Menu
Even voorstellen: A1-spits Ezra Walian

Even voorstellen: A1-spits Ezra Walian

Ajax A1 staat voor een paar belangrijke wedstrijden. Vrijdag wacht Feyenoord A1 op de Toekomst, terwijl enkele dagen later in Europees verband Schalke 04 in Amsterdam op bezoek komt. Een van de A1-spitsen is Ezra Walian. In de rubriek 'Even voorstellen' maken we kennis met de 17-jarige Amsterdammer.

Walian speelde afgelopen weekend mee met Ajax A2 en nam daarin een doelpunt voor zijn rekening in de met 4-1 gewonnen wedstrijd tegen Almere City A1: ,,Ik heb een lekkere wedstrijd gespeeld en een doelpuntje meegepakt. Deze wedstrijd stond ik rechtsbuiten. Zelf ben ik van origine een spits, en daar speel ik ook het liefst. Maar als ik als rechtsbuiten speel is dat zeker mooi, ook daar krijg ik mijn kansen om te scoren."

Ezra Walian heeft twee verbeterpunten: koppen en zijn linkerbeen.
Ezra Walian heeft twee verbeterpunten: koppen en zijn linkerbeen.

Walian wisselt vooralsnog in Ajax A1 de spitspositie af met Kasper Dolberg. Een positie waarin hij zich het prettigst voelt: ,,In de spits krijg ik meer kansen om te scoren. Doelpunten maken is een van mijn kwaliteiten. Daarnaast ben ik fysiek sterk. Daarentegen moet ik nog werken aan mijn linkerbeen en beter leren koppen. In het stappenplan wat ik met mijn mentor Gery Vink heb, staan deze twee zaken als verbeterpunten. Na elke periode pakken we dat stappenplan erbij en kunnen we kijken of ik progressie heb gemaakt."

Vaste waarde A1
Vorig jaar speelde Walian voornamelijk in de A2, dit jaar is hij een vaste waarde in A1. Omdat hij soms nog meespeelt met zijn collega's van de A2 kent hij als geen ander de verschillen tussen beide competities: ,,De competitie van de A2 is heel anders dan die van de A1. Ik denk dat je de competitie van de A2 kunt vergelijken met de Jupiler League. Het is meer werken en je speelt ook tegen amateurclubs. Die zijn voetballend vaak minder, maar kunnen het wel van je winnen als ze veel strijd leveren en wij niet geconcentreerd zijn. Bij de A1 is het in de competitie voetballend weer beter. Je speelt alleen tegen jeugdelftallen van profclubs en ziet dat ze technisch beter zijn dan in de A2-competitie. Hier kom je minder ploegen tegen die alleen maar de lange bal spelen. De combinatie van het harde werken in de A2 en de techniek in de A1 is heel leerzaam."

Die combinatie tussen strijd en techniek wordt perfect getest tijdens Europese wedstrijden. Bij een wedstrijd tegen Schalke 04 komt er meer kijken dan in een gemiddelde competitiewedstrijd: ,,Je leeft anders naar zo'n wedstrijd toe, en er staat een ander soort spanning op. De eerste wedstrijd tegen Schalke (2-3 zege, red.) was gelijk belangrijk. Natuurlijk zijn competitiewedstrijden dat ook, maar je wil koste wat kost door in de Youth League. Alles wordt ook iets serieuzer aangepakt door organisatie van de Youth League. De internationale scheidsrechters van de UEFA checken uitgebreider je tenue en je noppen, om maar wat te noemen. Je gaat er dan ook vanzelf in mee dat het een ander soort wedstrijd is."

Mini-Klassieker
Ajax moet aanstaande woensdag tegen Schalke de volgende ronde over de streep zien te trekken op de Toekomst. Over het duel met de Duitsers wordt al zeker gesproken, maar de 'mini-Klassieker' is voor Walian en zijn teamgenoten minstens zo belangrijk: ,,Eerst richten we ons op de belangrijke wedstrijd tegen Feyenoord van aanstaande vrijdag. Bij de jeugdteams van Oranje heb ik vaker met jongens van Feyenoord gespeeld, dus ik ken er wel een aantal. Bij het nationale team en in de onderlinge wedstrijden kunnen jongens van Ajax en Feyenoord heel goed met elkaar opschieten. De rivaliteit is er wel, vooral bij de supporters, maar je gaat ook veel met elkaar om. Al heb je dat natuurlijk ook met PSV-spelers, die je vaak tegenkomt bij Oranje. In de wedstrijd zelf merk je van die vriendschap weer niets, want deze pot wil je gewoon graag winnen."

Ook buiten het veld laat Walian zich van zijn beste kant zien. Iedere zomer keert hij terug naar zijn roots om daar voetbalclinics te geven aan kinderen. ,,Ook deze zomer was ik weer tweeënhalve week in Indonesië. We hebben veel clinics gedaan en dat was heel erg leuk om te doen. Dit jaar waren we in Bandung, net als twee jaar geleden. We gaan steeds naar andere plaatsen, al doen we altijd Jakarta aan. Vorig jaar was het nog heel druk, maar dit jaar werd ons programma iets beter geregeld. We hebben vijf clinics gedaan, maar gelukkig kon ik daartussen ook mijn rust pakken. En daarbij het is natuurlijk een geweldig gevoel om die jongens daar blij te maken met Ajax-kleren die beschikbaar waren gesteld door de Ajax Foundation. Daar ben ik ze ook heel dankbaar voor. Deze clinics wil ik ook graag de komende jaren nog gaan geven."

Niet alleen de komende weken, maar het hele seizoen is belangrijk: ,,Ik wil nog belangrijker worden bij de A1, en nog meer doelpunten maken. Uiteraard willen we zo hoog mogelijk komen in de Youth League, en daar wil ik mijn steentje aan bijdragen. Het zou al heel mooi zijn als ik dit jaar eens mag meetrainen met Jong Ajax, maar voorlopig wil ik nog belangrijker worden in Ajax A1."

<i>Tekst: Ajax.nl/Thijs Nabben
Foto: Ajax.nl/Gerard van Hees</i>