Menu
Even voorstellen: Dani de Wit

Even voorstellen: Dani de Wit

Ajax A1 is in een felle strijd verwikkeld om de landstitel in de Eredivisie voor A-junioren. Een van de basisspelers dit jaar is Dani de Wit, die op '10' de verbindingsspeler is tussen het middenveld en de aanval. In de rubriek 'Even voorstellen' maken we kennis met de 18-jarige Ajacied, die al sinds jaar en dag in de jeugdopleiding speelt.

Waar Ajax voor de winterstop regelmatig grote uitslagen neerzette, hapert de motor na de winter af en toe. De echte reden daarvoor kent De Wit niet, maar een vermoeden heeft hij wel: ,,De vermoeidheid slaat misschien ook toe in de loop van het seizoen. In de eerste seizoenshelft was het top, toen wonnen we heel veel wedstrijden. Na de winterstop speel je tegen de beste teams, dan wordt het lastiger om net zoveel te winnen. Ook tegen Feyenoord was het bijvoorbeeld lastig. We misten teveel kansen, maar gelukkig trokken we de wedstrijd uiteindelijk nog naar ons toe"

Harde werker
Het middenveld van Ajax herbergt drie spelers met hun eigen kwaliteiten. Carel Eiting is de controleur, Abdelhak Nouri de begaafde technicus en De Wit is daarin weer een ander type speler: ,,Ik ben een harde werker op het middenveld, die goed kan voetballen en tussen de linies kan spelen. Ik ben ook iemand die vaak in de buurt van het doel komt. Verder heb ik een neusje voor de goal. Ik wil het team graag op sleeptouw nemen, dat lukt in de meeste wedstrijden best aardig." Punten waar De Wit aan moet werken zijn ook voor hemzelf duidelijk: ,,Mijn inzicht moet beter, en het gevoel waar ik moet lopen. Ik denk ook dat ik wel wat meer goals kan maken."

Dani de Wit speelt al sinds de F-pupillen bij Ajax.
Dani de Wit speelt al sinds de F-pupillen bij Ajax.

De vergelijking met voorgangers Davy Klaassen en Donny van de Beek is snel gemaakt. Beide middenvelders blonken eerst uit in de A1 alvorens de stap naar het eerste te maken. Wat kan De Wit eigenlijk nog van ze leren? ,,Vooral hun inzicht, ze hebben precies het gevoel waar ze moeten staan in de ruimtes", weet De Wit. ,,Daarnaast is hun techniek fantastisch. Daar probeer ik wel wat van op te steken, vooral hun passes en aannames tussendoor, dat is erg mooi. Op dat vlak zijn het zeker voorbeelden voor mij. Je moet van iedere speler wat proberen mee te nemen, en zeker als ze op jouw positie staan. Je kan altijd van anderen leren, maar je blijft natuurlijk wel jezelf."

Drie finales
De uit Hoorn afkomstige De Wit speelt al sinds 2006 in de jeugdopleiding van Ajax en begon in de F2. Tien jaar later tekende hij zijn eerste contract (tot medio 2018) en is hij basisspeler in het hoogste jeugdelftal. Hij is tevreden over de wijze waarop Ajax A1 dit seizoen speelt: ,,Het is een erg mooi seizoen, ook al zijn we nu uit de KNVB Beker en de UEFA Youth League. Over het algemeen kunnen we tevreden zijn. We ontwikkelen ons per week, elk individu ontwikkelt zich ook steeds beter. Ik denk dat we uiteindelijk een mooi seizoen draaien, met een leuke groep. Ik heb er alle vertrouwen in dat we landskampioen gaan worden. Er zijn nog drie finales, als we die winnen zijn we kampioen."

En na het eventuele kampioenschap en de zomerstop? ,,In eerste instantie sluit ik volgend seizoen weer aan bij de A1. Daar moet ik zorgen dat ik de beste ben. Je weet nooit wat er in zo'n seizoen weer gaat gebeuren, maar ik richt me weer op een mooi seizoen met de A1."

Tekst: Ajax.nl/Thijs Nabben
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees