Menu
Evander Sno kan iedereen titel aanbevelen

Evander Sno kan iedereen titel aanbevelen

Als Evander Sno in de perskamer van de Amsterdam ArenA vertelt hoe fijn het is om terug te zijn bij zijn familie, ontstaat even de indruk dat hij daarmee doelt op de warme manier waarop hij is opgenomen in de moederschoot die hij op 17-jarige leeftijd verliet.

,,Als een grote club als Ajax je erbij wil hebben, dan twijfel je niet." ,,Als een grote club als Ajax je erbij wil hebben, dan twijfel je niet."

Maar dat blijkt een misverstand: hij heeft het gewoon over zijn bloedverwanten en vrienden in Amsterdam, die het twee jaar zonder hem moesten stellen toen hij aan de andere kant van de Noordzee voetbalde en in Schotland twee landstitels vierde met Celtic. Evander Sno doet soms aan de jonge Clarence Seedorf denken, zo bedachtzaam spreekt hij. En zo zijn er episodes in zijn bestaan als voetballer waaraan hij heeft besloten helemaal geen woorden meer vuil te maken. ,,Omdat het geen zin heeft. Ik wil met het heden en de toekomst bezig zijn, niet met dingen die achter me liggen."

Sno zegt het als gevraagd wordt naar de geruchtmakende overstap die hij maakte als A-junior. Na jaren in de jeugdopleiding van Ajax vertrok de middenvelder vijf jaar geleden naar Feyenoord, iets wat destijds nogal wat stof deed opwaaien. In Rotterdam-Zuid zou hij nooit het eerste elftal halen. Feyenoord wilde Sno eerst elders ervaring laten opdoen en kwam daartoe een huurconstructie overeen met NAC. In Breda verliep zijn ontwikkeling dusdanig stormachtig dat het de aandacht trok van Ray Clarke, het nieuwe hoofd internationale scouting bij Celtic. ,,Ik heb nooit getwijfeld of ik op zijn aanbod moest ingaan", zegt Sno. ,,Ja, ik was pas negentien jaar, maar voelde me klaar voor een stap naar het buitenland en het leven in een andere omgeving. Zeker als het om zo'n grote club gaat, die in een mooie competitie speelt en meedoet aan de Champions League. Dan moet je niet twijfelen, ongeacht je leeftijd."

De Ajacied kijkt met tevredenheid terug op zijn periode in Glasgow. ,,Ik mis vooral de spelersgroep. Met sommigen kon ik het echt heel goed vinden. We hebben een mooie tijd beleefd met Celtic, met twee kampioenschappen. In de Champions League heb ik wedstrijden gespeeld tegen grote voetballers en gerenommeerde clubs. AC Milan, Barcelona, Benfica. Daar word je zelf ook geen slechtere speler van, kan ik je vertellen."

Fier houdt Evander Sno een Roda-speler van zich af. Fier houdt Evander Sno een Roda-speler van zich af.

In Schotland ondervond Sno aan den lijve hoe heftig het voetbal daar beleefd wordt. ,,Het is intenser dan hier in Nederland. De vooroordelen zijn dat er in Schotland altijd veel passie en strijd aan te pas komen, maar daarbij is het voetbal gewoon heel goed. Zeker bij Celtic en de Rangers. Dat moet ook wel, want met strijd en passie alleen maak je geen verschil in Schotland. Vooral tegen Celtic lijkt iedere tegenstander bereid nog iets dieper te gaan om de wedstrijd te winnen. In dat opzicht lijkt het wel op de situatie bij Ajax."

Behalve zijn overstap naar Feyenoord is er nog een onderwerp waarbij Sno er bij voorkeur het zwijgen toe doet. Na afloop van de Olympische Spelen kregen Royston Drenthe en hij nogal wat kritiek over zich heen van bondscoach Foppe de Haan. Die liet zich nogal laatdunkend uit over het arbeidsethos, de discipline en de taakbewustheid van de twee jonge voetballers. Ook tijdens het toernooi in China nam De Haan Sno al eens publiekelijk op de korrel, toen de Friese keuzeheer na de openingswedstrijd tegen Nigeria (0-0) constateerde dat de middenvelder acteerde 'in het tempo van de Tachtigjarige Oorlog'.

,,De Olympische Spelen waren voor mij een mooie ervaring, iets dat je maar een keer in je leven mee zult maken", aldus Sno. ,,Het is jammer dat zoiets nu een beetje wordt overschaduwd door de dingen die door meneer De Haan zijn gezegd. Ik ga daar niet meer op reageren. Zolang mijn familie achter me staat en degenen die mij altijd gesteund hebben dat blijven doen, weet ik dat het goed zit. Het is uiteindelijk aan de mensen om te geloven wie ze willen geloven."

De Spelen kregen ook een aangenaam staartje voor Sno. Al snel na zijn terugkeer uit China kreeg hij van zijn zaakwaarnemer te horen dat Ajax geïnteresseerd was in zijn diensten. Verrast door de belangstelling van zijn oude club was hij niet direct. ,,Oké, je verwacht zoiets niet, maar je weet toch niet hoe het loopt in de voetballerij. Ik was wel vereerd. Als zo'n grote club, met zulke goede voetballers in zijn selectie, jou erbij wil hebben, is dat een blijk van waardering."

Toen hij als vijfde aankoop voor het nieuwe seizoen zijn handtekening zette onder een driejarig contract, formuleerde Sno voor zichzelf een tweeledige doelstelling. Zelf zo veel mogelijk wedstrijden spelen en met het team kampioen worden. Dat laatste is iets waar iedereen binnen Ajax naar smacht, zo proeft Sno als hij rondloopt in de ArenA. Sno: ,,Als een van de weinigen in deze spelersgroep weet ik hoe het voelt om kampioen te zijn. Ik kan het iedereen van harte aanbevelen."

Waar de titel zo vroeg in het seizoen nog ver weg is, lijkt Sno op persoonlijk vlak goed op schema te liggen. In de acht officiële duels die Ajax tot dusver speelde, stond de nieuwe aanwinst vijf keer in de basisformatie. Een keer viel hij in, tegen Vitesse, en alleen in het bekertreffen met FC Utrecht en de competitiewedstrijd tegen sc Heerenveen kwam hij niet aan spelen toe. Dat heeft ook te maken met de verrassende entree van die andere nieuwe middenvelder, Eyong Enoh. De jonge Kameroener maakt tijdens zijn eerste weken in Nederland een verpletterende indruk op iedereen die hem gadeslaat, Sno incluis. ,,Een heel goede voetballer. Maar ik zie hem niet als mijn persoonlijke concurrent. Hij is een teamgenoot zoals alle anderen."

Sno verwacht met Ajax een mooi seizoen te beleven, nu de ploeg de valse start te boven lijkt en bij vlagen sprankelend voetbal speelt. Die vervelende uitwedstrijd bij Willem II – zijn debuut in het shirt van Ajax – lijkt al weer lang geleden. De Amsterdammers verloren in Tilburg (2-1) en Sno kreeg tien minuten voor het einde de rode kaart van scheidsrechter Pieter Vink, omdat hij doelpuntenmaker Mehmet Akgün geveld zou hebben met een elleboogstoot. ,,We gingen allebei dat duel aan en dat pakte voor hem wat ongelukkig uit",verzucht Sno nog maar eens. De hoge heren in Zeist waren het met de Ajacied eens, want de kaart werd niet veel later geseponeerd en een schorsing hoefde Sno niet uit te zitten.

Over de recente loting voor de poulefase van de UEFA Cup meent Sno: ,,Dat zijn weer vier wedstrijden op hoog niveau, waarin deze jonge ploeg verder op elkaar ingespeeld kan raken. Ik weet zeker dat wij heel mooie dingen gaan laten zien."