Menu

Fantasieloos Ajax onderuit

Na het fantastische resultaat tegen AA Gent richtte Ajax zich weer op de nationale competitie. Daarin was zondag AZ de tegenstander. Uitgerekend de club tegen wie Ajax voor het laatst een Nederlandse uitwedstrijd won op 28 november 1999. Maar een overwinning was er zondagavond niet voor de Amsterdammers weggelegd. Na twee keer een achterstand ongedaan gemaakt te hebben, lukte dat Ajax geen derde keer. AZ won verdiend met 3-2.

' Het verschil tussen AZ en Ajax was de lengte', analyseerde Ajax-trainer Co Adriaanse na afloop van de wedstrijd. ' Wij komen lengte te kort. Hebben een aanspeelpunt nodig, maar zowel Arveladze als Hose zijn door Barry Opdam uit de wedstrijd gespeeld. Mijn spelers hebben alles geprobeerd, meer zat er niet in. Of het moet op de 0-0 stand zijn geweest toen Van der Meyde alleen op de keeper af ging. Strafschop of niet? Zo'n bal moet er toch in. Ook de een-twee van Witschge en Knopper. Knopper alleen voor Timmer. Moet er in.'

' Als wij op achterstand komen, dan wordt het moeilijk, want dan moet je tegen een gegroepeerde verdediging spelen. Het veldspel was van ons niet goed, maar dit is niet zo'n geweldige domper. Als wij Bosman in de ploeg hadden gehad, hadden we gewonnen.'

Maar dat had hij niet. Adriaanse kon wel beschikken over Andre Bergdolmo. De Noor, die donderdag geblesseerd het trainingsveld was afgelopen, was hersteld van een lichte liesblessure en stond aan de linkerkant in de defensie. Daar kon de international echter slechts een helft staan, want Adriaanse was vanwege een blessure van Ferdi Vierklau genoodzaakt zijn verdediging in de tweede helft om te zetten.

Op het middenveld had de Ajax-coach wel de poppetjes op andere plaatsen gepositioneerd. Winter stond op '4', Witschge was uitgeweken naar de linkshalfpositie en Galasek moest als rechtshalf de verbinding vormen tussen aanval en verdediging.

De wedstrijd was levendig. AZ had met Nelisse, Van Galen, Buskermolen en Boussatta gedreven spelers, die continu op zoek gingen naar het strafschopgebied van Ajax. Toch hadden de Amsterdammers in de dertiende minuut op voorsprong moeten komen. Andy van der Meyde stormde alleen op keeper Timmer af, maar werd onderuit geschoffeld. Scheidsrechter Van der Ende floot echter niet.

Dat deed hij twee minuten later wel voor een wissel van AZ. Trainer Gerard van der Lem moest de geblesseerde Boussatta uit het veld halen ten faveure voor de oud-Ajacied Bosman.

Bosman zag dat Ajax op voorsprong had moeten komen toen hij koud in het veld stond. Na een fraaie een-twee van Witschge en Knopper kwam laatstgenoemde alleen voor Timmer. De ex-doelman van Zwolle redde echter knap op de matige doelpoging van Knopper.

Daarna is ook AZ regelmatig gevaarlijk. Bosman lijkt de openingstreffer te gaan scoren in de 24e minuut, maar hij krijgt de bal verkeerd mee. Dat komt hem op een gemeend 'Johnny bedankt' van de Ajax-fans te staan. Twee minuten later rekent hij daar al mee af. Na een corner van Buskermolen, kopte Nelisse door en kopte Bosman dertig centimeter boven de grond de 1-0 achter Grim. De Ajax-doelman brengt drie minuten later goed redding als de Bovenkerker de 2-0 op zijn hoofd heeft.

Ajax bleef op die manier in de wedstrijd, maar moest zijn spits missen. Arveladze stond al aan de zijlijn om gewisseld te worden toen na de eerste corner van Ajax Knopper de gelijkmaker binnen schoot, 1-1.

Net voor het rustsignaal liep de beste man bij AZ, Robin Nelisse, Witschge eruit. Zijn uithaal draaide onhoudbaar voor Grim in de kruising waardoor de thuisploeg met een 2-1 voorsprong de rust in ging.

Bij Ajax was Vierklau geblesseerd in de kleedkamer achter gebleven. Daardoor maakte Petri Pasanen zijn opwachting. De Finse jeugdinternational kreeg de centrumpositie toebedeeld, Bergdolmo schoof van links naar rechts en Chivu moest vanaf links zijn werk doen.

De Amsterdammers schoten goed uit de startblokken. Een vrije trap van Witschge kwam bij Galasek terecht. De Tsjech aarzelde niet en lobte de bal fraai het Alkmaarse doel in, 2-2. Het zou het laatste wapenfeit van Ajax blijken te zijn.

De automatismen waren er niet, de passing was onverzorgd en voorin bleek er geen aanspeelpunt te zijn. Brutil Hose speelde een ongelukkige wedstrijd, kon amper een bal in zijn bezit houden en het kaatsten met Knopper kwam ook niet uit de verf.

AZ ging echter onverdroten door. Bosman miste nog een opgelegde kans voordat Barry Opdam bij de verste paal de derde Alkmaarse treffer maakte. Adriaanse moest iets verzinnen, haalde Bergdolmo eruit voor Van der Gun. Maar de extra aanvallende impulsen bleven uit. Een keer had Hose de mogelijkheid Ajax langszij te koppen. Timmer beschikte echter over een onwaarschijnlijke reflex waardoor AZ met 3-2 voor bleef staan.