Menu

FC Utrecht bezig aan goede uitreeks

Ajax ontvangt komende zondag FC Utrecht, de huidige nummer 5 in de Holland Casino Eredivisie. Wie aan het begin van het seizoen had gezegd dat FC Utrecht wel weer een subtopper zou zijn in december, zou louter meewarige blikken hebben geoogst.

FC Utrecht bleef zaterdag tegen Willem II (0-2 zege) voor de vijfde keer op rij ongeslagen in een eredivisie-uitwedstrijd. Daarmee realiseerde de ploeg uit de Domstad haar beste reeks uitduels sinds 1992. Toen lukte het Utrecht om zes uitduels op rij niet te verliezen. Wat Ajax betreft evenaart de ploeg van trainer Foeke Booy dat record niet, want een gelijkspel of een nederlaag past niet in de route naar het zo broodnodige succes na de desastreuze Brugse avond.

Toch was de competitiestart van de Domstedelingen bedroevend. Uit de eerste zes wedstrijden schraapten Booy en zijn pupillen slechts vijf puntjes bij elkaar. Zet die resultaten tegenover de veertien punten uit de laatste zes competitieduels en merk het verschil. Het draait bij Utrecht. Booy zet jonge spelers in, die het vertrouwen van de coach niet beschamen. Denk vooral eens aan de wedstrijd tegen Roda JC toen Utrecht uitstel had aangevraagd bij de KNVB vanwege het grote aantal zieken. De KNVB vond de club echter niet ziek genoeg en Booy was gedwongen zelfs A-junioren bij zijn selectie te halen. Dat Roda JC zonder punten terug naar Kerkrade ging, was daarom zeer verrassend.

Bij FC Utrecht speelt een groot contigent oud-Ajacieden. Zo leende PSV verdediger Michael Lamey - acht jaar Ajax-jeugd - uit aan Utrecht en kwam Patrick Zwaanswijk ooit uit voor de zaterdagamateurs van Ajax. Behalve dit duo staan Dave van den Bergh, Karim Touzani en Hans van der Haar in de Utrechtse aanval. Alle drie genoten hun opleiding in Amsterdam. Zelfs Jean Paul de Jong kwam nog even uit voor de Amsterdamse ploeg.

Maar ook de geboren Amsterdammer Bas van den Brink heeft banden met Ajax. Zo was zijn opa Jany van der Veen, jeugdtrainer van Ajax en de ontdekker van Johan Cruijff. En Sander Keller is ook al een Amsterdammer in Utrechtse dienst. Er zullen dus heel veel Utrecht-spelers niet alleen voor hun club willen winnen in de ArenA, maar zeker ook voor de vele vrienden en bekenden die ongetwijfeld op de tribune zullen zitten in de stad waar ze zijn grootgebracht.

Ajax en FC Utrecht staan voor de 35ste keer tegenover elkaar in Amsterdam in een competitiewedstrijd. Een keer verloor Ajax, twee keer eindigde het duel in een gelijkspel en 31 keer won Ajax. De grootste zege kwam in 1976 tot stand. Ajax won met 7-0. Alleen in 1998 onder leiding van Morton Olsen verloren de Amsterdammers op eigen veld van de Utrechters. Het werd 1-2.

Het duel staat onder leiding van scheidsrechter Dick Jol, die zijn geblesseerde collega René Temmink vervangt. Voor Jol betekent dit, in navolging van Roelof Luinge onlangs, zijn vijftigste Ajax-duel in de eredivisie. Jol had op 16 februari 1992 in Doetinchem de leiding over De Graafschap - Ajax. In dat duel zorgde Stefan Pettersson in de 38ste minuut voor de 1-0 zege van Ajax. De 49ste wedstrijd van Ajax in de Eredivisie onder leiding van Dick Jol was op 17 augustus. Ajax versloeg toen in het Gelredome Vitesse met 2-1 door een eigen doelpunt van Purrel Fränkel en de winnende goal van Wesley Sneijder.