Menu
FC Utrecht de eerste bekeropponent

FC Utrecht de eerste bekeropponent

Na de Klassieker staat er donderdagavond weer een topduel voor Ajax op het programma. In het nationale bekertoernooi komt FC Utrecht op bezoek.

De laatste keer dat Ajax en Utrecht elkaar in het bekertoernooi troffen was tijdens de finale in 2002. De laatste keer dat Ajax en Utrecht elkaar in het bekertoernooi troffen was tijdens de finale in 2002.

Dat is niet voor het eerst in de historie. Wie herinnert zich bijvoorbeeld de laatste keer dat de clubs elkaar in de beker troffen tijdens de finale van 2002 niet meer? Het was de vierde keer in de historie van het bekertoernooi. De eerste van de drie eerdere ontmoetingen had Utrecht in november 1976 met 2-1 gewonnen. Negen seizoenen later liet Ajax FC Utrecht kansloos door met 4-0 te winnen en bijna tien jaar geleden won Ajax met nipte cijfers (2-1) van de Domstedelingen. Maar de grootste wedstrijd vond ruim zes jaar geleden plaats op het neutrale terrein van de Rotterdamse Kuip. Wie herinnert zich de zinderende finale niet?

Mido had Ajax na dik twintig minuten aan een 0-1-voorsprong geholpen, maar twee goals van Glusevic betekende een 1-2-achterstand en die stond in de negentigste minuut nog steeds op het bord. Kampioen Ajax had ingezet op het winnen van de beker, maar het zag er niet naar uit dat de felbegeerde dubbel gehaald zou worden. Drie minuten in de blessuretijd van de reguliere speeltijd schoot Wamberto, vanuit buitenspelpositie, Ajax naar 2-2. De Amsterdammers leefden nog en mochten in de verlenging met Utrecht uitvechten wie de nationale beker mocht heffen. Die verlenging duurde nauwelijks drie minuten. Toen bracht Zlatan Ibrahimovic de fans en de ploeg via een golden goal naar een 3-2-overwinning en de dubbel.

De aanvoerder uit het seizoen 2001-2002 is verguld met het winnen van de beker ten koste van FC Utrecht. De aanvoerder uit het seizoen 2001-2002 is verguld met het winnen van de beker ten koste van FC Utrecht.

Voor zowel als Ajax als FC Utrecht is de wedstrijd van donderdagavond het eerste optreden in de beker dit seizoen. Vorig jaar strandde Ajax in de derde bekerwedstrijd. NAC Breda was in januari 2008 met 4-2 te sterk. Voor FC Utrecht duurde het bekertoernooi vorig seizoen slechts een duel. Toen trof de ploeg van trainer Willem van Hanegem Feyenoord en werd er met 3-0 verloren.

Toch staat FC Utrecht nog altijd bekend als een typische cupfighter en dit jaar heeft de club een aantal interessante aanwinsten binnengehaald. Tijdens de Open Dag eind augustus had FC Utrecht een verrassing voor de fans in petto: Ali Boussaboun. Boussaboun droeg eerder in het seizoen 2006-2007 het shirt van FC Utrecht. Hij kwam toen na de winterstop op huurbasis over van Feyenoord en speelde negen wedstrijden voor FC Utrecht. Het afgelopen seizoen stond Boussaboun onder contract bij Al Wakra, waarvoor hij achttien keer scoorde. Maar ook Morten Skoubo is een opvallende nieuwe Utrecht-aanvaller. Skoubo is geen onbekende voor Ajax. De Deense spits speelde van 2004 tot 2006 bij Br√łndby IF en trof Ajax in de voorronde van de Champions League. Skoubo scoorde nog in de heenwedstrijd. In de Amsterdam ArenA lukte hem dat niet. Ajax won die wedstrijd met 3-1 en speelde Champions League. De afgelopen twee seizoenen kwam Skoubo met Real Sociedad uit in de Spaanse competitie.

De nieuwe aanvallers van FC Utrecht konden nog niet van waarde zijn voor hun club in de vorm van doelpunten. Afgelopen weekeinde wonnen de mannen van trainer Willem van Hanegem de eerste wedstrijd van het seizoen. Het - toen nog - zonder puntenverlies zijnde Willem II werd met 1-0 geklopt dankzij een doelpunt van Sander Keller. Ajax speelde met 2-2 gelijk in De Kuip.

Donderdagavond vanaf 20.45 uur zullen we kunnen zien hoe de krachtsverhoudingen liggen tussen FC Utrecht en Ajax. Kijk woensdag naar Ajax TV voor een voorbeschouwing Ajax - FC Utrecht met mooie beelden uit het verleden.

Naar de website van Ajax TV >>

Voor het bekerduel zijn nog kaarten verkrijgbaar.
Kijk hier voor meer informatie >>