Menu
Europese reis logistieke puzzel

Europese reis logistieke puzzel

Ajax reist woensdagochtend richting Kiev voor de UEFA Europa League-wedstrijd tegen Dnipro Dnipropetrovsk. Vanwege de situatie in het oosten van Oekraïne wordt de heenwedstrijd in de achtste finales 450 kilometer ten noordwesten van Dnipropetrovsk gespeeld. Ajax.nl volgde de (logistieke) voorbereiding op de voet. Wat komt er allemaal kijken bij een Europese uitwedstrijd?

Donderdag 26 februari, Warschau (20:50 uur)
Het laastste fluitsignaal klinkt in het lege Wojska Polskiego Stadion. Ajax heeft de return tegen Legia met 0-3 gewonnen en schaart zich voor het eerst sinds 2011 bij de laatste zestien in de Europa League. Terwijl Frank de Boer tijdens de persconferentie vragen beantwoordt over een mogelijke terugkeer naar Warschau voor de finale, zijn verschillende medewerkers van Ajax daags voor de loting al druk bezig met de voorbereidingen voor de volgende Europese uitwedstrijd. Een week eerder na de 1-0 zege in Amsterdam is er door de Travel Coördinator van Ajax al contact gelegd met ‘incoming agents’ in de verschillende landen waar Ajax mogelijk naartoe gaat. In geval van een mogelijke koppeling zijn de connecties met landen als Spanje, Italië en Engeland dan snel gelegd. Gezien de korte tijd tot de volgende wedstrijd is een goede voorbereiding van groot belang.

Vrijdag 27 februari, Nyon en Amsterdam (13:00 uur)
De loting voor de achtste finales wordt met belangstelling gevolgd in de Amsterdam ArenA. Vrijwel alle afdelingen hebben op de een of andere manier met de komende Europese ontmoetingen te maken. Denk bijvoorbeeld aan de afdeling Veiligheidszaken, maar zeker ook Wedstrijdzaken, Supporterszaken, Communicatie, Media en Travel & Events. Een afgevaardigde van de afdeling Wedstrijdzaken, gisteravond nog in Warschau, is in het Zwiterse Nyon aanwezig om na de loting direct contact te leggen met vertegenwoordigers van de tegenstander. Als het lot Dnipro Dnipropetrovsk en Ajax aan elkaar verbindt en duidelijk is dat Ajax op 12 maart eerst in Kiev speelt, worden alle draaiboeken en checklists erbij gepakt. Voor het thuisduel op 19 maart wordt alles omtrent de kaartverkoop in gereedheid gebracht. De zeven extra dagen komen goed van pas. Voor de uitwedstrijd wordt er direct contact gelegd met afgevaardigden in Oekraïne. Een appgroep verbindt verschillende Ajax-medewerkers aan elkaar zodat informatie vanuit Nyon, Amsterdam en Kiev snel gedeeld kan worden.

Zaterdag 28 februari, Schiphol (21:00 uur)
De Travel Coördinator reist samen met een afgevaardigde van Ajax’ Official Travel Supplier Kras richting Kiev om het spelershotel en de accomodaties voor medewerkers, sponsoren en andere groepen te checken. Gezien het tijdsverschil (1 uur later) is het van belang om al op zaterdag richting Oekraïne af te reizen zodat de zondag volop benut kan worden om alles te regelen.

Het bezoekersvak in het Olympisch Stadion van Kiev. Hier zitten donderdagavond de Ajax-fans. Het bezoekersvak in het Olympisch Stadion van Kiev. Hier zitten donderdagavond de Ajax-fans.

Zondag 1 maart, Kiev (17:00 uur)
Terwijl PSV - Ajax trending topic op Twitter is en miljoenen fans de topper in Eindhoven volgen, maakt de afvaardiging van Ajax en Kras een ronde door Kiev. Vanaf vanochtend vroeg reizen ze al kriskras door de stad waar Spanje in 2012 Europees kampioen werd. Er worden verschillende hotels en restaurants aan een inspectie onderworpen. De ervaring van zo’n dertig Europese uitwedstrijden (waaronder Dinamo Kiev - Ajax in 2010) van de verschillende betrokkenen betaalt zich uit. Uiteindelijk komt het spelershotel van toen opnieuw als beste uit de test. Het sponsorhotel blijkt volgende week de thuisbasis van de selectie van Dnipro, dus een exacte kopie van vijf jaar geleden wordt het niet. Ook het programma voor de sponsorrelaties en alle transfers voor de verschillende groepen worden van A tot Z gecheckt en in draaiboeken opgenomen. Niets wordt aan het toeval overgelaten.

Maandag 2 maart, Kiev
Daags na PSV - Ajax vliegt de teammanager van Ajax ook richting Kiev. Hij sluit zich aan bij de afgevaardigden van Ajax en Kras die al veel voorwerk hebben gedaan. Alle zaken rond het spelershotel (extra kamer voor massagetafels en materiaal, aparte ruimte voor maaltijden en wedstrijdbespreking en eigen verdieping) worden besproken en formeel gemaakt. Vervolgens wordt er een bezoek aan het immense stadion NSK Olimpiejsky (capaciteit 70.000 en in 2012 decor van de EK-finale) gebracht. Alles wordt gecheckt. Van de kleedkamer van Ajax tot de stoelen voor Ajax-gasten op de hoofdtribune en het bezoekersvak. Verder wordt de wandeling uitgestippeld die de selectie op de wedstrijddag door een klein gedeelte van de Oekraïnse hoofdstad zal leiden. Vanuit Kiev is er contact met de verschillende Ajax-afdelingen in Amsterdam.

Dinsdag 3 maart, Amsterdam
De Ajax-delegatie keert ’s ochtends vroeg terug uit Kiev en deelt vervolgens alle bevindingen met de collega’s in Amsterdam. Met nog acht dagen voor de boeg staat de komende week vooral in het teken van het uitwerken van alle programma’s voor de reis die op woensdag 11 maart begint en vrijdag 13 maart - na een uitlooptraining in het stadion van Dinamo Kiev - weer richting Schiphol gaat. Zo wordt vandaag bijvoorbeeld het vliegtuig voor de reis gereserveerd. De vaste kok van Ajax geeft op zijn beurt het menu voor de Ajacieden door zodat de keukenbrigade van het spelershotel ervoor kan zorgen dat alles op 11 maart aanwezig is.

Maandag 9 maart, Amsterdam
Het is ‘the day after’ Ajax - Excelsior. De wedstrijdselectie voor het duel met Dnipro is inmiddels zo goed als rond. Eerder zijn via de visumdienst al visums aangevraagd voor spelers die dat op grond van hun paspoort nodig hebben, zoals bijvoorbeeld Thulani Serero.

Dinsdag 10 maart, Amsterdam
De Ajax-selectie geniet van een vrije dag. Spits Arek Milik wordt getest en fit genoeg bevonden om mee te gaan. De vrouw van Niklas Moisander is sinds maandag ook weer uit het ziekenhuis, zodat ook Moisander met een gerust hart mee naar Kiev kan. Ondertussen worden in Amsterdam en Kiev de laatste puntjes op de i gezet zodat Ajax morgen zorgeloos richting Oekraïne kan afreizen.

Woensdag 11 maart, Schiphol
Ajax meldt zich in de ochtend op Schiphol voor de reis richting Kiev. Alles ligt klaar en alles is geregeld. De komende dagen valt alles uit de talloze draaiboeken op zijn plaats. De spelers zullen er weinig van merken. Zij kunnen zich in de best mogelijke omstandigheden voorbereiden op de 344ste Europese wedstrijd van Ajax.

Tekst en foto's: Ajax.nl

Door deze tunnel betreden de spelers van Dnipro en Ajax het veld. Door deze tunnel betreden de spelers van Dnipro en Ajax het veld.
Vanuit het spelershotel hebben de Ajacieden de komende dagen dit fraaie uitzicht. Vanuit het spelershotel hebben de Ajacieden de komende dagen dit fraaie uitzicht.