Menu
Fanny voor Emanuelson

Fanny voor Emanuelson

Urby Emanuelson is dinsdagavond gekroond tot het grootste Amsterdamse Talent van 2006. De Ajacied nam zijn prijs, een Fanny, in ontvangst tijdens de Finale van de Topsport in Amsterdam.

Emanuelson dankt zijn Fanny vooral aan de stormachtige ontwikkeling die hij de achterliggende maanden heeft doorgemaakt. De Ajacied is een vaste waarde in de ploeg van trainer Henk ten Cate. Afgelopen zomer maakte de linkspoot deel uit van de gouden Oranjeploeg voor spelers tot 21 jaar, die in Portugal de Europese titel veroverde. Inmiddels maakt Emanuelson deel uit van de Oranje-selectie van bondscoach Marco van Basten. De linkspoot had dit jaar ook een bijdrage in het veroveren van de nationale beker en de Johan Cruijff Schaal. Andere genomineerden voor de titel Amsterdams Talent van 2006 waren de zwembeloften Nick Driebergen en Linda Bank. Bekerwinnaar Ajax was genomineerd in de categorie Beste Sportploeg 2006. De voetballers grepen in deze categorie net naast de prijzen. De zeilsters Lobke Berkhout en Marcelien de Koning streken met de eer.

Emanuelson was zelf niet helemaal verrast over zijn uitverkiezing. ,,Ik heb een goed jaar gedraaid, waarin ik onder meer Europees kampioen ben geworden met Oranje onder 21'', vertelde de Ajacied, kort nadat hij zijn Fanny in ontvangst had genomen. Het moment waarop Emanuelson wordt gekroond, is wel bijzonder. ,,Dit is waarschijnlijk de laatste prijs die ik als talent in de wacht sleep. Deze Fanny krijgt een mooi plekje.''

De Finale van de Topsport in Amsterdam wordt jaarlijks georganiseerd door de stichting Topsport Amsterdam en de gemeente Amsterdam. De Fanny’s, vernoemd naar de legendarische atlete Fanny Blankers Koen, worden uitgereikt in de categorieën Beste Sportman, Sportvrouw, Sportploeg, Coach en Talent van 2006. De sportredacties van Het Parool, De Telegraaf, AT5, RTVNH, De Echo en Amsterdam Sport maken deel uit van de vakjury die de genomineerden hebben geselecteerd.
Afgelopen jaar werd Hedwiges Maduro uitgeroepen tot grootste Amsterdamse talent. In 2002 en 2003 streken respectievelijk Nigel de Jong en Wesley Sneijder met die eer. In 2002 beleefden de Ajacieden wat het aantal veroverde Fanny’s betrof een topjaar. Zo ontving Ronald Koeman een Fanny als Beste Coach en werd Ajax gehuldigd als Beste Sportploeg. Rafael van der Vaart tenslotte was in 2000 het Beste Talent. Ook hij ontwikkelde zich stormachtig. Een jaar later ontving de middenvelder een nieuwe Fanny. Ditmaal werd Van der Vaart gekroond tot Beste Sportman van Amsterdam.