Menu
Even voorstellen: Damil Dankerlui

Even voorstellen: Damil Dankerlui

Ajax A1 is de kampioenscompetitie in de Eredivisie voor A-junioren goed begonnen. Na drie wedstrijden staat de ploeg aan kop van het klassement. Waar de aandacht dit seizoen vooral uitgaat naar het middenveld en de aanval, huist er ook in de verdediging genoeg talent. In de rubriek 'Even voorstellen' vertelt 'verdedigende aanvaller' Damil Dankerlui over zijn kwaliteiten en ambities voor dit seizoen: ,,Ik wil over een paar maanden de vaste linksback van Jong Ajax zijn.”

Toen Vurnon Anita in 2006 als 16-jarige zijn debuut in Ajax 1 maakte, duurde het vervolgens lange tijd voordat zijn eerste duel in de hoofdmacht een vervolg kreeg. Iets soortgelijks overkwam de inmiddels 18-jarige Dankerlui, al was in zijn geval bij Jong Ajax. Na zijn eerste optreden in 2013 op bezoek bij VVV-Venlo moest hij tot afgelopen vrijdag op zijn tweede duel in de Jupiler League wachten. Met zijn invalbeurt tegen FC Volendam zette hij een nieuwe stap in zijn ontwikkeling.

Dankerlui speelt inmiddels vier jaar in de jeugdopleiding van Ajax. De verdediger kwam over van Almere City en begon in de B2. Dit seizoen bemant hij samen met Mauro Savastano vooralsnog de vleugels van de A1. Zowel tegen sc Heerenveen als AZ stond Dankerlui linksback: ,,Ik kreeg tegen Heerenveen enkele mooie kansen, vooral de tweede kans had er zeker in gekund. Helaas ging die bal tegen de lat. Ik speelde een uur, nadat ik een dag ervoor al een half uur met Jong Ajax had meegedaan. Ik merk nog wel een groot niveauverschil tussen de A1 en Jong Ajax. Vooral fysiek is het in de Jupiler League zwaarder. Bovendien gaat alles gaat een stuk sneller. Bij de A1 kan ik nog meer letten op het positiespel.”

Dankerlui is geen typische linksback. ,,Ik ben eigenlijk meer een 'verdedigende aanvaller' dan een aanvallende verdediger." Dankerlui is geen typische linksback. ,,Ik ben eigenlijk meer een 'verdedigende aanvaller' dan een aanvallende verdediger."

De wisselingen in de winterstop hebben ervoor gezorgd dat enkele spelers zijn doorgeschoven naar hogere elftallen. Zo speelden ook Donny van de Beek en Terry Lartey-Sanniez na de winterstop al in Jong Ajax. Ook Dankerlui ziet mogelijkheden: ,,Ik verwacht veel meer speeltijd. Zeker nadat de coaches Andries Ulderink en Jaap Stam me vertelden dat Robert van Koesveld naar sc Heerenveen zou gaan en er dus een positie zou vrijkomen. Zowel op de rechts- als linksback zou ik kunnen spelen.”

Dankerlui is geen typische linksback. Hij is niet het type speler die de rechterspits moet uitschakelen en anders de bal zo snel mogelijk bij het middenveld moet afleveren. Dankerlui heeft ook aanvallend het nodige in zijn mars. Een vergelijking met Nicolai Boilesen, of in een verder verleden Urby Emanuelson, is zo gemaakt: ,,Ik ben eigenlijk meer een 'verdedigende aanvaller' dan een aanvallende verdediger. Het loopvermogen van mij is goed, ik ben zoals ze zeggen een box-to-box-player. En ik heb een goed schot. De vergelijking met Boilesen snap ik wel omdat we allebei offensief zijn ingesteld. Mijn zwakke punten zijn soms het positioneel goed staan, zodat ik de man én bal kan zien. Dat lukt nog niet altijd. Het is iets om de komende tijd aan te werken.”

Voor wat betreft zijn persoonlijke ambities kijkt Dankerlui niet te ver vooruit. Het strijden op twee fronten is leuk, maar de focus ligt op de Eredivisie voor A-junioren: ,,Voor de A1 vind ik de landstitel belangrijker dan de UEFA Youth League. Europees voetbal is mooi meegenomen, maar uiteindelijk draait het allemaal wel om het kampioenschap. Voor mezelf wil ik in ieder geval een basisplaats afdwingen in Jong Ajax. Aan het eind van dit seizoen wil ik zover zijn.”

Tekst: Ajax.nl/Thijs Nabben
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees