Menu

Fanclub neemt afscheid van ''goede beul''

De bekendste assistent-trainer van Nederland zwaait af. Bob Haarms was meer dan vijftig jaar actief bij Ajax. Dat leverde een boek, een videoband en een (binnenkort) een film op. Maar dat was nog niet alles. Bob had ook zeven jaren lang een eigen fanclub. En op het zevende Bob-gala, maandag in de ABA-lounge in de Amsterdam ArenA, nam zijn Fanclub op een waardige manier afscheid van de oer-Ajacied. 'Het afscheid van Bob betekent tevens een afsluiting van een tijdperk,' sprak fanclub-voorzitter Rimko Haanstra plechtig. 'Maar een echt afscheid kan het niet zijn. Want de liefde van Bob voor Ajax is eeuwig.' Foto's: Gerard van Hees

De Heer van de Meer met de Beer van de Meer. Bob ontvangt zijn gasten. Veel oud-spelers waren te gast op de laatste gala-avond. In 32 jaar hielp Haarms elke Ajacied wel een keer op de weg terug. Van Suurbier tot Vierklau.

Natuurlijk ontbrak Simon Tahamata niet op het gala. De kleine buitenspeler en Bob kregen een bijzondere band. 'Simon is mijn kind', zei Haarms over de Molukse Ajacied.

Enkele leden van het sfeerteam rusten in een stil hoekje uit van het spektakel dat zij vorige week verzorgden voor Haarms. Op het Bobby-gala waren echter geen snippers, fakkels, knallen en Romeinse strijdwagens nodig.

Even verderop hebben bestuursleden Jaap Ellebroek, Arie van Os en algemeen directeur Frank Kales een onderonsje. Michael van Praag ontbreekt ditmaal. Zondag werd de voorzitter de gelukkige vader van een gezonde dochter, Nicoline.

Ereleden Andre Kraan (oud-bestuurslid) en Wim Schoevaart (archivaris), samen veertien jaar lid van de fanclub en 130 jaar actief lid van Ajax, in geanimeerd gesprek met een kwieke dame.

Paula, Els en Jon, de dames van het spelershome, houden voor Bob altijd een plekje vrij aan de bar.

Hoogtepunt van de avond was de uitreiking van de Bobby Haarms' Award, de trofee voor de pechvogel die het langst aan zijn herstel moest werken. Haarms kende hem dit keer niet toe aan een speler, maar aan Dick de Groot, al 25 jaar jeugdtrainer bij Ajax. Bob: 'De verwijdering met de Toekomst is te groot. Het is tijd voor verbroedering.' Dick de Groot: 'Bob en ik hebben altijd samengewerkt en zijn altijd gabbers gebleven. Hij stopt, maar ik ga nog even door.'

Op de gala's worden de gasten altijd angstvallig tot het laatste moment geheim gehouden. Maarten Spanjer beet het spits af: 'Toen ik ballenjongen was, schoot ik per ongeluk door een polletje op de rug van Rinus Michels. "Wil dat klapkauwgumpie onmiddelijk van het veld verdwijnen," bulderde de generaal. Dat mijn voetbalcarriere al zo vroeg moest eindigen.'

Niet vaak treedt ze op de voorgrond. Til Haarms dankt de fanclub en Ajax voor de mooie jaren die zij haar man schonken. Met het schilderij van Apollonia, een geschenk van de vaste bezoekers van La Perche d'Or, het restaurant van de familie Haarms', had ze meer moeite. 'Ik geef het een plekje, maar waar weet ik nog niet.'

Natuurlijk werd ook Bob in het 'zonnetje' gezet. De bestuursleden van de FC Blijleven, de club zonder spelers uit Aalsmeer ('wij orienteren ons nog op de tranfermarkt'), zien voor Bob een grote toekomst weggelegd in de keuken van hun 'kluphuis'.

Vraag André en een feest is een gegarandeerd succes. Er werd uitbundig gedanst op de liedjes van de Amsterdamse zanger van het levenslied.

Voor Hans Westerhof zit de klus er bijna op. Tot 15 juni is hij hoofdopleidingen en tussendoor maakt hij met Ajax nog een reis naar China. Saai zal dat zeker niet worden, omdat ook Freek de Jonge deel uitmaakt van het gezelschap.

Youp van 't Hek zei zich in het 'hol van de leeuw' te begeven. 'Als de act voorbij is, vertrek ik direct.' Maar voor de laatste echte Ajacied treedt hij graag op. 'Vind je het gek dat het gras in de ArenA niet wil groeien met een directeur die Kales heet. Maar met Bobby verwantwoordelijk voor het gras komt het wel weer goed, nu met Ajax zelf nog.'

'Ik ga nooit achter het raam zitten bij de geraniums, zei Bob bij de aankondiging van zijn vertrek. Voor het geval hij zich mocht bedenken, kreeg hij wel de bloemen vast mee naar huis.

'De Goede beul, een leven op het trainingsveld.' De fanclub had voor haar leden een verrassing in petto. Als kado ontvingen de aanwezigen een luxe-uitgave van het Bobblad, een fotoalbum van de voetbalcarriere van Haarms, voorzien van zijn eigen commentaar.