburg raakte ik geblesseerd en kreeg ik voor mijn gevoel niet de hulp en steun die ik nodig had. Op dat moment wilde ik terug naar de basis en dat is in Amsterdam. Het voelde gelijk vertrouwd en ik ben blij dat ik de kans heb gekregen om terug te keren bij Ajax." 

De aanvalster kwam op 17-jarige leeftijd via het KNVB-Talententeam bij ADO Den Haag terecht. Ze speelde 2 jaar in de residentiestad voordat ze haar droomtransfer naar Ajax maakte. "Toen ik in 2012 hoorde dat Ajax een vrouwenteam begon, wist ik dat mijn droom werkelijkheid kon worden", vertelt de 26-jarige Amsterdamse. "Ik vond het geweldig om op het hoogste niveau bij ADO te spelen, maar toen ik de kans kreeg om Ajacied te worden, twijfelde ik geen moment. Amsterdam is mijn stad en Ajax is mijn club, dat zal altijd zo blijven."

'Mijn stage bij Tony Chocolonely vind ik superleuk' 

Studie
Niet alleen voetbalt Bakker weer in de hoofdstad, ook heeft ze haar studie aan de Johan Cruyff Academy in Amsterdam hervat. “Negen jaar geleden begon ik de hbo-studie sportmarketing, maar ik wist niet goed of ik dat wel wilde studeren, dus stopte ik. Bij MSV Duisburg ging ik nadenken over mijn toekomst en besloot ik mijn studie weer op te pakken. Inmiddels zit ik in het 3e jaar van mijn opleiding en loop ik 2 tot 3 middagen per week stage bij Tony Chocolonely, dat vind ik echt superleuk."

Of Bakker na haar profcarrière iets met voetbal of sportmarketing gaat doen, weet ze nog niet zeker: "Ik heb namelijk ook de 1-jarige studie grafische vormgeving’ afgerond, dus ik verwacht dat ik na het voetbal iets met creatieve marketing ga doen.”

Eshly Bakker in actie tijdens Ajax Vrouwen - Achilles '29
Eshly Bakker in actie tijdens Ajax Vrouwen - Achilles '29

'Overal voorin kan ik mijn creativiteit kwijt'

Niet alleen in haar maatschappelijke carrière, maar ook op het voetbalveld laat ze haar creativiteit de vrije loop: op welke positie dat ook is. "Ik krijg regelmatig de vraag op welke positie ik nou eigenlijk speel. Van nature ben ik een centrumspits, maar ik speel ook vaak op de flanken. Overal voorin kan ik mijn creativiteit kwijt en dat doe ik graag. Het maakt me niet meer zoveel uit waar ik speel. Vroeger wilde ik graag spits zijn en de doelpunten maken. Nu ben ik op een andere manier met het spel bezig en positioneel wat slimmer geworden. Het is ook leuk om wat meer in te zakken of op de buitenkant het spel op gang te brengen. De laatste tijd gaat dat goed."

HATTRICK! ⚽️⚽️⚽️#excaja pic.twitter.com/v3jHfggTHQ

— Ajax Vrouwen (@AjaxVrouwen) 14 december 2018

De topper: Ajax Vrouwen – FC Twente
Bakker speelt vrijdagavond met de Ajax Vrouwen tegen haar oude ploeg en kijkt uit naar het duel met FC Twente. "De wedstrijden tegen Twente zijn de leukste in de competitie, omdat we allebei voetballende ploegen zijn."

Eerder dit seizoen wonnen de Ajacieden nog niet van de Tukkers; desondanks gelooft de Amsterdamse dat haar ploeg de koploper kan verslaan. "We hebben een goede reeks neergezet en het spel is verbeterd. Ook gaan we de wedstrijd met veel meer vertrouwen in dan toen. Ik verwacht een spektakel waarin wij net iets meer kunnen brengen dan Twente."

Lees ook: Recordhouder Van der Most trots op 167 duels

Tekst: Ajax.nl/Stef van de Kimmenade
Beeld: Jasper Ruhé