Menu
Even voorstellen: Vaclav Cerny

Even voorstellen: Vaclav Cerny

De spelers van Ajax A1 moeten nog voor hun debuut in het eerste elftal al wennen aan het spelen van veel wedstrijden. Waar hun leeftijdsgenoten van andere Nederlandse clubs alleen competitie- en bekerwedstrijden spelen, mogen de Ajacieden buiten die wedstrijden ook overal in Europa hun kunsten laten zien. Naast verdediger Terry Lartey-Sanniez is de Tsjechische jeugdinternational Vaclav Cerny de enige Ajacied die in al die wedstrijden in actie kwam. In de rubriek 'Even voorstellen' maken we kennis met de aanvaller.

De kortgeleden 17 jaar geworden Cerny zit, zeker in vergelijking met zijn meeste teamgenoten, nog niet zo lang bij Ajax. Voordat hij in 2013 de overstap maakte naar de jeugdopleiding van Ajax speelde hij voor het Tsjechische FK Pribram, uit de stad waar hij is geboren. Ruim een jaar na zijn overstap spreekt Cerny al erg goed Nederlands, en heeft hij het naar zijn zin bij Ajax: ,,We spelen nu erg veel wedstrijden, dus daarom trainen we ook wat minder. Maar ik vind het veel leuker om wedstrijden te spelen en omdat ik veel speel, zit ik lekker in mijn ritme. Ook qua fysiek is het uiteindelijk beter om zoveel mogelijk duels te spelen.”

Voor spelers die op jonge leeftijd uit het buitenland komen is het minstens zo belangrijk dat ze privé lekker in hun vel zitten. Ook op dat vlak zit het bij Cerny wel goed: ,,Ik woon bij een gastgezin in het centrum van Amsterdam. Amsterdam is een ongelofelijk mooie stad, als we tijd hebben loop ik vaak met de jongens door de stad. Het is echt prima om hier te wonen.”

Vaclav Cerny in actie tijdens de thuiswedstrijd van Ajax A1 tegen NEC/FC Oss. Vaclav Cerny in actie tijdens de thuiswedstrijd van Ajax A1 tegen NEC/FC Oss.

Cerny is van origine een vleugelaanvaller, al wordt hij ook wel eens op het middenveld geposteerd: ,,Ik heb dit seizoen twee keer op het middenveld gespeeld en dat ging wel goed. Maar ik voel mezelf het best op links- of rechtsbuiten. Ik hou namelijk van één-tegen-één en dan een voorzet geven of zelf schieten. Ik vind het heerlijk om een actie te maken.”

Acties maken is een kwaliteit van Cerny, die dit seizoen in twaalf wedstrijden vier keer wist te scoren. Hij vindt het lastig om zijn plus- en minpunten op te sommen, maar doet toch een poging: ,,Ik ben goed in één-tegen-één, heb een goed schot, zie het spelletje en mijn snelheid is denk ik ook niet slecht. Mijn fysiek moet dan weer iets beter, ik wil echt sterker worden. Misschien moet het qua koppen ook nog beter, daar moet ik nog meer op trainen. We trainen nu iets minder vaak omdat we zoveel wedstrijden spelen, maar als ik daar met mijn trainers over wil praten om dat extra te trainen is dat gelukkig geen probleem.”

Net als bij de andere A1-spelers staat ook voor Cerny het einddoel slechts enkele honderden meters verderop: ,,Ik wil graag mijn debuut in Ajax 1 maken, dat staat op nummer 1. Als het niet lukt is dat natuurlijk niet het einde van de wereld, maar het is echt mijn droom. Ik wil over een jaar wel daar staan. Dit seizoen wil ik eerst nog zoveel mogelijk spelen in de A1, kampioen worden en zo ver mogelijk komen in de UEFA Youth League. Ik denk ook echt dat we die kunnen winnen. We hebben met 6-1 gewonnen van PSG, die 0-0 tegen APOEL was een beetje onnodig en de 2-2 tegen FC Barcelona was ook een beetje jammer. Het was echt leuk om in Barcelona te spelen, al is het erg jammer dat Nathan Leyder een rode kaart kreeg. Met elf spelers hadden we daar denk ik gewonnen. We hadden erg veel kansen op 0-3 en dan zou het klaar zijn geweest. Maar dinsdag 4 november nemen we het thuis op tegen Barcelona. Als we die wedstrijd winnen, gaan we ons denk ik plaatsen voor de achtste finales.”

In Tsjechië is Cerny al uitgeroepen tot Talent van het Jaar. Zijn de verwachtingen in zijn thuisland ook hooggespannen? ,,Als ik weer even in Pribram ben en bijvoorbeeld met mijn familie in een restaurant zit, worden sommige jongens en meisjes helemaal gek daar. Ik krijg ook heel veel berichtjes op mijn Facebook-fanpage. Ik vind dat leuk, maar als ik in Tsjechië ben, moet ik soms ook gewoon even kijken waar ik heen ga als ik wat rust wil. Misschien spelen we trouwens wel met Tsjechië o/19 tegen Nederland o/19 voor kwalificatie richting de eindronde van het EK. Dat wordt dan een mooie wedstrijd om dan tegen teamgenoten als Abdel Nouri en Donny van de Beek te spelen. Dat zou écht leuk zijn. Een belangrijke jeugdinterland met Ajax-spelers aan beide kanten.”

Tekst: Ajax.nl/Thijs Nabben
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst