Menu
Even voorstellen: Abdelhak Nouri

Even voorstellen: Abdelhak Nouri

Na een ietwat haperende competitiestart draait Ajax A1 momenteel op volle toeren. Afgelopen woensdag plaatste de A1 zich voor de knock out-fase van de UEFA Youth League. Drie dagen eerder nam het de koppositie over van AZ A1 door de Alkmaarders in een rechtstreeks duel met 6-3 te verslaan. Een van de smaakmakers dit seizoen is Abdelhak Nouri, een middenvelder met een fluwelen balbehandeling.

Nouri tekende in de wedstrijd tegen AZ voor de 2-2 door een mooie vrije trap. Al was hij zelf niet heel tevreden over de wedstrijd: ,,Ondanks de uitslag vond ik het niet echt een gemakkelijke wedstrijd. We hebben enkele foutjes gemaakt die zij afstraften met een goal. Het is wel goed dat we onze koppies niet lieten hangen en het goed oppakten. Zo hebben we toch nog een mooie score neer weten te zetten. Zelf was ik wel redelijk tevreden over mijn spel, al kunnen er altijd dingen beter.”

Vanaf zijn zevende jaar maakt Nouri al deel uit van de jeugdopleiding van Ajax. Hij begon bij de F-pupillen, doorliep alle jeugdelftallen en dit jaar is hij samen met Donny van de Beek de middenvelder met de meeste wedstrijden achter zijn naam. Steeds vaker wordt zijn naam genoemd wanneer gevraagd wordt naar de spelers die het eerste elftal gaan halen. Hoe kijkt hij daar zelf naar? ,,Ik weet wat mijn verbeterpunten zijn, die wil ik natuurlijk gaan aanpakken. Maar uiteindelijk wil ik me langzaam klaarstomen voor het eerste. Maar of dat er in zit weet ik niet. Als er een kans is, wil ik die met beide handen aangrijpen."

Ajax A1 trekt naarmate het seizoen vordert steeds meer publiek naar de Toekomst. Hoogtepunt was het duel met FC Barcelona o/19, toen liefst 3.500 toeschouwers het vlaggenschip van de jeugdopleiding zagen winnen van de Catalanen. Nouri kijkt met veel genoegen terug op dat duel: ,,De wedstrijd tegen Barcelona was echt heel mooi om mee te maken. Er stond ontzettend veel publiek langs de lijn. De overwinning op Barca maakte de avond helemaal compleet."

Nouri richtte zich afgelopen week op het overwinteren in de Youth League. Een week eerder mocht hij al even proeven aan het beoogde einddoel van zijn voetbalopleiding in Amsterdam: Ajax 1. Enkele keren mocht hij met zijn teamgenoten Van de Beek en Vaclav Cerny al meetrainen met het eerste elftal. Voor Nouri een mooi moment: ,,Qua niveau kon ik al best redelijk meekomen. Vooraf zijn we door Frank de Boer even apart toegesproken. Hij vertelde ons onder meer wat de bedoeling was tijdens de trainingen. Zo hadden we iets minder zenuwen, want het was best spannend om voor de eerste keer met de grote jongens mee te trainen.”

Ook al heeft de jeugdinternational al voorzichtig mogen ruiken aan het eerste elftal, veel verwachtingen heeft hij nog niet: ,,Voor dit seizoen verwacht ik eigenlijk niets. Ik richt me op de A1 en alles wat ik eventueel bij Jong Ajax of Ajax 1 meespeel is mooi meegenomen. We zullen zien hoe het loopt.”

Tekst: Ajax.nl/Thijs Nabben
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst