Menu
Evenwicht na zes duels met Auxerre

Evenwicht na zes duels met Auxerre

Zes keer eerder troffen Ajax en AJ Auxerre elkaar in Europees verband. Drie maal wonnen de Amsterdammers en ook de Fransen sloten drie keer winnend af. De laatste zege van Auxerre in februari 2005 had grote gevolgen voor Ajax, want Ajax lag toen uit de UEFA Cup en daags na die wedstrijd stapte trainer Ronald Koeman op.

De allereerste ontmoeting tussen AJ Auxerre en Ajax verliep desastreus voor Ajax. Op 3 maart 1993 wilden de Amsterdammers ten koste van de Franse formatie van trainer Guy Roux een plaats in de halve finale van de UEFA Cup afdwingen. Maar daar stak het in de competitie matig acterende Auxerre, met Frank Verlaat in de gelederen, een stokje voor.

Aanvankelijk leek het wel goed te komen, toen Stefan Pettersson al in de derde minuut de score opende. Maar het was uitgerekend Frank Verlaat die met een doffe knal de gelijkmaker maakte. Door slordig spel op het middenveld van Ajax kwamen de Fransen keer op keer in de gelegenheid te counteren. Vlak voor rust nam de thuisploeg een voorsprong, maar Marciano Vink maakte weer gelijk. Tien minuten voor tijd ging het helemaal mis. Menzo tikte een bal in eigen doel en vlak voor tijd schoot Dutuel via de paal binnen, 4-2. Daardoor moest Ajax twee weken later een achterstand van twee goals zien goed te maken. Maar verder dan een doelpunt van Frank de Boer na een dik uur spelen kwam Ajax niet. Al was Pettersson in de laatste minuut nog dicht bij een tweede treffer. Een reflex van doelman Martini voorkwam echter een plaats voor Ajax in de halve finale.

Dennis Bergkamp in actie in het gewonnen thuisduel tegen Auxerre op 16 maart 1993. Dennis Bergkamp in actie in het gewonnen thuisduel tegen Auxerre op 16 maart 1993.

Zege op vreemde bodem

Drie jaar later gingen Auxerre en Ajax op herhaling, maar dan op het hoogste Europese podium, de UEFA Champions League. De openingswedstrijd in groep A was op 11 september 1996 in Auxerre en dit keer ging het goed met Ajax. Jari Litmanen plukte de bal na een voorzet van Tijjani Babangida uit de lucht en prikte deze in de bovenhoek boven keeper Charbonnier. Ronald de Boer was bovendien nog een aantal maal dicht bij een tweede treffer, maar die kwam er niet. En hoewel er dus in Frankrijk werd gewonnen, ging het twee maanden later in Amsterdam mis.

Trainer Louis van Gaal moest flink puzzelen om zijn verdediging op orde te krijgen, wat resulteerde in een plek voor Ronald de Boer als centrale verdediger. John Veldman speelde zo ongelukkig in de openingsfase dat hij al na 23 minuten plaats moest maken voor Arno Splinter. De achttienjarige viel verdienstelijk in, maar kon niet voorkomen dat Ajax verloor. Babangida maakte op slag van rust de gelijkmaker, waardoor Ajax het broodnodige puntje om de volgende ronde te behalen binnen leek te hebben. Maar Steve Marlet besliste anders. Zijn doelpunt betekende een 1-2-nederlaag, waardoor Ajax bij Grasshopper Club moest winnen om de groepsfase door te komen. Wat overigens lukte.

Rasmus Lindgren was er vijf jaar terug ook al bij. Rasmus Lindgren was er vijf jaar terug ook al bij.

Auxerre als Waterloo

De wedstrijden tegen Auxerre in de winter van 2005 kwamen als een welkome troostprijs. Na de groepsfase van de UEFA Champions League mocht Ajax dankzij een 2-2-gelijkspel tegen Bayern München verder in de UEFA Cup. Ajax begon met een simpel uitgesproken opdracht: winnen zonder tegengoals. Dat lukte. Dankzij een formidabele goal van linksback Maxwell wonnen de mannen van trainer Ronald Koeman in eigen huis met 1-0. Ajax speelde met flair, maar kreeg met die ene goal eigenlijk te weinig. Dankzij een uitstekende redding van Maarten Stekelenburg, ja toen al, bleef Auxerre op nul steken. Maar dat maakte de ploeg van trainer Guy Roux, ja toen nog steeds, in Auxerre meer dan goed.

Ajax moest het tijdens de terugwedstrijd stellen zonder de zieke Rafael van der Vaart en in Frankrijk bleek ook Rasmus Lindgren ziek te zijn. Aanvankelijk bleef Ajax ook mede dankzij Stekelenburg prima overeind. Een doelpunt van oud-Feyenoorder Kalou na een half uur werd snel daarna ongedaan gemaakt door Ryan Babel. Tot de rust had Ajax geen kind meer aan de thuisploeg. Maar na rust sloeg de nervositeit toe. Ajax kreeg een tweede treffer om de bange oren.

Nog altijd was die 2-1-stand in Amsterdamse voordeel, maar de paniek was compleet. Bij een gedwongen wissel door een blessure van Anthony Obodai kwam Hedwiges Maduro als tweede debutant binnen de lijnen. Urby Emanuelson was hem in de 80ste minuut voorgegaan. Het moment van zijn entree was ongelukkig. Maduro was nauwelijks in het spel, of hij moest van grote afstand toezien hoe Auxerre de corner nam. Die had prompt de 3-1 tot gevolg. Ajax was knock-out. Een dag later nam Ronald Koeman zijn ontslag. Hij miste het vertrouwen dat hij het elftal tot betere prestaties kon brengen.

Tekst:Ajax/Monique Janse
Foto's: Beeldarchief Ajax