Menu
Even voorstellen: Aschraf El Mahdioui

Even voorstellen: Aschraf El Mahdioui

Ajax A1 kent een bijzondere competitiestart. Het seizoen begon met de winst op de Supercup tegen Feyenoord, maar in de competitie hapert de machine soms. Twee keer werd al puntverlies geleden, maar intussen werd Paris Saint-Germain van de mat gespeeld. Middenvelder Ashraf El Mahdioui maakte in alle wedstrijden zijn opwachting. In de rubriek Even voorstellen vertelt El Mahdaoui over zijn kwaliteiten en Ajax A1: ,,We hebben gewoon een heel goed team.”

El Mahdioui vormt dit seizoen, samen met Donny van de Beek en Abdelhak Nouri, het middenveld van Ajax A1. Waar Van de Beek en Nouri een iets offensievere rol vervullen, speelt El Mahdioui daar vaak iets achter. Over zijn sterke punten is hij duidelijk: ,,Ik ben een creatieve middenvelder, tweebenig en ik heb een goede techniek. Daarnaast heb ik een goede pass in de benen en kan ik op die manier de spitsen aan het werk zetten. Mijn zwakke punt is mijn snelheid, daar valt nog een hoop winst uit te halen. Ik train er extra op om dat onderdeel te verbeteren.”

Anderhalf jaar geleden speelde de 17-jarige El Mahdioui nog niet eens bij Ajax. Sterker nog, hij speelde niet eens bij een profclub. De middenvelder speelde in de B1 van amateurclub Zeeburgia. Waar het voor veel jeugdspelers kort na een overstap naar Ajax flink aanpoten is om het niveau te kunnen bijbenen, draaide El Mahdioui direct moeiteloos mee bij de A2. ,,Eerlijk gezegd verbaasde me dat niet, ik dacht altijd al dat ik het niveau aan kon. Toen ik de stap naar Ajax maakte, wist ik dat het mijn kans was. Ik heb altijd mijn best gedaan en op die manier ben ik in de A2 terechtgekomen en naarmate het seizoen vorderde kwam ik in de A1 terecht. Ik trainde en speelde met nóg betere spelers. Daardoor ging ik zelf ook weer beter spelen.”

Ashraf El Mahdioui werd afgelopen seizoen uitgeroepen tot Talent van de Toekomst. De middenvelder ontving uit handen van Wim Jonk (technisch hart) de Sjaak Swart Trofee. Ashraf El Mahdioui werd afgelopen seizoen uitgeroepen tot Talent van de Toekomst. De middenvelder ontving uit handen van Wim Jonk (technisch hart) de Sjaak Swart Trofee.

Los van het prolongeren van de landstitel staat er voor El Mahdioui en zijn elftal nog iets op het spel: het winnen van de UEFA Youth League. El Mahdioui denkt dat Ajax een kans maakt. ,,We hebben heel veel kwaliteit, en het is fijn dat er nog jongens vanuit Jong Ajax mee kunnen doen. We hebben veel creativiteit en loopvermogen, dat kon iedereen wel zien bij de goals tegen PSG. Het is leuk om de tripjes naar Nicosia, Barcelona en Parijs te maken, maar we gaan er wel heen om een resultaat neer te zetten. Het spelen tegen zulke clubs maakt het allemaal nét iets mooier, zowel qua entourage als op het veld.”

Persoonlijk weet El Mahdioui wat hem te doen staat: ,,Ik wil dit jaar nog mijn debuut gaan maken in Jong Ajax om zo ook te laten zien wat ik in huis heb. De trainers overtuigen bij Jong Ajax, zodat ze daar niet meer om me heen kunnen. Ik bekijk het stap voor stap. Dit seizoen Jong Ajax, en dan uiteindelijk Frank de Boer zien te overtuigen.”

Tekst: Ajax.nl/Thijs Nabben
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst (kopfoto) Gerard van Hees