Menu

Euro-Leagueclubs blijven alternatieven onderzoeken

RIJSWIJK (ANP) - De elf Europese voetbalclubs die zijn verenigd door hun wens een Euro League te beginnen, blijven zoeken naar alternatieven voor de bestaande competities. Vrijdag veegde de Europese voetbalunie (UEFA) hun voorstellen van tafel, maar de elf accepteren die afwijzing niet zomaar.

De clubs, waaronder uit Nederland Ajax, PSV en Feyenoord, meldden maandag eensgezind te twijfelen aan de rechtsgeldigheid van de werkwijze van de UEFA. Die bond stelde onlangs een lijst op van tien 'principes' voor Europees voetbal. Daarin staat onder meer dat er voor Europese competities maar een organiserende bond kan bestaan. Volgens de elf clubs uit Nederland, Belgie, Schotland, Portugal en Denemarken, zijn enkele van die tien punten in strijd met de Europese wetgeving.

De clubs zijn blij dat de UEFA begrip heeft voor hun problemen, maar zijn tegelijkertijd verbolgen over het feit dat de bond hun plan zonder alternatief heeft verworpen. ,,Daaruit kun je concluderen dat de UEFA de ernst van de situatie niet inziet'', aldus de gemeenschappelijke verklaring maandag.

De clubs gaan zo spoedig mogelijk met hun nationale bond en/of competitie-organisatie overleggen wat de volgende stap moet zijn. Doel is om het groeiende gat tussen de top van Europa (Italie, Spanje, Duitsland, Engeland) en de kleinere landen te verkleinen. Daarom blijven ze alternatieve competities onderzoeken, waaronder ook nog steeds het scenario van de Euro League.