Menu

Excelsior voor het eerst naar Arena

Ajax zal komende zondag voor het eerst Excelsior in de Arena ontvangen. Nog nooit speelde de Rotterdamse ploeg in dit stadion. In alle Amsterdamse ontmoetingen tussen Excelsior en Ajax bleef Ajax aan de goede kant van de score met een 8-0 resultaat in 1972 als hoogste uitslag. Voor Excelsior is dit de eerste uitwedstrijd in een maand. Scheidsrechter is de heer Oskam.

De laatste zege van Excelsior dateert van 5 februari 2003. Op die datum trad de ploeg van Adrie Koster in de Amstel Cup aan tegen Ajax 2. De jonkies van Ajax - er deden veel spelers van de A1 mee - verloren met 4-2. Na dat duel speelde Excelsior nog een keer gelijk in de Galgenwaard (2-2). Overigens nam FC Utrecht in het Amstel-Cupduel al revanche: anderhalve week terug werd het in Rotterdam 1-3.

In het debuutjaar in de Holland Casino Eredivisie won Excelsior vier wedstrijden: thuis van Groningen en uit bij RKC Waalwijk, Roda JC en Vitesse. Daarnaast speelde de debutant zeven keer gelijk, wat de club op een totaal brengt van 19 punten. Daarmee staat Excelsior op een zestiende plaats.

Opvallend is dat de Rotterdammers de laatste vier wedstrijden in de eredivisie in eigen huis afwerkten. Het gevolg daarvan is dat Excelsior van de resterende wedstrijden er nog zeven op vreemde bodem moet afwerken. Te beginnen komende zondag in Amsterdam.

De uitwedstrijd tegen Excelsior speelde Ajax aan het einde van de eerste competitiehelft. De Ajacieden waren vermoeid na zware maanden met Champions-Leaguevoetbal, maar in Rotterdam hoefden ze niet al te zware inspanningen te verrichten. Zlatan Ibrahimovic opende al na twee minuten de score. Excelsior probeerde het nog wel, maar nadat vlak voor rust verdediger Buijs van het veld werd gestuurd, was het over met de dadendrang. In de 51ste minuut gooide Pasanen met een rake kopbal de deur in het slot en won Ajax met 0-2.

Het is overigens zeventien jaar geleden dat Excelsior tegen Ajax I een doelpunt kon maken en zelfs twintig jaar terug dat de Rotterdammers in Amsterdam het net lieten bollen. Het laatste tegendoelpunt van een Excelsior-speler kwam tot stand in de uitwedstrijd in Rotterdam. Ajax won, onder leiding van trainer Johan Cruijff, met 3-2. Daarna waren de uitslagen als volgt:

15-12-85: Ajax-Excelsior 3-0
04-09-86: Excelsior-Ajax 0-2
08-03-87: Ajax-Excelsior 3-0
16-12-90: Ajax-Excelsior 5-0 (KNVB-beker)
22-12-02: Excelsior-Ajax 0-2


Excelsior kan geen gebruik maken van de diensten van Mounir El Hamdaoui. Hij werd voor drie wedstrijden geschorst wegens het geven van een elleboogstoot in de wedstrijd tegen RKC Waalwijk.

Bij Ajax zit Andy van der Meyde zijn laatste wedstrijd van een schorsing uit, waardoor hij volgende week zondag tegen PSV weer inzetbaar is.