Menu
Even die waas voor Johnny’s ogen. Doodzonde

Even die waas voor Johnny’s ogen. Doodzonde

Jaap Visser van Kick uitgevers schrijft iedere maandag een blog over de geschiedenis van Ajax. Deze week gaan we terug naar 8 april 1987, de dag waarop Johnny Bosman rood kreeg in het regenduel met Real Zaragoza.

Woensdag 8 april 1987

De wedstrijd van zijn leven beëindigt Johnny Bosman op 8 april 1987 voortijdig, en in tranen. In La Romareda zet hij Ajax met twee rake kopballen al bijna in de Europa Cup 2-finale, maar verliest hij in de slotfase ook zijn jongenskoppie. Hij krijgt het aan de stok met de bloedzuiger Francisco Güerri die aan hem kleeft. Het wordt vechten en beiden kunnen inrukken. Bosman helpt Ajax aan een knappe 3-2-zege, maar ontzegt zichzelf de return in de halve finale en de eindstrijd in Athene.

Elleboog
Schuldbewust en met vochtige ogen staat de centrumaanvaller de pers te woord. ,,Hij gaf me een por, ik hem een elleboog en hij mij weer een klap in het gezicht’’, vertelt Bosman. ,,Het gebeurde in een reflex, we stonden nota bene op nog geen meter afstand van de scheidsrechter. Heel dom. En dan te bedenken dat ik vanavond net zo lekker draaide. Ik had dat irritante mannetje volledig in mijn zak. Güerri provoceerde me al vanaf de aftrap. Bijna negentig minuten heb ik me beheerst en dan toch even die waas. Doodzonde.’’

Real Zaragoza-Ajax lijkt een halve finale op een fraai Spaanse gazon te worden, maar als de spelers zich na de warming-up in de kleedkamer opmaken voor de strijd, loost de hemel in nog geen tien minuten tijd een schrikbarende hoeveelheid water boven La Romareda. Het stadion druipt en het veld staat blank, maar de Joegoslavische scheidsrechter Zoran Petrovic haalt de schouders op: spelen.

Speelhelft
Ajax worstelt in de plassen, komt vroeg op achterstand omdat Frank Rijkaard en Sonny Silooy elkaar in de weg zitten, maar vecht zich toch naar boven. De geslepen Jan Wouters en de doorgewinterde Arnold Mühren begrijpen dat de bal zo snel mogelijk van de eigen speelhelft af moet. In plaats van op te bouwen vanuit de verdediging gaat het linea recta naar voren, aanvallen door de lucht in plaats van over de grond.

Ajax overrompelt de thuisploeg, eerst scoort Rob Witschge met het hoofd en vroeg in de tweede helft doet John Bosman dat tot twee keer toe.

Bij Zaragoza, dat nauwelijks aan gevaar stichten toekomt, lopen de frustraties op. Er wordt geschopt en geslagen naar de Ajacieden, ook nadat de ploeterende spelmaker Juan Antonio Señor een strafschop heeft benut. Maar het jonge elftal van Johan Cruijff toont zich in mentaal opzicht volwassen. Het verblikt of verbloost niet bij de Spaanse provocaties. Totdat Johnny even die waas voor zijn ogen krijgt.

Lokomotive Leipzig
Het voorwerk van de twee keer scorende Bosman wordt in het Olympisch Stadion vakkundig afgemaakt (3-0), waarna John zijn ploegmakkers ook in Athene van Lokomotive Leipzig ziet winnen (1-0). Het seizoen van Ajax’ triomf in het Europa Cup-toernooi voor bekerwinnaars staat geboekstaafd als het bijzondere afscheidsjaar van de naar AC Milan vertrekkende Marco van Basten. Maar vlak in 1986-1987 John Bosman niet uit: 23 goals in 33 competitiewedstrijden, vijf goals in zeven bekerwedstrijden en acht goals in zeven Europa Cup-wedstrijden. Geweldige cijfers die nog worden overtroffen door die van Van Basten: 44 doelpunten in 43 officiële duels.

Bosman is eigenlijk de tweede midvoor, achter Van Basten, gedoemd om op de reservebank te zitten. Maar omdat coach Cruijff dat zonde vindt, is ‘Bossie’ de tweede midvoor óp het veld, geposteerd vlak achter Van Basten. Het Ajax van Cruijff speelt doodleuk met vier aanvallers. Wel zo leuk voor het publiek, en voor de toekijkende Johan zelf natuurlijk. Da’s logisch.

Jaap Visser, Kick uitgevers

[Kick uitgevers is de boekenpartner van Ajax en uitgever van het Ajax Jaarboek dat vanaf 2016 zal worden voorzien van een historische deel.]

Foto: John Bosman zit met vochtige ogen op de bank in La Romareda. Ploegmaat Rob Witschge (links) deelt in de teleurstelling van de gehavende collega-Ajacied.

Foto: Ajax Images