Menu
FC Utrecht - Ajax: 7x winst op rij

FC Utrecht - Ajax: 7x winst op rij

Ajax reist zondag af naar Stadion Galgenwaard voor de immer lastige uitwedstrijd tegen FC Utrecht. Dat blijkt ook uit de statistieken die uitwijzen dat de Amsterdammers in 2009 voor het laatst een competitiezege boekten in de Domstad. Desondanks is er ooit een periode geweest - tussen 1977 en 1983 - waarin de Ajacieden zich ook in Utrecht op eigen terrein waanden en zevenmaal op rij zegevierden.

Utrecht – Ajax in 1976-1977
De reeks van zeven opeenvolgende zeges start op 3 april 1977. Wie anders dan topschutter Ruud Geels toont na rust zijn trefzekerheid met twee doelpunten: 0-2. De eerste op aangeven van Johan Zuidema en de tweede na een assist van de pas 19-jarige Deen Sören Lerby. Bij de thuisploeg bestaat de voorhoede uit onder meer Piet Hamberg en Leo van Veen, spelers die in een later stadium eveneens voor Ajax zouden uitkomen.

Zevende uitzege op rij
De zevende en laatste uitzege op rij komt tot stand op 24 april 1983. Johan Cruijff maakt vlak voor rust de openingstreffer. Lerby geeft de Utrechters in het laatste deel van de wedstrijd de genadeklap: 0-2. Behalve de Deense doelpuntenmaker, die bezig is aan zijn laatste seizoen bij Ajax, zijn Dick Schoenaker en Piet Schrijvers de enige Ajacieden die er in 1977 ook al bij waren. En FC Utrecht heeft net als toen twee latere Ajacieden binnen de gelederen: Rob de Wit en Jan Wouters.

Strijd der giganten tijdens de editie van FC Utrecht - Ajax in het seizoen 1979-1980. Onder meer Utrecht-speler Willem van Hanegem bindt de strijd aan met de half vallende Ajacied Dick Schoenaker. Amsterdammer Ruud Krol (2) kijkt verwachtingsvol toe.
Strijd der giganten tijdens de editie van FC Utrecht - Ajax in het seizoen 1979-1980. Onder meer Utrecht-speler Willem van Hanegem bindt de strijd aan met de half vallende Ajacied Dick Schoenaker. Amsterdammer Ruud Krol (2) kijkt verwachtingsvol toe.

Utrecht – Ajax in Olympisch Stadion
De meest opmerkelijke uitzege op Utrecht boekt Ajax in het seizoen 1981-1982, als met 3-5 wordt gewonnen. Locatie: het Olympisch Stadion in Amsterdam. Dit vanwege het in aanbouw zijnde nieuwe stadion van de Utrechters, die daardoor tijdelijk zijn uitgeweken naar een noodstadion bij de Veemarkt. Daar beschikt men echter niet over een lichtinstallatie, waarop het Olympisch Stadion soelaas biedt.

Ajax wint op ‘eigen terrein’ door treffers van Wim Kieft (2x), Jesper Olsen, Frank Rijkaard en Tscheu La Ling. Utrecht opent nog wel de score via Gerard van der Lem, de latere jeugd- en assistent-trainer van Ajax. En na de 1-5 van Ling geven Wouters en Koos van Tamelen de eindstand een iets draaglijker aanzien voor de Domstedelingen.

Richairo Zivkovic
Deze jaargang is Richairo Zivkovic een opvallende verschijning bij FC Utrecht. De 20-jarige aanvaller is dit seizoen door Ajax verhuurd aan de Domstedelingen. Zivkovich heeft in Amsterdam nog een contract tot medio 2019.

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto’s: Ajax Erfgoed