Menu
Fans uit alle windstreken op Open Dag

Fans uit alle windstreken op Open Dag

Dat de supporters van Ajax uit alle hoeken van het land komen, is vrijdag weer goed te merken tijdens de jaarlijkse Open Dag van Ajax en de Supportersvereniging Ajax. Duizenden mensen stroomden vanaf tien uur al toe om er bij te kunnen zijn.

Uit alle windrichtingen stromen de Ajax-fans toe tijdens de Open Dag 2010. Man, vrouw, jong of ouder; de Ajax-supporters zijn in flinke getale naar de Toekomst en naar de omgeturnde parkeerplaats P2 toegestroomd. Met het hele gezin, of met je beste vriend. Ajax beleef je meestal samen; maar het kan ook prima alleen bewijzen de vele sologangers. Onder die sologangers Peter Hendriks uit Hoorn. Al sinds de opening van de ArenA seizoenkaarthouder van 'zijn' Ajax. ,,Ik heb er een goed gevoel bij Ajax en denk dat ze dit jaar de titel pakken."

Ook de tieners Steven en Stan uit Oudade, nabij Leiden, zijn op de Open Dag afgekomen. ,,Het mooiste aan Ajax vind ik het shirt", aldus Steven onder instemmend geknik van zijn vriend. ,,En het verleden met die vele prijzen. Of Ajax dat kan herhalen? Nou...kampioen en de beker winnen dat lukt wel; maar Europees denk ik niet. Andere clubs hebben veel meer geld om spelers te kopen", zijn de fans realistisch.

De kleine Dewey is bijzonder in haar sas met de net aangeschafte outfit. De kleine Dewey is bijzonder in haar sas met de net aangeschafte outfit.

Voor de negentien maanden jonge Dewey is het haar eerste Open Dag. Maar papa Wesley en mama Desirée kennen de weg van Amersfoort naar de Amsterdam ArenA prima. Vorig jaar moest ze nog worden ondergebracht bij oma, maar dit jaar kan Dewey mee en als eerste activiteit op de dag wordt de kleine meid in een echt Ajax-tenue gehuld. Nieuwe sokken, short en shirt vallen haar ten deel. ,,Ik vind de Open Dag fantastisch", aldus Wesley. ,,Een week van te voren leef ik er al naar toe. Dit seizoen zullen we waarschijnlijk wel vaker in de ArenA te vinden zijn, nu Dewey wat groter is. Vorig jaar ging ik met mijn vader naar de Europa League-wedstrijd tegen Juventus en woensdag willen we samen naar de thuiswedstrijd tegen PAOK Saloniki. Nog even de oppas regelen en we gaan. Ik ben wel opgelucht dat Martin Jol blijft. En als de spelers ook nog blijven, dan heb ik wel vertrouwen in een goed seizoen!"

De broers Wim (l) en Jan van Asselt voor het eerst samen naar de Open Dag. De broers Wim (l) en Jan van Asselt voor het eerst samen naar de Open Dag.

Zestig jaar is Jan van Asselt al Ajax-fan en deze editie van de Open Dag is de eerste die hij meemaakt. Sinds een paar weken in de VUT en dan is er tijd voor andere dingen dan werk. ,,Maar ik moet hem meenemen hoor", zegt broer Wim, die al vaker op de Open Dag kwam. ,,Anders was-ie hier nog niet geweest." Dat ze Ajax-fans zijn, in een ver verleden aangestoken door hun vader, laten de broers uit Apeldoorn merken. ,,Samen gingen we 39 jaar geleden met een heel koppel naar de Europa Cup 1-finale tegen Pantathinaikos in Londen. Ajax won met 2-0." Succes hebben ze dus gelukkig meegemaakt met Ajax. ,,En we hebben goede hoop dat we dit jaar eindelijk weer kampioen worden." Dan volgen de mannen hun weg; op naar rondgang door de ArenA.

De zusjes Manon en Chantal hebben hun plaats al ingenomen. De zusjes Manon en Chantal hebben hun plaats al ingenomen.

Voor het podium op P2 verzamelen de eerste fans zich ondertussen voor de presentatie van de spelers, die om half twee begint. Onder hen de zussen Manon en Chantal uit Nunspeet. ,,We zijn hier al gestaan voor de presentatie. Vorig jaar stonden we een beetje ver weg. Dat wilden we niet meer, dus we zijn er alvast." Samen met hun vader zijn ze al jarenlang trouwe bezoekers van de Open Dag. Waar twee jaar geleden Klaas Jan Huntelaar nog de speciale voorkeur had van de dames, daar is nu Demy de Zeeuw favoriet. ,,Waarom? Hij heeft zo'n mooie lach..."

Tekst en foto's:Ajax.nl

Nieuw talent oefent op P2. Nieuw talent oefent op P2.