Menu
Fantastische afsluiting Ajax StreetWise

Fantastische afsluiting Ajax StreetWise

‘Samen leren, samen voetballen.’ Dat is het motto van Ajax StreetWise. Het motto klonk op de finaledag van StreetWise en daarbij ook op de Ajax Aegon Sportdag die vandaag werd gehouden op een zonovergoten Ronald McDonald Centre in Amsterdam. De dag bestond enerzijds uit de Finale van Ajax StreetWise 2014 en anderzijds uit een sportmiddag voor zo’n 450 kinderen met een beperking, voor wie sporten niet altijd mogelijk is.

Ajax StreetWise is een project van de Ajax Foundation in samenwerking met Aegon en werd alweer voor de vierde keer georganiseerd. Het doel is om basisschoolkinderen op een maatschappelijk verantwoorde wijze in aanraking te brengen met Ajax en voetbal. De afgelopen maanden zijn deelnemers uit Zaandam, Hilversum, Leiden en Amersfoort door Ajax gescout tijdens de Ajax StreetWise Clinics en de Ajax StreetWise Scholenprojecten. Hierbij werd niet alleen gelet op voetbalkwaliteiten. Ook gedragsregels en normen en waarden zijn hierin erg belangrijk. Bij Ajax StreetWise gaat het, meer dan voetbal, om sociale integratie, respect en een positieve houding. De StreetWise-finale en Ajax Aegon Sportdag werden gelijktijdig afgewerkt in de thuishaven van Only Friends, de organisatie die daarmee ook een mooie rol speelde op de bijzondere dag.

En voetbal was inderdaad slechts bijzaak vandaag. Onder toeziend oog van de voltallige selecties van Ajax 1, Jong Ajax en Ajax Vrouwen beleefden de honderden kinderen een fantastische dag. Terwijl aan de ene kant van het schitterende complex de finalewedstrijden van het StreetWise-project werden afgewerkt, sportten aan de andere kant kinderen uit speciaal onderwijs uit heel Nederland. Tussendoor namen de spelers, speelsters en leden van de technische staf uitgebreid de tijd om handtekeningen uit te delen en met alle kinderen op de foto te gaan.

Aan het eind van de middag werd voor het voltallige publiek de StreetWise-finale afgewerkt tussen Amersfoort 3 en Hilversum 1. Davy Klaassen, ook afkomstig uit Hilversum, was één van de toeschouwers en had een heerlijke middag: ‘Leuk om dit mee te maken en om al die blije kinderen te zien. Al deze kinderen hadden een topdag en voor ons als selectiespelers is dit ook onwijs leuk om te doen.’

Daan Schooleman uit Hilversum scoorde het best op de kernwaarden van de Ajax Foundation en ziet daardoor een droom in vervulling gaan: hij mag een maand lang stagelopen bij de jeugdopleiding van Ajax. Daan Schooleman uit Hilversum scoorde het best op de kernwaarden van de Ajax Foundation en ziet daardoor een droom in vervulling gaan: hij mag een maand lang stagelopen bij de jeugdopleiding van Ajax.

Het niveau van de wedstrijden was erg hoog, beaamde ook Frank de Boer: ‘Ik heb heel veel talent gezien, maar veel belangrijker is dat de kinderen plezier hebben om te sporten. Ajax vindt dit erg belangrijk.’

De finale werd overigens, na verlenging, met een golden goal gewonnen door Amersfoort 3. Daan Schooleman uit Hilversum scoorde het best op de kernwaarden van de Ajax Foundation en ziet daardoor een droom in vervulling gaan: hij mag een maand lang stagelopen bij de jeugdopleiding van Ajax. Daan was nogal beduusd van deze uitverkiezing en vond het vooral een erg leuke dag. Of er misschien een glansrijke voetbalcarrière voor hem in het verschiet ligt zal de toekomst moeten uitwijzen. Daan wilde er zelf natuurlijk nog niet te veel op vooruitlopen: ‘Erg spannend, maar ik hoop het!’

Hoe dan ook, vandaag was plezier en meedoen veel belangrijker dan winnen of verliezen. Deze boodschap werd breed gedragen en kwam tot uiting in de afsluitende yell op deze mooie dag. Samen met alle Ajax-spelers riepen de kinderen nog één keer in koor: Only Friends! En een mooie dag was het, vandaag. Niet alleen voor Daan, maar voor al die honderden kinderen die een fantastische dag hadden, samen met hun helden.

Tekst: Ajax.nl/Thijs Nabben
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees

Lees meer over Ajax StreetWise

Alle sporters en Ajacieden werden in vertrouwde StreetWise-stijl welkom geheten. Alle sporters en Ajacieden werden in vertrouwde StreetWise-stijl welkom geheten.
Samen leren, sporten én presteren is belangrijk. Samen leren, sporten én presteren is belangrijk.
Iedereen doet direct al mee met de warming-up! Iedereen doet direct al mee met de warming-up!
Sommige deelnemers aan de bijzondere dag hadden snel veel handtekeningen verzameld. Sommige deelnemers aan de bijzondere dag hadden snel veel handtekeningen verzameld.
De vele deelnemers konden niet wachten tot ze konden beginnen. De vele deelnemers konden niet wachten tot ze konden beginnen.
Ook de Ajax Vrouwen gaven natuurlijk (sport)les. Ook de Ajax Vrouwen gaven natuurlijk (sport)les.
De A-selectie was present, waaronder dus ook Daley Blind, Davy Klaassen en Nicolai Boilesen. De A-selectie was present, waaronder dus ook Daley Blind, Davy Klaassen en Nicolai Boilesen.
Frank de Boer maakte woensdag namens Ajax en Aegon bekend dat Ajax in de eerste helft van het komende seizoen met het logo van Fonds Gehandicaptensport speelt op het uitshirt. Frank de Boer maakte woensdag namens Ajax en Aegon bekend dat Ajax in de eerste helft van het komende seizoen met het logo van Fonds Gehandicaptensport speelt op het uitshirt.
Aan fanatisme geen gebrek tijdens de finalewedstrijden van StreetWise. Aan fanatisme geen gebrek tijdens de finalewedstrijden van StreetWise.
Naast gevoetbald werd ook gehockeyd. Naast gevoetbald werd ook gehockeyd.
De dag bestond enerzijds uit de Finale van Ajax StreetWise 2014 én uit een sportmiddag voor zo’n 450 kinderen met een beperking, voor wie sporten niet altijd mogelijk is. Ook de Ajacieden maakten kennis met de bijzondere sportvormen. De dag bestond enerzijds uit de Finale van Ajax StreetWise 2014 én uit een sportmiddag voor zo’n 450 kinderen met een beperking, voor wie sporten niet altijd mogelijk is. Ook de Ajacieden maakten kennis met de bijzondere sportvormen.
Plezier staat voorop! Plezier staat voorop!
Winnaar Daan met de winnaars van de StreetWise-finale 2014. Winnaar Daan met de winnaars van de StreetWise-finale 2014.
Ook Lasse Schöne trapte een balletje mee. Ook Lasse Schöne trapte een balletje mee.
De Jong Ajacieden hadden er ook zichtbaar lol in. De Jong Ajacieden hadden er ook zichtbaar lol in.
De deelnemers maakten kennis met uiteenlopende sportvormen. De deelnemers maakten kennis met uiteenlopende sportvormen.
Het was woensdag een drukte van belang op het zonovergoten Ronald McDonald Centre in Amsterdam. Het was woensdag een drukte van belang op het zonovergoten Ronald McDonald Centre in Amsterdam.
StreetWise 2014 was een groot succes! StreetWise 2014 was een groot succes!