Menu
Europese reis eindigt in Amsterdam

Europese reis eindigt in Amsterdam

Met Christian Poulsen haalde Ajax afgelopen zomer twaalf jaar internationale ervaring binnen. Ervaring op het voetbalveld, maar ook in het leven, want zijn rondreis over het Europese continent heeft de Deen zowel sportief als in menselijk opzicht gelouterd. In aanloop naar Ajax - VVV-Venlo doet Poulsen zijn verhaal.

Als voetballer is hij de man die zorgt voor controle en evenwicht in het elftal. Hij waarborgt de defensieve zekerheid als anderen naar voren rennen en ziet erop toe dat er geen gekke dingen gebeuren. Een nuttige, doorgaans stille kracht. Als mens is Christian Poulsen heel wat avontuurlijker ingesteld. Een blik op zijn curriculum vitae zegt wat dat betreft genoeg: in twaalf jaar tijd trok de Deen als een soort ontdekkingsreiziger door Europa, langs de vijf grootste competities van het continent, bij nogal uiteenlopende clubs in dito steden.

Schalke 04 was zijn eerste buitenlandse werkgever, te midden van de zware industrie in het Duitse Ruhrgebied. Toen was er de eeuwige Spaanse zon in Sevilla, gevolgd door het degelijke Turijn, misschien wel de minst Italiaanse stad van Italië. Een jaartje in havenstad Liverpool en een seizoen in de weldadige rust van de Franse Alpen maken Poulsens rondreis bijna compleet. ,,Het is zo gelopen”, zegt hij erover. ,,Dingen kwamen op mijn pad. Al ben ik wel iemand die nieuwsgierig is en graag in een nieuwe omgeving rondkijkt. Ik stond er dus voor open, maar het is nooit een doel geweest om in veel verschillende landen bij verschillende clubs te spelen.”

Christian Poulsen maakte bij Sevilla twee succesvolle seizoenen mee. Christian Poulsen maakte bij Sevilla twee succesvolle seizoenen mee.

Na zijn jaren bij FC Kopenhagen en Schalke reikte Poulsen met Sevilla pas echt tot grote hoogte.,,We hadden dan ook een geweldig team, met Luis Fabiano en Frédéric Kanouté als spitsen, Dani Alves als rechtsback, Julien Escudé die daarvoor nog hier bij Ajax had gespeeld. Heel veel goede, relatief jonge spelers die echt een gezamenlijk doel voor ogen hadden: prijzen winnen. Mijn rol als controlerende middenvelder was een heel dankbare, omdat we verder heel veel jongens hadden die graag naar voren gingen.” In zijn eerste jaar in de hoofdstad van Andalusië waren er al direct grote successen. Als houder van wat toen nog de UEFA Cup heette, legde Sevilla eerst beslag op de Europese Supercup door het Barcelona van Frank Rijkaard te verslaan. Later dat seizoen volgden nog de Spaanse beker en nogmaals de UEFA Cup.

Behalve sportieve hoogtijdagen beleefde Poulsen in Sevilla ook een menselijk drama. De dood van zijn ploeggenoot Antonio Puerta, die tijdens de eerste competitiewedstrijd van het daaropvolgende seizoen plotseling ter aarde stortte en drie dagen later overleed in het plaatselijke ziekenhuis, dompelde de hele club in diepe rouw, Poulsen incluis. ,,Puerta was nog een jonge gozer, pas 22 jaar, in de kracht van zijn leven. Hij zou vader worden. Nog los van hoe vreselijk het voor hem en voor zijn familie was, de dood komt op zo’n moment akelig dichtbij, voor iedereen. Dat is eng, maar uiteindelijk zijn er zelfs in zo’n situatie ook positieve aspecten. Je wordt op een bepaalde manier nederiger, probeert nog bewuster van het leven te genieten. Ook voor mij persoonlijk was het echt een emotionele tijd. Een week na Antonio’s dood werd mijn tweede kind geboren. Ik zag in korte tijd twee extreme kanten van het leven.”

Na twee mooie jaren in Spanje vervolgde de reislustige Deen zijn loopbaan in Italië (Juventus) en Engeland (Liverpool). Vervolgens belandde hij bij Evian Thonon Gaillard, een kleinduimpje dat zich in een razend tempo heeft opgewerkt in het Franse voetbal en zich nu met reuzen zoals Paris Saint-Germain, Olympique Marseille en Olympique Lyon mag meten. In totaal kwam hij tot 23 wedstrijden in de Franse competitie. Opnieuw nuttige (werk)ervaring, op zijn toch al prima cv.

De laatste etappe van zijn voetbalreis zal hem straks onvermijdelijk terug naar Denemarken voeren, samen met zijn gezin, maar daarvoor was het nu nog te vroeg, zegt de 32-jarige middenvelder. ,,Ik wil nog een paar jaar op een goed niveau voetballen, omdat ik het gevoel heb dat ik echt nog iets heb te geven. Het voelde nog veel te vroeg om te stoppen. Daar zou ik op zeker spijt van hebben gekregen. Dus ik was blij en vereerd dat ik afgelopen zomer een telefoontje van Marc Overmars kreeg. Hij nodigde me uit om eens te komen praten. Dat hebben we gedaan en daarna was het eigenlijk meteen duidelijk dat we er wel uit zouden komen.” Drie maanden en twaalf officiële wedstrijden later is duidelijk dat het zowel voor Ajax als Poulsen een goede keuze is geweest. Het zoveelste geslaagde huwelijk tussen een Deense voetballer en Ajax lijkt inmiddels een feit.

Ajax - VVV begint om 19:45 uur. Kaarten zijn zowel via onderstaande link, de verkooppunten van Ticketbox (Primera) als in de Ajax Experience op het Rembrandtplein verkrijgbaar. Indien er nog voldoende kaarten beschikbaar zijn, is de stadionkassa op de wedstrijddag vanaf 17:45 uur geopend.

Tekst: Maarten Dekker
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst