Menu
Even voorstellen: Adham El Idrissi

Even voorstellen: Adham El Idrissi

Ajax A1 ligt, ondanks het puntverlies tegen AZ, nog steeds op schema voor de landstitel. Een van de smaakmakers van de A1 is Adham El Idrissi, spits van beroep. In februari tekende hij zijn eerste profcontract, dat hem tot 2018 aan Ajax verbindt. In de rubriek ‘Even voorstellen’ maken we kennis met de 18-jarige aanvaller, die dit seizoen in 27 wedstrijden al 14 keer het net wist te vinden.

 

Net als veel van zijn teamgenoten speelt ook El Idrissi al vele jaren in de Ajax-jeugdopleiding: ,,Sinds het seizoen 2005-2006 speel ik voor Ajax. Ik begon destijds in de D3. Ik ben in De Pijp geboren, midden in Amsterdam. Na mijn eerste jaren bij Zeeburgia kwam ik uiteindelijk bij Ajax terecht."

El Idrissi heeft dit seizoen zowel als vleugelaanvaller als in de spits gespeeld. Die laatste positie blijft voor hem favoriet: ,,Ik ben een echte spits, maar kan ook op de flanken uit de voeten. Bij Ajax word je allround opgeleid, dus je ontwikkelt je op meer vlakken dan alleen je vaste positie. Maar ik voel me toch het best in de punt van de aanval."

Sterke punten heeft El Idrissi genoeg. ,,Ik ben snel, sterk aan de bal, en gevaarlijk in het zestienmetergebied. Ik denk dat ik goed kan meevoetballen en verder ben ik kopsterk. Bovendien heb ik een goede conditie waardoor ik altijd 90 minuten kan blijven gaan. Toch zal ik nog aan enkele punten moeten werken. De afwerking met mijn linkerbeen kan beter en soms moet ik vlak voor het doel wat meer de rust bewaren. Rust die ik eerder in het veld bij acties wel neem en zo de juiste keuze maak."

Adham El Idrissi tekende op 17 februari dit jaar zijn eerste Ajax-contract. Adham El Idrissi tekende op 17 februari dit jaar zijn eerste Ajax-contract.

Dit seizoen gaat het in de competitie voor de wind, al blijft ook El Idrissi balen van de uitschakeling in de UEFA Youth League. Zeker omdat Ajax zeker niet de mindere was van AS Roma, en de Italianen inmiddels in de halve finale staan door in de kwartfinale te winnen van Manchester City. ,,Bij iedereen leeft nog steeds het gevoel dat we die cup echt hadden kunnen winnen. AS Roma verdedigde ook erg goed. Die penalty's waren uiteraard jammer. Voor mij persoonlijk was mijn doelpunt tegen FC Barcelona wel een hoogtepunt. Scoren tegen zo'n club is altijd geweldig. Maar ondanks enkele mooie wedstrijden hadden we er veel meer uit moeten halen."

Een nieuwe kans kan volgend jaar volgen. Ook als het eerste elftal van Ajax zich onverhoopt niet voor de UEFA Champions League zou plaatsen, is er een alternatieve route richting Europees voetbal mogelijk. Om die route te bewandelen moet de A1 wel wederom landskampioen worden in de Eredivisie voor A-junioren. ,,Het gaat nu om kampioen worden. Dan hebben we in ieder geval de garantie dat we Europees spelen. Dat wordt dan óf de Youth League (als Ajax 1 CL speelt, red.) of een ander Europees toernooi van de UEFA."

De aanvaller van Ajax A1 is leergierig: ,,Persoonlijk wil ik me natuurlijk nog verder ontwikkelen. Ik ben blij met deze manier van trainen in de A1. De trainers zijn van een goed niveau. Daarnaast gaan ze allemaalerg goed om met het individu. Ook voor mij persoonlijk is er een apart plan gemaakt om mezelf nog beter te maken."

Al te ver vooruit kijkt El Idrissi niet, maar ook hij weet dat elke jeugdspeler hard zal moeten werken om door te breken. ,,Het is nog niet duidelijk wat er volgend seizoen gaat gebeuren, of ik bij Jong Ajax aansluit of niet. Het enige wat ik weet is dat ik altijd keihard zal moeten blijven knokken. Ik moet me bewijzen, heb vertrouwen en ben ervan overtuigd dat ik het ga halen."

Tekst: Ajax.nl/Thijs Nabben
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees