Menu
'Extra rust richting bekerfinale prettig'

'Extra rust richting bekerfinale prettig'

Iedere week schrijft een speler of speelster van Ajax een column op Ajax.nl. Lasse Schöne, Ricardo van Rhijn, Tessel Middag en Liza van der Most wisselen elkaar telkens af. Deze week is Tessel Middag aan de beurt.


Dit is alweer mijn laatste column van het seizoen. Toch valt er genoeg te vertellen. Over een kleine maand begint het WK in Canada, waar we met het Nederlands elftal voor het eerst van de partij zijn. Maar eerst is de focus nog volledig gericht op de bekerfinale van woensdag tegen FC Twente.

De BeNe League telt nog één speelronde, maar omdat er een oneven aantal teams in de competitie zit, zijn we dit weekend met Ajax vrij. Wat extra rust in de aanloop naar Twente is natuurlijk prettig, ook omdat er in de competitie voor ons niets meer te halen valt. We wachten rustig af wie er kampioen wordt: Standard Luik of FC Twente. Een voorkeur hebben we niet. Twente zal hoe dan ook gemotiveerd aan de aftrap van de bekerfinale verschijnen.

Ik moet zeggen dat ik goede herinneringen bewaar aan bekerfinales. Ik heb er twee gespeeld en beide gewonnen. De eerste was in mijn tijd bij ADO Den Haag, het jaar voordat ik naar Ajax kwam. De finale werd toen, net als nu, gespeeld in het Kyocera Stadion. Natuurlijk staat de bekerwinst van vorig jaar me ook nog helder voor de geest.

De wedstrijd werd gespeeld op het terrein van AFC in Amsterdam en dat was prettig omdat er veel bekenden langs de lijn stonden. Ik herinner me ook dat het die dag erg mooi weer was. De wedstrijd kende ook een zonnige afloop voor ons. Door een schitterend doelpunt van Mandy Versteegt wonnen we uiteindelijk met 2-1 van PSV. De ontlading was groot en het werd een mooi feest. We zijn eerst wat gaan eten en het vervolgens gaan vieren in de stad.

Op voorhand denk ik niet dat er een favoriet valt aan te wijzen. Het is niet zo dat wij in het voordeel zijn omdat we voor het tweede jaar op rij in de finale staan. Onze coach Ed Engelkes heeft ons juist gewaarschuwd voor gemakzucht en noemde het voorbeeld van PEC Zwolle bij de mannen. PEC won vorig jaar de beker, maar ging nu in de finale onderuit. Wij moeten niet denken dat we het weer even gaan doen en moeten enorm scherp zijn. Het is een heel belangrijke wedstrijd en voor ons dé kans om het seizoen nog enigszins te redden.

De ondergrond in het Kyocera Stadion - kunstgras - zal ons spel alleen maar ten goede komen. Vorige week speelden we onze laatste competitiewedstrijd bij Telstar op een heel slecht veld. Het spel was niet heel goed, maar ik vond wel dat er een echt team stond. Dat is positief. Het kunstgras zal helpen om ons niveau omhoog te krikken. Ik verwacht een leuke, open wedstrijd, waarbij wij hopelijk aan het langste eind trekken.

Na de bekerfinale is het seizoen nog niet ten einde. Begin juni begint het WK in Canada. De internationals die de bekerfinale spelen, moeten zich volgende week zondag bij de nationale ploeg melden. Vervolgens duurt het nog maar een weekje voordat we in het vliegtuig naar Canada stappen. Op 6 juni spelen we onze eerste wedstrijd tegen Nieuw-Zeeland. Dat is gek om te bedenken, dat het toernooi al zo dichtbij is. Maar de komende dagen telt alleen de bekerfinale.

Foto: Ajax.nl/Gerard van Hees