Menu
Even voorstellen: Zakaria El Azzouzi

Even voorstellen: Zakaria El Azzouzi

Met de 1-3 overwinning bij Roda JC kwam er voor Ajax A1 een einde aan een succesvolle eerste seizoenshelft. Met een koppositie in de Eredivisie voor A-junioren en een glansrijke overwintering in de UEFA Youth League belooft ook het tweede deel van deze jaargang veel goeds. Een van de meest opvallende namen van de laatste weken is de 18-jarige Zakaria El Azzouzi, topscorer van Ajax A1.

Met tien goals uit zijn laatste vijf wedstrijden is El Azzouzi de doelpuntenmachine van de A1 geworden. Ook in de Youth League scoorde hij vier keer tegen Paris Saint-Germain en daarna nog tweemaal in de thuiswedstrijd tegen APOEL. Prachtige cijfers in het toernooi waarin Ajax A1 het na de winterstop tegen de leeftijdsgenoten van AS Roma opneemt.

Ondank dat hij al jaren op de Toekomst rondloopt, is El Azzouzi tot dusver nog vrij onbekend bij het grote publiek. Daarom een nadere introductie: ,,Ik ben begonnen bij DWS. Op m'n 13de kwam ik vervolgens bij Ajax terecht. Daar begon ik in de C2. Ik kan zowel in de spits als op de vleugels uit de voeten, maar ik ben toch echt een spits. Ik heb ook altijd in de punt van de aanval gespeeld. Het is de positie waar ik me het fijnst voel. En ik vind het gewoon leuk om doelpunten te maken.”

Zakaria El Azzouzi was tweemaal trefzeker in de thuiswedstrijd tegen APOEL in de Youth League. Zakaria El Azzouzi was tweemaal trefzeker in de thuiswedstrijd tegen APOEL in de Youth League.

En doelpunten maken, dat kan hij. Met gemiddeld één goal per 48 minuten heeft hij een gemiddelde waar de meeste aanvallers alleen maar van dromen. ,,Als ik mijn sterkste punt moet opnoemen is dat wel mijn doelgerichtheid. En ik kan ook wel een mannetje passeren. Waar ik aan moet werken is het koppen. Ik heb wel een aantal kopgoals gemaakt, maar dat komt niet al te vaak voor. En mijn linkerbeen kan ook zeker beter. Ik train er extra op om dat te verbeteren.”

Een voorlopig hoogtepunt voor El Azzouzi is de uitwedstrijd bij Paris Saint-Germain, waarin hij vier keer het net wist te vinden. Maar voor de aanvaller gaat het niet alleen om doelpunten: ,,Die wedstrijd was zeker mijn hoogtepunt, maar ook de uitwedstrijd tegen Feyenoord was heel erg goed. Niet alleen omdat ik scoorde, maar ook omdat ik die wedstrijd een aantal mooie acties maakte. Het ging allemaal heel lekker tijdens de mini-Klassieker. En ook al hebben we veel wedstrijden gespeeld, ik ben nog lang niet moe. Ik merk wel dat het fysiek zwaarder is dan voorgaande seizoenen, maar dat is ook logisch.”

Enkele medespelers van El Azzouzi mochten de afgelopen tijd al eens meetrainen met het eerste. Donny van de Beek, Abdel Nouri en Vaclav Cerny roken tijdens verschillende trainingen al aan het hogere niveau. Voor El Azzouzi is het nog niet zover, maar hij merkt dat zijn niveau groeit en dat hij steeds dichterbij komt: ,,Welke jeugdspeler droomt er nou niet van de stap naar het eerste elftal? Ik hoop natuurlijk dat ik eens mee mag trainen. Maar het is moeilijk, er zijn zoveel goede spelers bij Ajax. Je moet je elke wedstrijd laten zien. Over een jaar wil ik toch zeker in Jong Ajax hebben gespeeld, en hoop ik dicht tegen het eerste aan te zitten. Maar eerst wil ik met de A1 toch de beker in de Youth League pakken. We hebben zoveel kwaliteit, het moet kunnen lukken.”

Tekst: Ajax.nl/Thijs Nabben
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst (foto) en Gerard van Hees