Menu

Extra pijnlijke nederlaag voor Ajax

De titelstrijd is gestreden, maar het Amsterdamse leed nog niet geleden. Ajax incasseerde een pijnlijk grote nederlaag (6-2) in de uitwedstrijd tegen PSV. AZ mag zich daarmee kampioen noemen, terwijl de strijd om de tweede plaats onverminderd spannend blijft.

Met de thuiswedstrijd tegen AZ voor de boeg en na het recente verlies van FC Twente, hadden de Amsterdammers uitstekende zaken kunnen doen in Brabant. AZ maakte zaterdagavond een misstap tegen Vitesse, terwijl de Tukkers verloren van Feyenoord. In plaats van verder onder druk te komen, zagen AZ en FC Twente zondag alweer hun misstap goedgemaakt. De Alkmaarders veroverden door het Amsterdamse verlies zelfs hun tweede landstitel in hun bestaan. Ajax en de Tukkers blijven verwikkeld in een nek-aan-nekrace om een felbegeerd ticket voor deelname aan de voorronde van de Champions League.

,,PSV heeft vandaag terecht gewonnen’’, concludeerde Ajax-trainer Marco van Basten op de persconferentie na afloop. De trainer opende zijn terugblik met felicitaties voor de kersverse landskampioen. De ploeg van collega-trainer Louis van Gaal is dit seizoen de terechte kampioen van de Eredivisie. PSV-coach Dwight Lodeweges sloot zich aan bij zijn collega uit Amsterdam. Van Basten: ,,Voor ons viel het vandaag helemaal verkeerd; wij waren niet effectief genoeg. PSV had op een bepaald moment ook het middenveld in handen. Daardoor misten wij grip op de wedstrijd.’’ Daarbij hanteerden de Amsterdammers ook veel te vaak de lange bal en werden té moeilijke oplossingen gezocht.

PSV - Ajax was op zijn zachtst gezegd niet saai. De openingsfase van het toch al beladen treffen was eigenlijk al een compleet en uitgebreid verslag waard. Het eerste halfuur van de kraker in Eindhoven had alles in zich. Doelpunten, overtredingen, kaarten, een penalty en vele andere, controversiële momenten. Helaas voor de gasten was Ajax meestal, in ieder geval te vaak, de onderliggende partij. Ismaïl Aissati beleefde een dramatische terugkeer op vertrouwde voetbalgrond. De oud-speler van PSV werd bovendien bij ieder balcontact uitgefloten.

Edison Méndez hielp PSV na 22 minuten met een vlammend afstandsschot aan een 1-0-voorsprong. Aan de openingstreffer ging een door Timmy Simons gemiste penalty vooraf. Scheidsrechter Wegereef vond een overdreven buiteling van Carlos Salcido ‘penalty-waardig’. Ajax-doelman Kenneth Vermeer bracht in eerste instantie redding op de elfmetertrap van de PSV-captain. In het vervolg sloeg Méndez alsnog snoeihard en loepzuiver toe.

In de minuten die aan de openingstreffer vooraf gingen, hadden Oleguer en vooral Dario Cvitanich het treffen nog een heel ander aangezicht kunnen geven. De Spanjaard tikte de bal net naast, terwijl zijn spits net over het doel van Andreas Isaksson kopte. Dat sprake was van een levendig duel illustreerden ook, aan de overzijde van het veld, Ibrahim Afellay en Balázs Dzsudzsák. Het duo leek een vrije doorloop te krijgen richting Vermeer. Attent verdedigen voorkwam net een zeker lijkende treffer. Tenslotte waren ook de gele kaarten voor Robbie Wielaert en Vermeer symptomatisch voor de hectische beginfase.

Wielaert moet zijn boeking overigens bekopen met een schorsing. De centrale verdediger mist daardoor de komende thuiswedstrijd tegen kampioen AZ. Ook achter de naam van Urby Emanuelson staat een vraagteken voor de komende wedstrijd. De linkspoot werd bruut uit de wedstrijd geschopt door Afellay. Hoe ernstig de enkelkwetsuur is, zal de komende dagen blijken.

Afellay verdubbelde de voorsprong van de Eindhovenaren uit een vrije schietkans. Weer tien minuten later, maar nog altijd voor de rust, hielp Jan Vertonghen de thuisploeg onbedoeld aan een riante kans. De Belg speelde verkeerd terug, waarna Nordin Amrabat de mogelijkheid koeltjes verzilverde: 3-0. ,,Vlak voor rust scoorde Luis Suarez nog 3-1’’, vertelde Van Basten. ,,Dan hoop je dat we het alsnog kunnen omdraaien. Daar moet je dan ook in geloven. Dat hebben we ook gezegd in de rust. In de tweede helft begonnen we wel gevaarlijk, maar slaagden we er niet in om de 3-2 te forceren.’’

Uitgerekend oud-Ajacied Jason Culina duwde zijn oude club, die leek op te krabbelen, weer bruut terug in de misère. Op het moment waarop Ajax weer leek aan te sluiten rondde de Australische rechtsback een solo doeltreffend af.

,,Die treffer deed ons de das om’’, concludeerde Van Basten teleurgesteld. De treffer van zijn invaller Miralem Sulejmani was nagenoeg waardeloos. De tegentreffers van Balász Dzsudzsák (5-1) en Otman Bakkal (6-2) deden ook niet echt meer ter zake.

,,Natuurlijk verwacht je vooraf niet zo kansloos te zijn’’, besloot Van Basten zijn terugblik in de afgeladen perszaal van het Philips Stadion. ,,Afgaande op de resultaten van gisteravond hoop je dat Ajax de kansen met beide handen aanpakt. Nu is ons er alles aan gelegen om ons volgende week te revancheren tegen AZ.’’ Doelman Vermeer sloot zich in de catacomben aan bij zijn trainer. ,,Ajax wacht de komende weken nog drie finales.’’