Menu

FC Den Bosch thuis lastig te kloppen

Trainer Ronald Koeman heeft in Portugal gewerkt aan 'zijn' favoriete basiselftal. Hoe dat eruit ziet werd al een beetje duidelijk in de oefenwedstrijd tegen Wolfsburg, maar komende zondag tegen FC Den Bosch zullen de in zijn ogen beste elf spelen. Ajax hervat als lijstaanvoerder de wedstrijden, promovendus Den Bosch gaat als tiende de tweede helft van de competitie in.

De grote vragen voor zondag zijn natuurlijk: haalt Fred Grim de wedstrijd? Wie staat er in de spits en wordt er met de punt naar voren of met de punt naar achteren gespeeld?

Feit blijft dat FC Den Bosch thuis een aardige reeks heeft neergezet. Alleen van FC Twente werd verloren (1-3) en de laatste thuiswedstrijd kreeg Vitesse een flink pak op de broek, 4-1 onder meer door twee doelpunten van Bart van den Eede.

Behalve Vitesse moesten ook Heerenveen, Fortuna, NEC, Feyenoord, FC Utrecht en De Graafschap punten achterlaten in het Ecco stadion.

Ook uit de historische feiten blijkt dat Ajax het niet makkelijk heeft in Den Bosch. De laatste keer dat de Amsterdammers daar speelden, onder leiding van Hans Westerhof, stond het lange tijd 1-0 voor de thuisploeg, waarbij Cedric van der Gun destijds op huurbasis speelde.

Westerhof raakte mateloos geïrriteerd aan de instelling van de Ajacieden en stuurde op een gegeven moment alle bankzitters de dug-out uit om zijn onvrede tot uitdrukking te brengen. Of het effect had, blijft een vraag maar feit was wel dat Ajax kort voor tijd de 1-1 kon scoren en zo een afgang voorkwam.

De voorlaatste keer dat Ajax naar de Brabantse hoofdstad afreisde bleef het ook onbeslist, 2-2. Dat is echter al negen jaar terug, op 9 november 1992.

FC Den Bosch kan weer beschikken over Fabian de Freitas. Hij viel afgelopen dinsdag -in de met 4-3 gewonnen oefenwedstrijd tegen Dordrecht- met een blessure uit. Uit onderzoek is gebleken dat hij zondag fit kan zijn. Verdediger Jan Veenhof raakte tijdens de training geblesseerd en zijn meespelen wordt door coach Wiljan Vloet betwijfeld.

Topscorer bij FC Den Bosch is Bart van den Eede. De Belg schoot al negen keer raak en ook Mourad kwam tot zes doelpunten. Bij Ajax is uiteraard Rafael van der Vaart nog clubtopscorer met 14 doelpunten. Zal de middenvelder ook na de winterstop zo'n prachtige reeks kunnen neerzetten. De Heemskerker zal er wel rekening mee moeten houden dat hij bij een eventuele gele kaart voor de wedstrijd tegen Willem II is geschorst. Net als overigens Johnny Heitinga die ook al drie keer 'geel' zag.