Menu
FC Emmen te sterk voor Jong Ajax

FC Emmen te sterk voor Jong Ajax

Jong Ajax heeft de thuiswedstrijd tegen FC Emmen met 0-2 verloren. Alexander Bannink en Soufiane Laghmouchi tekenden voor de doelpunten op de Toekomst. Niki Zimling maakte na twee maanden blessureleed (bovenbeen) zijn comeback in het Ajax-shirt.

Jong Ajax-trainer Andries Ulderink stapte maandagavond teleurgesteld van het veld af. Vooral over de tweede helft was hij niet te spreken. ,,Slordig, weinig loopacties, weinig initiatief. Sommige jongens schakelden niet meer om. Ze gaven het op, speelden geen pressie meer. Dat is zorgwekkend, want tegen Jong PSV was het ook al zo. Onbegrijpelijk, want je bent topsporter en je wil je toch ook bewijzen aan Frank de Boer?"

De eerste helft was nog wel aardig, al kende het team van Ulderink en Stam wel een ongelukkige start. Al in de vierde minuut dook Alexander Bannink op voor Diederik Boer en verschalkte de Ajax-doelman met een mooi stiftje. Het duurde even voordat Jong Ajax daar iets tegenover zette, maar Kenny Tete schudde in de 14e minuut met een mooi afstandschot (net naast) zijn ploeggenoten wakker.

Ajax werd gevaarlijker, zette meer druk op het doel van Emmen en dat resulteerde in de 32e minuut bijna voor de gelijkmaker. Viktor Fischer trok vanaf rechts naar binnen en schoot hard via de keeper op de paal. ,,Ik wilde de keeper verrassen en dat lukte aardig." Vlak voor rust, juist toen Emmen weer iets sterker werd, was er nog een levensgrote kans voor Ajax. Menig gaf voor vanaf links, maar Danny Bakker verwachtte blijkbaar niet dat de bal voor zijn voeten zou belanden, waardoor hij niet goed anticipeerde.

In de tweede helft leek de koek op bij Ajax. FC Emmen kreeg diverse mogelijkheden om de voorsprong uit te breiden, maar was niet scherp in de afronding. Pas in de 73ste minuut viel de tweede treffer. Invaller Soufiane Laghmouchi reageerde attent toen Boer de bal na een voorzet niet klemvast had. De 0-2 was tevens de eindstand.

Ondanks de duidelijke nederlaag was er ook positief nieuws. Niki Zimling, die twee maanden aan de kant stond met een bovenbeenblessure, kende een geslaagde rentree en deed 70 minuten mee tegen FC Emmen. ,,De hamstring hield het goed en ik speelde langer dan gepland”, zei de middenvelder. ,,Ik ging uiteindelijk naar de kant omdat ik last had van mijn enkel, niets ernstigs, maar ik wilde geen risico's nemen."

Fischer maakte de 90 minuten vol, was aan de kant van Ajax de speler waar de meeste dreiging van uitging, en lijkt klaar om terug te keren in het eerste elftal. ,,Het ging heel goed vandaag", aldus de Deen na afloop. ,,Mijn lichaam went meer en meer aan de minuten. Ik voel me sterk, mijn balcontrole wordt steeds beter. Het schot op de paal bijvoorbeeld, daar doet de bal precies weer wat ik wil. Voor mij voelt dat nu net zo goed als een doelpunt. Ik denk dat ik fysiek nog een stap kan maken, maar misschien moet ik daarvoor wel een niveau hoger spelen."

Of Fischer daadwerkelijk komend weekend terugkeert in de wedstrijdselectie van Ajax 1, wordt zaterdag bekendgemaakt. ,,Natuurlijk, ik ben gretig, ik heb dertien maanden niet gevoetbald. Ik wil me laten zien, maar uiteindelijk is het aan de trainers om te beslissen. Ik kan wel denken dat ik er klaar voor ben, maar zij zien het beter dan ik."

Opstelling Jong Ajax: Boer; Lartey Sanniez, Tete, Van Bruggen, Warmerdam; Zimling (71. Vissie), Sporkslede, Bakker; Menig, Zivkovic (74. Acolatse), Fischer.

Tekst: Ajax.nl
Foto: Pro Shots/Jasper Ruhe

Viktor Fischer maakte de 90 minuten vol. Viktor Fischer maakte de 90 minuten vol.
Niki Zimling maakte na twee maanden blessureleed zijn rentree. Niki Zimling maakte na twee maanden blessureleed zijn rentree.