Menu
Fans omringen het trainingsveld

Fans omringen het trainingsveld

Supporters in alle soorten en maten omringden maandag opnieuw het trainingsveld naast de Amsterdam ArenA. Ajax trekt in de herfstvakantie steevast veel publiek.

De jonge en (iets) oudere Ajax-fans werden deze maandagmorgen getrakteerd op een bijna anderhalf uur durende trainingssessie. Op doelman Maarten Stekelenburg na ontbraken de ‘helden van Rotterdam’; de Ajacieden die een dag eerder in basis stonden en Feyenoord finaal van de mat speelden. De Ajacieden rondom het trainingsveld zagen van heel dichtbij hoe de reserves en de invallers zich in het zweet werkten.

Trainer Hennie Spijkerman legt uit wat hij van de Ajacieden verwacht. Trainer Hennie Spijkerman legt uit wat hij van de Ajacieden verwacht.

Na een geslaagde doelpoging waren de oeh’s en aah’s niet van de lucht. Al tijdens de training smeedde menig Ajax-fan - hoorbaar - plannen om zo snel mogelijk zoveel mogelijk handtekeningen te verzamelen. Een tikkeltje gespannen werden pennen en stiften op ‘scherp’ gezet. Alles om de voetballers na alle trainingsarbeid te kunnen 'belagen'.
Onder meer Marius Smink en zijn zonen Martijn en Ruben benutten de herfstvakantie om de Ajax-helden aan het werk te zien. Hidde (‘een vriendje’) completeert het gezelschap. ,,We hebben al voor de training een handtekening van Rosales, of nee, die speler die er wel op lijkt, bemachtigd’’, vertelt vader Smink, ondertussen wijzend naar Roger. Direct na de training mogen nog veel meer Ajacieden de meegebrachte Ajax-spulletjes signeren.

Supporters turen door het hekwerk naar de Ajacieden. Supporters turen door het hekwerk naar de Ajacieden.

,,Als jongetje ging ik altijd al naar Ajax’’, zegt Smink senior. ,,Toen woonde ik nog in Amsterdam. Op het brommertje gingen we naar de Europese en bekerwedstrijden in, vooral, het Olympisch Stadion.’’
Dromerig: ,,Dat was mijn eerste voetbaltempel… Het begon allemaal in de mooie jaren zeventig. Een vriendje van me woonde toen trouwens naast de oma van Piet Kiezer.’’
Na de ontelbare trouwe bezoeken aan de Meer en het Olympisch Stadion, is Smink sinds 1996 seizoenkaarthouder in de ArenA. De achtjarige Martijn, zijn oudste zoon, mag af en toe met pa en zijn vrienden mee naar vak 430. ,,Hij zit nog maar net op voetbal, maar heeft de smaak al helemaal te pakken. Dit is eigenlijk de eerste keer dat we dit zo doen in de herfstvakantie. Bij de wedstrijden ben ik altijd aanwezig. Leuk om nu ook een keer een stukje training te zien.’’

Vader Smink fotografeert Dennis Gentenaar. Vader Smink fotografeert Dennis Gentenaar.

De familie Smink en alle collega-supporters werden niet teleurgesteld. Assistent-trainer Hennie Spijkerman schotelde de spelers en de fans een veelzijdig programma voor. Hoogtepunt was de afwerksessie op een doel dat beurtelings werd verdedigd door Stekelenburg, Kenneth Vermeer of Dennis Gentenaar. De Ajacieden op het veld gingen het persoonlijke duel aan met de keepers. Later werden het duels tussen aanvallers en verdedigers, waarop opnieuw de doelwachters moesten worden geklopt. Aan bewonderende blikken van achter het hek geen gebrek.