Menu

Europese grootmachten in The Amsterdam Tournament 2002

Met AFC Ajax, Manchester United, FC Barcelona en Parma AC heeft The Amsterdam Tournament ook in 2002 een topbezetting. De vierde editie van het unieke voetbalevenement wordt dit jaar - uiteraard in de Amsterdam ArenA - gehouden op vrijdag 2 en zondag 4 augustus.

The Amsterdam Tournament heeft in de eerste drie jaar van zijn bestaan naam gemaakt over de hele wereld. Zo werd het tweedaagse evenement met vier volledige wedstrijden, een toernooi dat uniek is in deze opzet, vorig jaar in meer dan honderd landen rechtstreeks op televisie uitgezonden. Naar schatting 350 miljoen kijkers waren getuige van het toernooi. Dit jaar zullen de wedstrijden ook live in Japan, China en de Verenigde Staten te zien zijn. Het aantal toeschouwers dat in het stadion naar de wedstrijden is komen kijken, bedraagt na drie jaar 210.000. Met zulke getallen is The Amsterdam Tournament uitgegroeid tot een van de grootste (sport)evenementen van Nederland. "We vinden het zeer belangrijk dat Manchester United aanwezig is op een toernooi met zoveel aanzien", sprak Peter Kenyon, chief executive van Manchester United, niet voor niets.

Organisatie
De organisatie van het toernooi is sinds 1999 in handen van The International Event Partnership (IEP). Het evenementenbureau uit Engeland en de directie van de Amsterdam ArenA bereikten dit voorjaar een akkoord over nog eens drie edities, te beginnen met het toernooi van dit jaar.

Voor de eerste keer zullen de wedstrijden dit jaar plaatsvinden op vrijdag- en zondagavond. Voorheen waren donderdag en zaterdag de speeldagen. Met deze verschuiving hoopt de organisatie nog beter in te spelen op de wensen van het publiek, dat overigens voor dezelfde prijs als vorig jaar het toernooi kan bezoeken. Voor 25 euro kan al van een hele avond topvoetbal worden genoten. Het toernooi blijft groeien, maar de entreeprijzen blijven gelijk.

Deelnemers
Een WK zonder Oranje, het zal voor de liefhebbers deze zomer een vreemde gewaarwording zijn, maar met Manchester United, Barcelona en Parma als deelnemers, is de kans groot dat tijdens The Amsterdam Tournament kersverse wereldkampioenen het veld van de ArenA zullen betreden.

De deelname van Ajax, op haar eigen thuisbasis, is inmiddels vanzelfsprekend. De club was in alle toernooien present en sleepte in 2001 op een zinderende slotdag - met een 3-1 overwinning op Liverpool - zelfs de hoofdprijs in de wacht. De ploeg van Ronald Koeman wordt alsmaar beter en zal ongetwijfeld sterk aan de start van het nieuwe seizoen verschijnen. The Amsterdam Tournament is dan een mooie krachtmeting.

Manchester United zal in het toernooi een directe tegenstander van Ajax zijn, net als FC Barcelona. Het betekent (transfers daargelaten) een weerzien met Nederlanders als Ruud van Nistelrooy, Patrick Kluivert, Frank de Boer, Marc Overmars, Michael Reiziger en Phillip Cocu. En een ontmoeting met wereldsterren als Rivaldo, Juan Sebastian Veron, David Beckham en Ryan Giggs. Om over al die andere kopstukken van Manchester United en Barcelona nog maar te zwijgen.

Ook Parma AC mag met recht een gerenommeerde deelnemer worden genoemd. De club is pas sinds 1990 in de Serie A actief, maar won sindsdien wel drie Italiaanse en vier Europese bekers. Ook dit seizoen is Parma doorgedrongen tot de finale van de Coppa Italia. Het treft daarin Juventus. Hoewel vaak reserve, is Hidetoshi Nakata een blikvanger in de selectie. De middenvelder is de Japanse hoop voor het aanstaande wereldkampioenschap.

Het programma van The Amsterdam Tournament 2002 ziet er als volgt uit:
Vrijdag 2 augustus
19.00 uur FC Barcelona - Parma AC
21.15 uur AFC Ajax - Manchester United
Zondag 4 augustus
18.30 uur Manchester United - Parma AC
20.45 uur AFC Ajax - FC Barcelona