Menu
Exclusieve voetballes van Perez

Exclusieve voetballes van Perez

Op uitnodiging van Kenneth Perez kregen honderd basisscholieren uit de Bijlmer een exclusieve voetbalclinic. De Deense Ajacied, die enkele collega-begeleiders had ingeschakeld, bezorgde alle spelertjes een bijzondere voetbalmiddag.

Zo rond 14.50 uur nemen leerlingen van de basisscholen Polsstok, Achtsprong en Klaverblad de trainingsvelden naast de ArenA in bezit. Het honderdtal wacht een exclusieve voetballes van Perez en zijn Ajax-collega’s. In vijf verschillende oefenvormen kunnen de spelertjes hun voetbalhart ophalen.

Gastheer Kenneth Perez dolt een van de scholieren. Gastheer Kenneth Perez dolt een van de scholieren.

Op de Deense reserveaanvoerder na genieten alle selectiespelers van trainer Henk ten Cate inmiddels van een welverdiende vakantie. Perez moet zijn vakantie nog even uitstellen. De linkspoot zit er niet mee; dit is zijn middag. Allemaal voortgekomen uit een verbale uitglijder, een onvervalste slip of the tongue in het heetst van de competitiestrijd. Na de excuses die hij na Ajax - FC Twente al maakte aan de aangesproken assistent-scheidsrechter en een dosis gepaste schaamte, is het deze zonnige woensdag tijd voor een voetbalclinic voor Amsterdamse jeugd.

De scholieren gingen ook op het kunstgrasveld de felle duels niet uit de weg. De scholieren gingen ook op het kunstgrasveld de felle duels niet uit de weg.

,,Ik heb hier zelf voor gekozen, het is dus zeker geen straf’’, vertelt Perez. ,,Ik wilde nog iets voor deze kinderen en voor mijzelf doen. Hiermee hoop ik ook een punt achter de zaak te zetten. Een hele dikke vette punt. Het mooiste is als ik de jongetjes en meisjes vanmiddag iets kan leren. Op voetbalgebied dan. Ik zie heel veel spelertjes nu bijvoorbeeld nog te veel dribbelen. Iets minder trucjes uithalen mag ook wel. Het is geen straatvoetbal.’’

Opperste concentratie voor een nieuwe passeerbeweging. Opperste concentratie voor een nieuwe passeerbeweging.

De Deense middenvelder met het rugnummer 11 toont zich een goed gastheer en dolt en lacht wat met de gasten. In vijf verschillende oefenvormen strijden de leerlingen van vier basisscholen uit de Bijlmer om heuse prijzen. Ervaren trainers als Hennie Spijkerman, Maarten Stekelenburg en Simon Tahamata staan de Ajacied onder meer bij.

Ook de aanstormende Beloften Mitchel Donald en Murat Yildirim hebben zich speciaal voor deze clinic in een trainerskloffie gehesen. Leerkrachten en een vertegenwoordiger van de KNVB completeren de begeleiding. Ook de voetbalbond draagt desgevraagd zijn steentje bij aan de geslaagde middag. In elke oefenvorm proberen telkens twee groepjes zoveel mogelijk punten bij elkaar te voetballen. Elk groepje draagt de naam van een speler uit de Ajax-selectie.

Sommige gasten gebruikten hun drankje voor een verkoelende douche. Sommige gasten gebruikten hun drankje voor een verkoelende douche.

,,Welke oefening het leukste was?’’, herhaalt de 10-jarige Orfeo Lowland de vraag. ,,Die waarin we hard mochten schieten op de grote doelen.’’ Of de kleine tiener al even hard kan schieten als Perez? Lowland toont een brede lach. ,,Nee, nog niet’’, klinkt het bescheiden. ,,Misschien komt dat later nog wel.’’

Een tikkie verlegen werpt hij een blik in het net ontvangen Ajax-tasje vol stickers en spelerskaarten. Voor Shaquille Sno zit de clinic er dan al op. De speler van Ajax E1, maar deze middag vooral leerling van Polsstok, spoedt zich richting de Toekomst. Een van de laatste trainingen van het voetbaljaar wacht.

Perez vraagt applaus voor de winnaars van 'team Vermaelen'. De winnaars ontvingen een Ajax-fotoboek. Perez vraagt applaus voor de winnaars van 'team Vermaelen'. De winnaars ontvingen een Ajax-fotoboek.

Perez voetbalt ondertussen nog steeds lustig mee. In de derde oefenvorm schuwen de kleintjes de duels niet met de minstens vier koppen grotere Ajacied. Een keer wordt Perez zelfs afgetroefd door vijf mini-Amsterdammertjes. Alsof het afgesproken is, breekt een pauze aan. Dorstig laven de spelertjes zich aan flesjes water en sportdrank.

Anderhalf uur na de welkomstwoorden van Perez en Ajax’ financieel directeur Jeroen Slop, volgt de prijsuitreiking. ‘Team Perez’ eindigt als tweede en blijft daarmee het ‘Team De Mul’ nipt voor. ‘Team Vermaelen’ mag zich winnaar noemen van de clinic. ,,Geef de winnaars in dit team een groot applaus!’’, schalt de stem van Perez door de speakers. ,,Ik hoop dat jullie van deze middag hebben genoten. Ik heb in elk geval zeker genoten. Veel plezier in de toekomst en wel thuis.’’