Menu

FC Twente voor de 37ste keer te gast in Amsterdam

Koploper Ajax ontvangt zondag FC Twente in de Arena. Twente doet het, na een moeizame start, de laatste weken redelijk en staat op de negende plaats in de Holland Casino Eredivisie.

FC Twente was vorig seizoen de ploeg van coach John van 't Schip. De voormalige rechtsbuiten van Ajax leverde voordat deze jaargang begon zijn contract in, en werd vervolgens bij Ajax aangesteld als coach van Jong Ajax toen Gerard van der Lem vertrok.

Vorig seizoen won Ajax met 3-2 van Twente. Nadat Mido net voor rust een rode kaart had ontvangen en Twente na 45 minuten met 0-2 leidde, moest Ajax in de achtervolging. Met tien man lukte het nog net om de winst in eigen huis te houden, omdat Wamberto de winnende treffer binnenschoot. Ondanks de zege was het de laatste wedstrijd voor coach Co Adriaanse, die een dag later op non-actief werd gesteld. Kort daarna, op 3 december 2001, werd Ronald Koeman als nieuwe trainer gepresenteerd.

Drie jaar geleden, Ajax vierde in het seizoen 1999/2000 zijn eeuwfeest, betekende de ontmoeting met Twente in de Arena ook al de afscheidswedstrijd van een trainer. Jan Wouters zag zijn ploeg, gekleed in het oorspronkelijke Ajax-tenue, met 0-1 ten onder gaan. Het was de tweede nederlaag ooit van Ajax in eigen huis tegen FC Twente. In het seizoen 1992/1993 verloren de Amsterdammers ook met 0-1. Inmiddels heeft Ajax de Tukers 36 maal in Amsterdam ontvangen. De grootste zege op Twente boekte Ajax in de jaargang 1978/1979. Toen won de thuisclub met 8-1.

Ajax moet zich zondag, na de krachtsinspanning tegen Valencia, weer richten op de Nederlandse competitie. Als het wat zegt wie op de laatste training de hesjes dragen, dan kiest trainer Ronald Koeman voor Zlatan als diepste spits, geflankeerd door Van der Meyde en Boukhari. Pienaar speelt dan 'op 10', met Galasek en van der Vaart naast zich. Opvallend was dat Koeman op de training koos voor Nigel de Jong als linksback, naast de vaste waarden Chivu, Bergdolmo en Trabelsi. Misschien wil Koeman zo het gevaar Cairo van FC Twente indammen.

FC Twente begon het seizoen slecht, maar is de laatste tijd aan een goede serie bezig. Vorige week won de ploeg van coach Rene Vandereycken met 1-0 van Vitesse.
De wedstrijd van zondag 1 december staat onder leiding van scheidsrechter Van Egmond en begint om 14.30 uur. Het duel is ook te volgen via www.ajax.nl.