Menu
FC Barcelona leert van Ajax Foundation

FC Barcelona leert van Ajax Foundation

Op uitnodiging van FC Barcelona was Simone Freling van de Ajax Foundation begin deze week te gast bij het eerste International Symposium on Disability & Football. De directeur van de Ajax Foundation was een van de gastsprekers tijdens de tweedaagse bijeenkomst in Barcelona. Een team van Only Friends vertegenwoordigde Ajax tijdens een speciaal toernooi voor voetballers met een beperking.

FC Barcelona grijpt de renovatie van Camp Nou aan om een inhaalslag te maken in de voorzieningen voor gehandicapte supporters. Als het stadion straks in 2022 volledig gerenoveerd is, wil de club zich ook op dat vlak met de wereldtop kunnen meten. In tussentijd wil de club al stappen zetten op het gebied van gehandicapte fans. Om die reden organiseerde de club uit Catalonië afgelopen dinsdag en woensdag een speciaal symposium over dit onderwerp.

De faciliteiten die Ajax en de Amsterdam ArenA aan gehandicapte fans bieden, dienen in Barcelona als inspiratiebron. Een delegatie van Barça was een half jaar geleden al eens in Nederland om zich te laten inspireren op dat gebied. Ze waren destijds onder de indruk van alle mogelijkheden die mindervaliden en supporters met een beperking worden geboden. Het gehandicaptenplatform achter het doel, het bijzondere ontvangst van zieke supporters op de Koninklijke Loge en het speciale radioverslag voor visueel beperkte Ajax-fans zijn enkele initiatieven die al jarenlang van kracht zijn in de Amsterdam ArenA.

Simone Freling (directeur Ajax Foundation) was een van de gastsprekers tijdens het symposium in Barcelona. Simone Freling (directeur Ajax Foundation) was een van de gastsprekers tijdens het symposium in Barcelona.

Naast Ajax kwamen ook vertegenwoordigers van Bayern München, Chelsea, Manchester United en gastheer Barcelona aan het woord tijdens het symposium dat door zo’n 300 gasten werd bezocht. Barcelona-president Josep Maria Bartomeu sprak zijn waardering uit voor alle iniatieven die momenteel wereldwijd worden ontplooid door de clubs. Hij noemde Ajax daarbij een voorbeeldclub.

Na een dag vol presentaties en discussies over de voorzieningen voor mindervalide fans stonden er op dag 2 van het symposium clinics en een G-voetbaltoernooi op het programma. Ajax werd hierbij vertegenwoordigd door een elftal van Only Friends, een organisatie waar Ajax al ruim veertien jaar intensief contact mee heeft. Ze kregen clinics van jeugdcoaches van Barcelona en eindigden later die dag als vierde achter winnaar Everton, nummer 2 Chelsea en Barcelona. Het G-team van Werder Bremen eindigde als laatste.

De vertegenwoordigers en G-teams van de uitgenodigde clubs waren ook eregast bij het midweekse competitieduel tussen Barcelona en Getafe (6-0). Ze zagen onder anderen ex-Ajacied Luis Suarez twee keer scoren.

Tekst en foto's: Ajax.nl

Het elftal van Only Friends vertegenwoordigde Ajax tijdens een speciaal G-voetbaltoernooi in Barcelona. Het elftal van Only Friends vertegenwoordigde Ajax tijdens een speciaal G-voetbaltoernooi in Barcelona.
Op de foto met de spelers van Barcelona B. Op de foto met de spelers van Barcelona B.
Ook Barça-toppers Piqué en Mascherano kwamen langs. Ook Barça-toppers Piqué en Mascherano kwamen langs.
De spelers van Ajax/Only Friends en FC Barcelona schudden elkaar de hand. De spelers van Ajax/Only Friends en FC Barcelona schudden elkaar de hand.
Iedereen beleefde een toptijd in Barcelona. Iedereen beleefde een toptijd in Barcelona.
Simone Freling (Ajax Foundation, midden), met links van haar Jordi Durà (Director Sport & Disability FC Barcelona) Simone Freling (Ajax Foundation, midden), met links van haar Jordi Durà (Director Sport & Disability FC Barcelona)