Menu
Ex-internationals beginnen 2010 goed

Ex-internationals beginnen 2010 goed

De ex-internationals hebben zaterdag de traditionele nieuwjaarswedstrijd van Koninklijke HFC gewonnen. De Oranjehelden van weleer, met veel Ajacieden in de gelederen, waren in Haarlem met 2-5 te sterk.

Op Oudejaarsdag meldde de website van Koninklijke HFC al dat de nieuwjaarswedstrijd door zou gaan. Geen wonder, want de jaarlijkse voetbalwedstrijd tussen de amateurs van HFC en de ex-internationals gaat immers (bijna) altijd door. Sinds de eerste editie in 1923 werd de wedstrijd slecht elf keer afgelast, onder meer vanwege de Tweede Wereldoorlog, een brand in de kantine, verflauwde belangstelling of slechte weersomstandigheden.

Dat laatste is deze zaterdagmiddag gelukkig niet het geval. Hoewel de overige velden van de Haarlemse zondagtweedeklasser onder een witte deken van sneeuw bedekt liggen, is het hoofdveld speelklaar gemaakt. De lijnen zijn sneeuwvrij en tijdens het warmlopen van de ex-internationals kleurt het veld al steeds een beetje groener. Pieter Huistra heeft zich als eerste voor de warming-up gemeld. De trainer van Jong Ajax bevindt zich qua Ajacieden in goed gezelschap. Zo is onder meer aanvoerder en Ajax A1-trainer Frank de Boer van de partij. Ook Bryan Roy, Michel Kreek, Wim Jonk, Rob Witschge - allen momenteel in dienst van Ajax – verschijnen aan de aftrap. Debutant Marc Overmars moet wegens griep verstek laten gaan. Dat de wedstrijd inmiddels niet meer op 1 januari wordt gespeeld deert de spelers niet. Integendeel, zo zegt De Boer. ,,Het was altijd een hele klus om op Nieuwjaarsdag genoeg spelers bij elkaar te krijgen. Dat gaat nu een stuk gemakkelijker. Op een dag als vandaag wil iedereen graag meedoen.”

Bryan Roy probeert zich een weg door de sneeuw te banen. Bryan Roy probeert zich een weg door de sneeuw te banen.

Tijdens de twee keer 35 minuten worden er buiten de lijnen aan de lopende band nieuwjaarswensen aan elkaar uitgedeeld. Binnen de lijnen nemen de amateurs, van de club met geboortejaar 1879, een 2-0 voorsprong tegen de vele honderden caps die ze tegenover zich hebben staan. Vlak voor rust brengt Pierre van Hooijdonk de marge terug naar één treffer, waarna de ex-internationals in het tweede gedeelte van het nieuwjaarsduel snel orde op zaken zetten. Binnen zes minuten wordt de achterstand in een 2-3 voorsprong omgebogen. De speaker doet haar best het scoreverloop bij te houden, maar soms stokt de informatievoorziening even. ‘Met enige vertraging kan ik u melden dat Michael Mols de 2-2 heeft gescoord’, klinkt het vlak voordat Regi Blinker er 2-3 van maakt.

Halverwege de tweede helft geeft Huistra de score alsnog een Ajax-tintje mee. De coach van Jong Ajax zet de ex-internationals definitief op het spoor van de overwinning. Onder toeziend oog van zo'n 2.500 toeschouwers bepaalt Van Hooijdonk de eindstand op 2-5. Het geeft de speaker alle ruimte om mededelingen als ‘Groeneveld, Groeneveld’ en ‘Heer Goossens, wilt u zich in de spoelruimte melden?’ de wijde wereld in te sturen. In het clubhuis en bij de horecapunten - volledig voorzien van terrasverwarmers - neemt de drukte na het laatste fluitsignaal direct toe. Hier geldt berenburger-cola deze middag als het nieuwe bier om de inwendige mens een beetje te verwarmen.

Aanvoerder Frank de Boer kijkt ondertussen in het halletje bij de kleedkamers terug op een geslaagde middag. ,,Het veld was alleen niet ons voordeel. Zeker in het begin hadden we daar moeite mee, ook omdat HFC veel druk zette. Wij willen het voetballend oplossen, zeker ook omdat bij ons de snelheid ontbreekt. Juist dan moet je zo spelen.” Een andere lastige factor was de gele bal in combinatie met de witte sneeuw, zo constateert De Boer. ,,De bal was moeilijk te zien. Dat vergt extra concentratie. In mijn geval was het helemaal lastig omdat ik vanwege ontstoken oog ook nog eens een beetje wazig keek.”

Het hoge Ajax-gehalte bij de ex-internationals is volgens hem bevorderlijk voor het samenspel. ,,Een aantal van deze jongens doen ook geregeld mee met Lucky Ajax en de veteranen. Daardoor weet je elkaar blindelings te vinden. Bovendien blijf je door zelf regelmatig te voetballen ook fit.” Coach Sjaak Swart heeft zich inmiddels ook in de behaaglijke warmte van het kleedkamergebied gemeld. ‘De beste man van het veld’, zegt hij terwijl hij zijn aanvoerder een gemoedelijke schouderklop geeft. Tevreden ziet Swart dat ‘zijn’ ex-internationals voor het eerst sinds 2007 weer eens als winnaar aan de nieuwjaarsborrel kunnen beginnen.

Foto's: ProShots
Tekst: Ajax.nl/Daan Germans

Veel Ajacieden bij de ex-internationals. Veel Ajacieden bij de ex-internationals.
Pieter Huistra, met op de achtergrond de tribune van Koninklijke HFC. Pieter Huistra, met op de achtergrond de tribune van Koninklijke HFC.
Ook Michel Kreek deed mee. Ook Michel Kreek deed mee.