Menu
Even voorstellen: Stan van Bladeren

Even voorstellen: Stan van Bladeren

Ajax A1 kan zaterdag op bezoek bij PSV kampioen worden van de Eredivisie Voor A-junioren. Een van de keepers van de A1 is Stan van Bladeren, die op 17 maart zijn eerste Ajax-contract tot medio 2018 tekende. Samen met zijn collega Indy Groothuizen verdedigt hij beurtelings het Ajax-doel. Als beloning voor zijn goede spel sluit hij volgend jaar aan bij Jong Ajax.

In de met 3-0 gewonnen wedstrijd tegen ADO Den Haag hield van Bladeren afgelopen zaterdag zijn doel schoon. En dat terwijl een blessure hem tijdens het duel parten speelde. Ondanks zijn clean sheet was Van Bladeren echter zelfkritisch: ,,In de eerste helft ging het niet zo heel goed. Ik had last van mijn blessure waardoor ik niet lekker kon voetballen. Het deed pijn bij m'n ribben, maar door omstandigheden moest ik toch spelen. Keepend heb ik het denk ik goed gedaan, maar voetballend ging het niet heel lekker.”

Keepers spelen binnen een wedstrijd vaak nog hun 'eigen' wedstrijd: het houden van de nul. Ook voor Van Bladeren is dit belangrijk: ,,Uiteraard is een clean sheet belangrijk voor mij. De nul houden is voor elke keeper een doel, maar natuurlijk vind ik het belangrijker dat mijn team goed speelt en vooral wint. Een concurrentiestrijd met Indy voel ik op dat vlak niet, maar natuurlijk pakken we op het eind van het seizoen de statistieken er wel even bij.”

Stan van Bladeren komt net als Edwin van der Sar bij amateurclub Foreholte uit Voorhout vandaan. Stan van Bladeren komt net als Edwin van der Sar bij amateurclub Foreholte uit Voorhout vandaan.

Van Bladeren keepte tegen ADO zijn achttiende wedstrijd dit seizoen, maar is er niet bij op het moment dat de hoofdprijs kan worden gepakt. Volgens afspraak verdedigt Groothuizen in Eindhoven het doel. Hoopt Van Bladeren niet stiekem dat Ajax er nog een weekje langer over doet zodat Ajax thuis op de Toekomst met hem onder de lat de titel pakt tegen NEC/FC Oss? Van Bladeren is stellig: ,,Wat mij betreft worden we zo snel mogelijk kampioen, en dan dus tegen PSV. Dat ik dan niet keep maakt me niets uit, ik heb dit seizoen genoeg mooie wedstrijden voor Ajax A1 gespeeld.”

Van Bladeren speelt niet zoals enkele teamgenoten al sinds hun achtste bij Ajax, maar er valt wel een mooi feitje te noteren. De 18-jarige keeper is namelijk afkomstig uit Voorhout, net als een andere keeper die zijn sporen bij Ajax ruimschoots heeft verdiend: Edwin van der Sar. Beide keepers hebben een verleden bij amateurclub Foreholte, en van Bladeren spreekt ook regelmatig even met Ajax’ huidige directeur marketing. ,,Ik speel nu drie jaar in de jeugdopleiding van Ajax en sloot aan bij de B2. Ik spreek nu regelmatig met Van der Sar, hij geeft me tips en vraagt hoe het met me gaat. Het spreekt voor zich dat ik graag in zijn voetsporen wil treden.”

Goede en zwakke punten heeft elke keeper, zo ook Van Bladeren. ,,Voetballend ben ik normaal gesproken goed. Ik kan bepaalde situaties voorkomen door te coachen. Verder ben ik 1-op-1 heel sterk. Daarentegen moet ik mezelf in mentaal en fysiek opzicht nog verbeteren.”

Terugkijkend op afgelopen seizoen is Van Bladeren tevreden. ,,Ik heb een heel goed seizoen gedraaid, denk ik. Ook heb ik een paar slechte wedstrijden gespeeld, maar die heb ik weten te verwerken. De wedstrijd in de UEFA Youth League tegen FC Barcelona was voor mij het hoogtepunt. Ik heb daar niet echt zelf m’n stempel kunnen drukken maar het was wel een heel mooi moment om mee te maken. Ik ga volgend seizoen meedraaien in de voorbereiding met Jong Ajax, maar het belangrijkste voor mij blijft om zoveel mogelijk speelminuten te maken. En of dat nou in de Jong Ajax is of in de A1, maakt dan niet echt uit. Ik wil spelen.”

Tekst: Ajax.nl/Thijs Nabben
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees (boven)