Menu

FC Twente taaie tegenstander voor Ajax

Ajax reist zaterdag 8 september af naar Enschede waar het om 19:30 zal aantreden tegen FC Twente. Gezien de resultaten van de laatste jaren is Twente uit een taaie tegenstander. Gelijkspel, winst en verlies wisselden elkaar af.

De clubs ontmoeten elkaar zaterdag voor de 71e keer in competitieverband. De eerste wedstrijd dateert alweer uit 1965 toen Ajax met 3-1 won. Vorig seizoen betekende dezelfde stand op 20 mei een ommekeer voor Ajax. Na bijna drie maanden wisten de Ajacieden eindelijk weer eens een uitwedstrijd te winnen. De Cler, Galasek en Machlas maakten de doelpunten nadat De Witte, Twente al in de zesde minuut op voorsprong had gebracht. De laatste keer dat Ajax voor de wedstrijd tegen Twente een uitduel wist te winnen dateerde van 4 maart tegen RBC. De uitslagen van de wedstrijden in de seizoenen verder terug geven een goed beeld van de krachtsverhoudingen:

1999-2000 - FC Twente – Ajax 0-0 1998-1999 - FC Twente – Ajax 2-1 1997-1998 - FC Twente – Ajax 1-2 1996-1997 - FC Twente – Ajax 1-1

Pius Ikedia was de Twente-verdediging vorig jaar menigmaal te snel af. Door een blessure aan zijn bovenbeen zal Ikedia er deze keer in Enschede niet bij zijn.

De grootste overwinning die Ajax op FC Twente behaalde was in het jaar 1985, het seizoen dat tevens de geschiedenisboeken inging als het jaar van ‘het leerproces’ onder technisch directeur (lees coach) Johan Cruijff en de hersenbloeding van Rob de Wit. In de Meer werd het 8-1.

De voorbereiding op deze monsterzege kende minder problemen dan nu het geval is. Door de nog steeds volle ziekenboeg en de interlandverplichtingen is deze niet optimaal geweest. ”Chivu, Bergdomo, Lobont en Machlas komen pas morgen terug van hun interlands. Eén dag voor de wedstrijd dus en dat is natuurlijk jammer. Wat dat betreft had onze voorbereiding optimaler gekund.” Met de ziekenboeg gaat het wat dat betreft een stuk beter. Adriaanse:”De Cler en Pique trainen gelukkig alweer een tijdje mee. Met Ikedia gaat het wisselend. Hij heeft soms een terugslag. Ik verwacht dat O’Brien volgende week weer mee zal trainen met de groep.

“Fred Grim draagt tegen Twente voor de 150ste keer het Ajax-shirt (incl. vriendschappelijke wedstrijden)”

Twente op haar beurt is dit seizoen bijzonder goed van start gegaan. De ploeg staat samen met Vitesse bovenaan. Coach Van het Schip en zijn mannen wisten tot nu toe thuis te winnen van RKC (1-0) en Roda JC (3-0). In Breda werden tegen NAC de punten door een 3-3 gelijkspel verdeeld.

Bij de laatste wedstrijd van FC Twente tegen Roda JC kwam de volgende formatie in actie: Boschker, Van der Weerden, Grujic, Pothuizen, Polak, Van der Leegte, Booth, Van der Laan, Van der Doelen, De Witte, Houwing.

Of Van 't Schip dit elftal vanwege de komst van Ajax zal aanpassen, is gissen. Feit is dat Adriaanse en Van het Schip, gezien de stage van laatstgenoemde bij het eerste elftal, op de hoogte zijn van elkaars voetbalvisies. Volgens Adriaanse voor Twente eerder een voordeel dan voor Ajax. “Van 't Schip kent Ajax natuurlijk veel beter dan Ajax Twente kent. Als je het over voordelen hebt dan zou dat dus eerder een voordeel zijn voor Twente en Van 't Schip.

In welke formatie en met welk systeem Ajax in Enschede zal aantreden, deed de Ajax-coach gebruikerlijkerwijs geen uitspraken. Adriaanse gaf wel aan de wedstrijd als een topwedstrijd te zien. “En ik heb al eens eerder aangegeven dat Ajax uit de topwedstrijden meer punten moet halen. Of ik weer met dezelfde opstelling speel als tegen Celtic en Feyenoord weet ik nog niet. Maar het is best goed mogelijk dat ik de lijn doorzet. Ik zie de wedstrijd tegen Twente, mede gezien de stand op de ranglijst, namelijk als een topwedstrijd.”