Menu
FC Barcelona van A tot Z

FC Barcelona van A tot Z

Ajax reist maandag richting Spanje voor de Champions Leaguewedstrijd tegen FC Barcelona die dinsdagavond op het programma staat. In aanloop naar de CL-wedstrijd in Camp Nou ontleden we de 22-voudig Spaans kampioen van A tot Z.

A | Ajax
Liefst veertien spelers trokken ooit van Ajax naar Barcelona, onder wie de gouden lichting die coach Louis van Gaal was gevolgd: Reiziger, Bogarde, Kluivert, Litmanen en de gebroeders De Boer. Andersom maakten zes spelers de overstap vanuit Barcelona.

B | Frank de Boer
Voor Ajax-trainer Frank de Boer en zijn broer Ronald was Barcelona hun eerste buitenlandse werkgever. Ronald speelde er twee seizoenen, Frank vierenhalf.

C | Catalonië
Ergens wordt Barcelona ook wel gezien als het nationale team van Catalonië, een van de meerdere autonome regio’s in Spanje. Hoewel de Spaanse regering er niet voor openstaat, streven veel inwoners van deze staat naar onafhankelijkheid. Ze maken dat met regelmaat kenbaar tijdens thuisduels van Barcelona. ,,Independencia, Independencia’’, klinkt het dan in Camp Nou. ,,Onafhankelijkheid, onafhankelijkheid.’’

D | Donkerblauw en granaatrood
De clubkleuren van Barcelona. Naar het voorbeeld van FC Basel. Hoe dat zit? De oprichter van Barcelona, Johannes Gamper, in Spanje beter bekend als Joan Gamper, was een Zwitser en had voor FC Basel gespeeld. Vandaar dat hij in 1899, bij de oprichting van Barcelona, uitkwam bij donkerblauw en granaatappelrood.

E | Luis Enrique
Dat is de huidige trainer van Barcelona. Opvallend: Enrique begon zijn carrière als speler ooit bij Real Madrid. Hij stapte over naar het middenveld van Barcelona en veroverde daar de harten van de Catalanen. Hij is de opvolger van Gerardo Martino.

F | Fanclubs
Daarvan heeft Barcelona er naar verluidt ruim 1.300. Een daarvan bevindt zich in het Noord-Brabantse Rosmalen. ,,De Fan Club Barcelona slaat een brug tussen de Catalaanse grootmacht en alle Nederlandse en Vlaamse supporters’’, staat op de website van de Nederlandse supporterskern. De club bestaat sinds 15 jaar en heeft 1.200 leden.

G | Louis van Gaal
Na Rinus Michels en Johan Cruijff de derde trainer die via Ajax in de dug-out van Barcelona terechtkwam. Van Gaal won er tweemaal de landstitel. Na hem werd ook oud-Ajacied Frank Rijkaard nog trainer van Barcelona.

H | Alen Halilovic
Een nieuw talent binnen de gelederen van Barca. Wordt de ‘Kroatische Messi’ genoemd en debuteerde op zijn 16e voor het nationale elftal van Kroatië.

I | Andres Iniesta
De man die Spanje de wereldtitel bezorgde in de finale tegen Nederland, is een van de smaakmakers op het middenveld van Barcelona. Snel, wendbaar en strooiend met listige steekpassen. De partner in crime van Lionel Messi.

Lionel Messi wordt nog altijd door veel mensen als de beste voetballer ter wereld beschouwd. Lionel Messi wordt nog altijd door veel mensen als de beste voetballer ter wereld beschouwd.

J | Johan Cruijff
Eerst een succesvolle speler bij Barcelona, later een net zo geroemde trainer. Legendarisch is zijn uitspraak ‘En Un Momento Dado’, niet toevallig de titel van een documentaire over zijn tijd bij Barcelona. Cruijff bedoelde daarmee ‘op een gegeven moment’, maar die uitdrukking bestaat niet in het Spaans. De uitspraak werd vertaald naar ‘een moment dat je gegeven wordt’, wat sindsdien veelgebruikt gezegde is in Spanje.

K | Kerkhof en kraamkliniek
Aan de ene kant van stadion Camp Nou ligt een begraafplaats, aan de andere een kraamkliniek. Wie zijn gedachten de vrije loop laat, kan daarin treffende symboliek herkennen. Leven en dood, met daartussenin voetbal. Dat constateerde de schrijver van het boek Barcelona versus Real Madrid. Op het kerkhof liggen overigens veel voormalige helden van Barcelona begraven. Voor aanvang van elke derby tegen Real Madrid worden hun graven en urnen bezocht door fans, die daar bidden voor een goed resultaat.

L | Landskampioen
Dat werd Barcelona 22 keer, 11 keer minder dan Ajax.

M | Lionel Messi
De ster van Barcelona. De Vlo wordt nog altijd door veel mensen beschouwd als de beste voetballer ter wereld.

N | Neymar
Ook al zo’n beroemde voetballer. De tweemaal tot beste voetballer van Zuid-Amerika bekroonde Neymar werd voor bijna 60 miljoen gekocht van het Braziliaans Santos. Handig aan de bal en sluw als een vos.

O | Omnivereniging
Dat is Barcelona ook. Want naast voetbal heeft deze club onder andere ook een handbal, hockey en basketbaltak. Beroemd is ook de slogan ‘Més que un club’, wat ‘Meer dan een club’ betekent. Vanwege de andere sporten, maar ook door het vertegenwoordigen van Catalonië.

P | Carles Puyol
Met zijn wilde haardos was aanvoerder Carles Puyol altijd een opvallende verschijning bij Barcelona. De vaandeldrager van de club is gestopt, en wordt nu opgeleid voor een managementfunctie bij zijn oude club.

Q Qatar Foundation
Barcelona was lange tijd wars van shirtcommercie. Tot 2011. Toen prijkte er voor het eerst een sponsor op het shirt. Tegenwoordig is dat de Qatar Foundation. Overigens heeft Barcelona ook een ‘binnenkant-shirtsponsor’. Als spelers bij een doelpunt het shirt over hun hoofd trekken, is de naam van een fabrikant van computerchips te zien.

R Real Madrid
De grote rivaal van Barca. Onderlinge duels worden El Clásico genoemd. Niet zomaar een derby, want het is bijna ook een politieke strijd geworden. Om met voormalig Barcelona-president Joan Laporta te spreken: ,,Madrid heeft altijd Spanje vertegenwoordigt en wij Catalonië.’’

S | Stadion Camp Nou
Het onderkomen van Barcelona is het grootste stadion van Europa. Gelegen in een kuil oogt het van de buitenkant niet veel groter dan de ArenA, maar in werkelijkheid is het bijna twee keer zo groot (99.000 zitplaatsen).

T | Tika-taka
Zo wordt de speelstijl van Barcelona vaak omschreven. Een synoniem voor vliegensvlug combinatiespel met één keer raken. Messi is er goed in, Xavi en Iniesta ook.

U | UEFA Champions League
Die heeft Barcelona vier keer gewonnen. De eerste keer in 1992 onder leiding van Johan Cruijff, die mede hierdoor de meest succesvolle trainer in de clubhistorie werd.

V | Verraad
Dat pleegde Luis Figo door in 2000 van Barcelona naar Real Madrid te verhuizen. Bij zijn terugkeer in Camp Nou werd hij door heel de stad opgewacht. Later zei de Portugese voetballer daarover: ,,Geen enkele sporter zal ooit meemaken hoe ik door 100.000 personen werd verketterd. Het ergste was niet de varkenskop die werd gegooid, maar de nederlaag."

W | Winnen
Dat is bijna gebruikelijk voor Barcelona. Al lukte dat in de eerste Champions League-wedstrijd tegen Apoel Nicosia maar net. Bijna hadden de Cyprioten voor een stunt gezorgd door in de slotfase de 1-1 te maken.

X | Xavi
Evenals Messi en Iniesta is Xavi Hernandez een van de flegmatieke smaakmakers van Barcelona. Met zijn 34 weliswaar een jaar ouder, maar nog lang niet opgebrand.

Y | Youtube
Hier vind je filmpjes van legendarische spelers van Barcelona. Onder anderen van Ronald Koeman en Patrick Kluivert. De moeite van het kijken waard.

Z | Zuid- en Midden-Amerika
Zelfs hier heeft Barcelona fanclubs. Onder andere in Argentinië, Brazilië, Guatemala, Peru en El Salvador.

Tekst: Ajax.nl/Fabian van der Poll
Foto's: Pro Shots (boven) en Ajax.nl/Louis van de Vuurst