Menu

Europees avontuur Ajax voorbij

Het eeuwfeest van Ajax wordt niet opgeluisterd met internationaal succes. Voor het tweede achtereenvolgende seizoen verliet Ajax voor de winter het Europese toneel via de achterdeur. Precies een jaar na de uitschakeling in de Champions League (FC Porto - Ajax 3-0) volgde een nieuwe ontluisterende nederlaag tegen een Zuid-Europese ploeg. In de return van de derde ronde van het UEFA Cup-toernooi was Ajax machteloos tegen een technisch superieur Real Mallorca (2-0).

Gezien het spel en de vorm van de afgelopen wedstrijden kwam de nederlaag tegen Mallorca niet geheel als een verrassing, maar Ajax was vooraf toch zeker niet kansloos. In Palma de Mallorca hoefde tenslotte slechts een 1-0 achterstand te worden goed gemaakt. Maar het scenario van twee weken geleden herhaalde zich snel. Al in de derde minuut. Tristan omspeelt eerst Winter, daarna Verlaat en bedient vervolgens de geheel vrijstaande Paco Soler: 1-0.

Daarna gooide Real Mallorca de wedstrijd weer op slot. De Spanjaarden staan er om bekend dat zij, ongeacht of zij uit of thuis spelen, nooit massaal ten strijde trekken. Maar echt moeilijk kon dit moedeloos ogende Ajax het de Spanjaarden eigenlijk niet maken. Daarvoor waren de combinaties te slordig en leverde de ploeg regelmatig de bal in bij de tegenstander.

De eerste helft telde welgeteld één Amsterdamse kans: een voorzet van Chivu belandde via een been van de tegenstander in de voeten van Richard Knopper. De middenvelder, die daags voor de wedstrijd nog apart trainde, schoot hard en hoog over.

Ook na rust kwam Ajax tekort. De Amsterdammers, nu met Gronkjaer en Kanu in plaats voor Machlas en De Cler, kregen een kans (schot Laudrup), maar Real Mallorca bleef gevaarlijker. Illustrerend was weer dat Fred Grim als een van de weinigen goede vorm toonde. Het is te danken aan Ajax-doelman dat de nederlaag tot 2-0 ‘beperkt’ bleef. Na een vrije trap van Engonga belandde de bal via de muur in de voeten van Biagini: 2-0.

Op 18 maart 2000 viert Ajax zijn honderste verjaardag, maar het zal een feestje zijn zonder Europese glans. Aanstaande woensdag kan Ajax in de Nederlandse competitie werken aan het zelfvertrouwen. Op de nieuwe grasmat in de ArenA strijden Ajax en PSV dan om de koppositie. Opstellingen: Real Mallorca: Franco, Miquel Soler, Siviero, Carreras (83. Djokai), Lauren, Olaizola, Paco Soler, Diego Tristan (90. Quinteros), Nadal, Biagini (88. Ibagaza), Engonga.

Ajax: Grim, Nieuwenburg, Van Halst, Winter, Verlaat, Chivu, De Cler (46. Kanu), Machlas (46. Gronkjær), Knopper (70. Babangida), Laudrup, Wamberto.

Scheidsrechter: Stuchlik (Oos)

Toeschouwers: 20.500

Kaarten: Geel: Biagini en Engonga (Real Mallorca) en Nieuwenburg (Ajax)

Scoreverloop: 1-0 Paco Soler (3.) 2-0 Biagini (73.)