Menu
'Eventuele stunt geeft enorme boost'

'Eventuele stunt geeft enorme boost'

Voorafgaand aan iedere thuiswedstrijd heten Edwin van der Sar en Frank de Boer de fans welkom in de Amsterdam ArenA. Beurtelings schrijven de directeur marketing en hoofdcoach van Ajax een persoonlijk voorwoord in het programmaboekje Ajax Kick Off. Bij Ajax - Barcelona is het de beurt aan Van der Sar.

Beste Ajacieden,

Heel hartelijk welkom in de volle Amsterdam ArenA bij Ajax - FC Barcelona.

Op voorhand een historische ontmoeting. Het is namelijk de eerste keer dat deze twee prachtige clubs elkaar in Amsterdam in officieel verband ontmoeten.

Anderhalve week geleden benadrukte onze algemeen directeur Michael Kinsbergen bij de AVA, de Algemene Vergadering van Aandeelhouders, onze jaarlijkse doelstellingen. Kampioen worden en overwinteren in Europa. Om dat laatste te realiseren moeten we dus minimaal derde worden in deze poule. Met nog twee wedstrijden te spelen is nog van alles mogelijk. Ook een tweede plaats, die ons in de UEFA Champions League houdt. Dankzij de overwinning thuis tegen Celtic hebben we in elk geval een goede uitgangspositie voor de derde plek, maar we zouden Ajax niet zijn als we niet proberen hoger te eindigen. We willen als club stappen maken en om aan Europa te laten zien dat we op de goede weg zijn, dienen zich twee mooie kansen aan. Vanavond tegen Barcelona en over twee weken uit tegen AC Milan. Barcelona is een van de beste clubs ter wereld, maar dat wil niet zeggen dat we vanavond per definitie kansloos zijn. Zoals Frank de Boer laatst bij een persconferentie terecht opmerkte, stappen we niet het veld in met de instelling dat we gaan verliezen. Integendeel. En dat past ook niet bij Ajax.

Er zijn weinig wedstrijden waarbij beide ploegen tegen elkaar in hun thuistenue kunnen spelen. Bijna altijd speelt de bezoekende club in een uittenue. In Barcelona viel me op hoe mooi het was om Barcelona in zijn eigen clubkleuren te zien spelen en wij tegelijkertijd ook ons eigen rood-witte tenue konden dragen. En dat in hun beroemde en grote stadion Camp Nou. Nog mooier was het geweest als we daar voor een stunt hadden kunnen zorgen. Maar zover kwam het niet, integendeel. We verloren, onder meer door enkele briljante acties van Lionel Messi.

Dat Messi vanavond niet meedoet, komt ons sportief gezien ongetwijfeld goed uit. Maar ik heb daar een tegenstrijdig gevoel bij. Hij is een speler van buitengewone klasse. Deze jongen is een absolute wereldster. Het is een genot om naar zijn spel te kijken. Het was wat dat betreft dus prachtig geweest als hij hier vanavond in Amsterdam mee had kunnen doen. Maar voor ons tellen andere belangen dan deze voetbalromantiek. Wij willen vanavond sportief resultaat halen.

En dus hoop ik dat er voor ons allemaal meer te genieten is dan de uitstraling van de mooie tenues. Een eventuele stunt tegen Barcelona geeft ons een enorme boost en betekent een stap dichter bij het halen van onze doelstelling. De sfeer in de vorige twee thuiswedstrijden van de UEFA Champions League was geweldig, aan de steun vanaf de tribunes zal het zeker niet liggen!

Ik wens jullie heel veel plezier bij de belangrijke wedstrijd van vanavond.

Edwin van der Sar
Directeur Marketing