Menu
FC Twente – Ajax: 3 Ajacieden in Twentse dienst

FC Twente – Ajax: 3 Ajacieden in Twentse dienst

Ajax reist zondag af naar Enschede voor het uitduel bij FC Twente. Twente – Ajax is een wedstrijd die jarenlang te boek stond als topper, maar na de financiële wanorde bij de Tukkers iets van zijn glans heeft verloren. Dick Schoenaker, Ronald de Boer en Dmitry Bulykin zijn drie spelers die Ajax ooit verruilden voor FC Twente.

Schoenaker
Schoenaker maakte in 1985 de overstap naar FC Twente. De aanvoerder van Ajax had er op dat moment negen seizoenen opzitten in dienst van de recordkampioen, waarmee hij onder meer zesmaal landskampioen werd. Hoewel de middenvelder met scorend vermogen kon bijtekenen in Amsterdam had hij zijn jawoord al gegeven aan de Twentenaren. Het weerzien met zijn voormalige ploeggenoten werd in het seizoen 1985-1986 echter een ware nachtmerrie, aangezien FC Twente in eigen huis met 1-8 werd afgedroogd. De Amsterdamse goals kwamen onder meer van Marco van Basten (2x), Rob de Wit (2x) en John Bosman. Schoenaker hield het na een jaar voor gezien bij Twente en sleet de laatste twee seizoenen van zijn fraaie loopbaan bij Vitesse.

De Boer
Hoewel De Boer bij Ajax deel uitmaakte van een gouden generatie met onder meer zijn tweelingbroer Frank, Richard Witschge, Bryan Roy, Marciano Vink en Dennis Bergkamp duurde het even voordat het talent van de aanvaller ook in het eerste tot volledige wasdom kwam. Doordat hij onder trainer Leo Beenhakker niet onomstreden was, verkaste de centrumspits in 1991 naar FC Twente. Daar ontwikkelde hij zich zo stormachtig dat Louis van Gaal – die inmiddels Beenhakker was opgevolgd – hem in de winterstop van de jaargang 1992-1993 als de wiedeweerga terughaalde naar Amsterdam. Met FC Twente speelde De Boer op 24 november 1991 de thuiswedstrijd tegen Ajax: 0-0. De latere international werd die middag geflankeerd door spelers als Jan van Halst en Youri Mulder. Bij Ajax speelde zijn broer Frank de hele wedstrijd.

In het seizoen 2012-2013 stond Dmitry Bulykin met FC Twente tegenover zijn oude club Ajax. Bij de Amsterdammers vocht de Russische ex-Ajacied onder meer duels uit met Siem de Jong.
In het seizoen 2012-2013 stond Dmitry Bulykin met FC Twente tegenover zijn oude club Ajax. Bij de Amsterdammers vocht de Russische ex-Ajacied onder meer duels uit met Siem de Jong.

Bulykin
Hoewel er destijds ietwat schamper werd gedaan over de aankoop van Bulykin bewees de Rus zijn waarde op het veld door tijdens zijn vele invalbeurten liefst negenmaal te scoren voor Ajax. Een contractverlenging leverde hem dat echter niet op, wel een transfer naar FC Twente. In dienst van de Tukkers verloor hij in het seizoen 2012-2013 op eigen veld met 0-2 van zijn voormalige club. De centrale verdedigers Niklas Moisander en Toby Alderweireld sloegen al voor rust toe.

Twente – Ajax
De komende editie van FC Twente – Ajax wordt zondag vanaf 16:45 uur gespeeld in de Grolsch Veste.

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto’s: Erfgoed Ajax (boven) en Pro Shots