Menu
FC Uitgeest en Ajax koesteren bijzondere herinneringen 

FC Uitgeest en Ajax koesteren bijzondere herinneringen 

Ajax O19 zette dit weekeinde tijdens het ICGT-toernooi in Uitgeest voet op bekende bodem. De plaatselijke voetbalclub koestert bijzondere herinneringen aan de bezoekjes van voormalige talenten en coaches van Ajax. Ajax.nl zet 3 bijzondere momenten op een rij.

1. 'Louis, hij is je grootste fan' 
De clubkantine van FC Uitgeest heeft iets weg van een klein voetbalmuseum. Aan de muur hangen talloze voetbalshirts en foto’s, waaronder een grote plaat van een lachende Louis van Gaal. Cor Feenstra, leider en wasman van de plaatselijke voetbalclub legt uit: ,,Mijn zoon is verstandelijk beperkt en groot fan van Ajax. Hij zag Van Gaal in 1992 de UEFA Cup winnen en was direct verkocht. Zes jaar later schreef hij hem een brief met de woorden: ‘Van Gaal’, ‘FC Barcelona’ en ‘kijken’.'' 

„Een week later kregen we een uitnodiging om op bezoek te komen. Daarna zaten we ineens met Truus van Gaal op de vip-tribune. Zij vroeg of mijn zoon ook bij de besloten training mocht zijn: ,,Dat mag toch wel Louis, hij is je grootste fan’’, zei ze. Tien seconden bleef het stil en toen zei Louis: „Je weet dat dit eigenlijk niet mag, maar voor deze ene keer.'' Mijn zoon vond dat prachtig.“ 

Het complex van FC Uitgeest is vertrouwd terrein voor veel Ajacieden.
Het complex van FC Uitgeest is vertrouwd terrein voor veel Ajacieden.

2. Serero versus Sigthórsson
Naast Van Gaal lieten ook veel voormalige Ajax-spelers van zich spreken. Zo kende de editie van 2008 een speciale ontmoeting tussen twee oude bekenden. De 18-jarige Thulani Serero liet zijn kunsten zien in het shirt van Ajax Cape Town. Hij nam het op tegen zijn latere teamgenoot Kolbeinn Sightórsson, toen nog spelend voor de jeugdploeg van AZ. 

Davy Klaassen trof in 2009 3 spelers die hij het afgelopen seizoen ook tegenkwam in de strijd om de landstitel. Steven Berghuis (FC Twente), Davy Pröpper en Marco van Ginkel (beiden Vitesse) stonden als tieners allemaal tegenover de huidige aanvoerder van Ajax.

3. Shirt met handtekening
Aandachtig toeschouwer Sjaak Swart bewaart ook goede herinneringen aan het jeugdtoernooi: „Als Ajax speelt, dan ben ik altijd van de partij. Ieder jaar is het weer goed georganiseerd. Dit jaar vind ik Benfica de beste ploeg, maar ze moeten allemaal nog veel leren hoor“, vertelt Swart met een glimlach.

Achter Swart hangt een Ajax-shirt met rugnummer 23 aan de muur. Rafael van der Vaart opende jaren geleden een sportzaal en liet zijn wedstrijdshirt met handtekening achter. Traditiegetrouw was de voetbalvereniging weer een bijzondere herinnering aan Ajax rijker.

Lees ook: Realistische Winter: 'Tiende plek is Ajax-onwaardig'

Tekst: Ajax.nl/Sven Koeneman
Foto: Ajax.nl/ Gerard van Hees

�� | #AjaxO19 eindigt als 10e op het ICGT toernooi. Het jeugdige team verloor in de strijd om plek negen van Hadjuk Split (1-3). pic.twitter.com/KXuESNjTkS

— AFC Ajax (@AFCAjax) 5 juni 2017