Menu
'Europese trip is geen schoolreisje'

'Europese trip is geen schoolreisje'

Iedere week schrijft een speler of speelster van Ajax een column voor de Ajax Nieuwsbrief. De internationals Jasper Cillessen, Daley Blind, Daphne Koster en Claudia van den Heiligenberg wisselen elkaar telkens af. Deze week is het de beurt aan Jasper Cillessen.

Gisteravond zijn we direct na de verloren wedstrijd tegen Salzburg teruggevlogen naar Amsterdam. Dat vind ik beter dan nog een nacht blijven, want na een wedstrijd slaap ik toch slecht. Bovendien lig ik het liefste in mijn eigen bed. Ik slaap op mijn buik en het komt regelmatig voor dat het hotelmatras te zacht is voor mij. Dan moet er eerst het een en ander veranderen om mij een goede nachtrust te bezorgen. Zo is er eens een houten plank onder het matras geschoven of een extra matras onder het andere gelegd. Alles voor het goede gevoel. Want als ik slecht slaap, voel ik me ook niet goed en dat moet natuurlijk wel. Ik moet de volgende dag presteren.

Dit seizoen slaap ik als we met Ajax op reis zijn, meestal met Mike van der Hoorn op een kamer. Ik zit ook naast hem in de kleedkamer. Samen een kamer delen gaat prima. We zijn allebei geen druktemakers of nachtbrakers, die pas om 2:00 uur gaan slapen. We hebben zeker geen slapeloze nachten omdat de een de ander wakker houdt. We houden uiteraard rekening met elkaar. Als ik zie dat hij moe is, doe ik het licht uit en andersom gebeurt dat ook. Na de wedstrijd heb je wat meer moeite met slapen, maar dat weet je van elkaar. We zijn aardig op elkaar ingespeeld.

Het reizen vind ik sowieso prima. Ik stap net zo makkelijk in een vliegtuig als in de bus. Last van zenuwen voor een vlucht heb ik niet, ik ben er aan gewend. Vliegen is een andere belasting dan reizen per bus; je voelt wat meer. Als je je daar tegen wapent, komt het wel goed. In een vliegtuig wil ik altijd bij het gangpad zitten, want ik ben vrij lang. Daar kan ik mijn benen strekken.

Tijdens de Europese uitwedstrijden vliegen we bijna altijd en we komen in mooie steden. Tijd om die omgeving echt te ontdekken heb je niet. Je ziet het hotel en het stadion en je loopt in een parkje. Die parken zijn in Milaan en Barcelona precies hetzelfde. Maar het is ook geen schoolreisje! Het gaat om één ding en dat is presteren. De wedstrijddag is lang. Ik zorg dat ik altijd een laptop bij mij heb met goede films, want je moet die dag door zien te komen. Na de wedstrijd gaan we zo snel mogelijk naar huis om ons weer op de volgende wedstrijd te focussen. Ook tijdens trainingskampen ga je geen sightseeing tussendoor doen. Dan moet je je ook weer op richten op je training.

Als ik in de vakantie op reis ga, zoek ik soms verre bestemmingen en soms niet. Wat voor mij belangrijk is, is dat het zonnetje schijnt. Of ik nou drie uur moet vliegen of twaalf uur, dat maakt mij niet uit. Het ligt eraan hoeveel vakantie ik heb. Daarin wil ik echt even helemaal tot rust komen en dan is het wel zo fijn als het dan goed weer is. In dergelijke omstandigheden kan je het beste ontspannen. Soms ontkom je er niet aan lang in een vliegtuig te zitten en dat vind ik geen enkel probleem. Ik houd ook van stedentrips, maar je moet de juiste balans vinden.

Eerdere columns

Aanmelden Ajax Nieuwsbrief