Menu
Even voorstellen: Carel Eiting

Even voorstellen: Carel Eiting

Ajax A1 gaat in de kampioenspoule voor A-junioren soeverein aan kop. Met achttien punten uit zes duels is Ajax op koers voor de landstitel, maar in de UEFA Youth League slikte het een bittere pil: AS Roma schakelde Ajax uit voor een plek in de kwartfinales. A1-speler Carel Eiting miste de beslissende strafschop, maar speelde enkele dagen later een uitstekende wedstrijd tegen PSV A1. In de rubriek ‘Even voorstellen’ maken we kennis met de net 17-jarige middenvelder.

Eiting sliep niet helemaal lekker na die gemiste strafschop. Het was ook niet makkelijk om als jongste speler van de selectie bij een stand van 6-5 een pingel te moeten nemen, en al helemaal niet met duizenden mensen op de tribune. ,,Ik ging ’s avonds laat wel nadenken of ik ‘m niet wat hoger of meer naar rechts of links had moeten mikken. Maar dat is allemaal achteraf denken. Je verandert er niets meer aan. Met de steun van iedereen om me heen kon ik er wel goed mee omgaan. Ik heb wel vaker een penalty genomen in een belangrijke wedstrijd, al is de Youth League wel een iets ander niveau.”

Tegen AS Roma viel Eiting nog in voor de twee jaar oudere Shaquill Sno, maar tegen PSV kreeg hij afgelopen weekend een kans in de basisopstelling. Eiting speelde op ‘6’, ten faveure van Ashraf El Mahdioui. Een lekkere wedstrijd, vond hij zelf: ,,De hele wedstrijd waren we heer en meester over PSV, dat is toch wel knap. Ik was vandaag blij dat ik begon en ben redelijk tevreden over mijn spel.”

Carel Eiting wordt getroost na zijn gemiste strafschop tegen AS Roma. Carel Eiting wordt getroost na zijn gemiste strafschop tegen AS Roma.

Eiting is een typisch product van de Ajax-jeugdopleiding. Hij werd op 11 februari 1998 geboren in Amsterdam, op enkele kilometers afstand van de ArenA waar het Ajax van Morten Olsen die avond met 5-0 won van Roda JC. Eiting speelt ondanks zijn jonge leeftijd al bijna zijn halve leven voor Ajax: ,,Ik kom van AFC en begon hier als eerstejaars E-pupil. Dan is dit dus al mijn achtste jaar bij de club.”

De Ajacied heeft helder voor ogen waar zijn kwaliteiten liggen: ,,Ik ben een middenvelder, en moet het hebben van mijn inzicht. Uiteindelijk voel ik mij op 6 als verdedigende middenvelder het beste thuis. Maar op de linkshalfpositie, zoals in het slot van de wedstrijd tegen PSV, ging het ook prima. Zolang het maar op het middenveld is. Naast mijn inzicht heb ik redelijke aannames, een prima techniek en ben ik sterk aan de bal. Op het gebied van koppen en snelheid ben ik nu nog minder sterk, maar ik train extra hard om deze punten te verbeteren.”

Meespelen in teams die vaak een tot twee jaar ouder zijn is lastig, ook op fysiek vlak: ,,Het is fysiek echt zwaar, na 90 minuten ben ik helemaal kapot. Daarin is conditie natuurlijk ook een heel belangrijk onderdeel. Het is iets waar ik aan moet werken zodat ik het in die wedstrijden nog langer vol kan houden.”

Tegen PSV speelde Eiting zijn tiende wedstrijd in de A1. Hij debuteerde eind oktober in het hoogste jeugdelftal van Ajax en scoorde direct in de met 5-3 gewonnen wedstrijd tegen Sparta. Een maand eerder debuteerde Eiting al in het Nederlands Elftal onder 17 jaar. Ook daar scoorde hij in zijn eerste wedstrijd. Hij nam het eerste doelpunt (strafschop) tegen Duitsland (3-3) voor zijn rekening. Te ver vooruit kijken wil de jonge Amsterdammer niet. Hij wil eerst een vaste plek in de A1 afdwingen: ,,Ik wil een hele reeks goede wedstrijden achter elkaar neerzetten. Nu speel ik de ene wedstrijd wel en de andere wedstrijd niet. Het is mijn doel om me over langere tijd te bewijzen.”

Tekst: Ajax.nl/Thijs Nabben
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees