Menu
FC Utrecht geeft weinig weg, maar incasseert veel

FC Utrecht geeft weinig weg, maar incasseert veel

FC Utrecht kende een vliegende seizoenstart. De ploeg won van FK Zenit Sint-Petersburg (1-0) en pakte ook de zege in de eerste 2 Eredivisieduels. Maar daarna ging het minder en kelderden coach Erik ten Hag en co van plek 2 naar plek 8.

De competitie begon goed met eenvoudige zeges op ADO Den Haag (3-0) en Willem II (2-0). Maar het bezoekje aan FC Groningen (2-1) zorgde voor zand in de motor. Ook FC Twente profiteerde van de mindere vorm en had geen genade: 4-0. Het bleek een voorbode op een mindere reeks van FC Utrecht, waarin slechts 1 van de laatste 6 duels winnend werd afgesloten. 

Veel tegengoals, maar weinig schoten tegen
Een van de oorzaken ligt bij de vele tegendoelpunten van de Domstedelingen. Coach Ten Hag zag zijn ploeg dit seizoen al 20 treffers incasseren. Ter vergelijking: alleen Willem II (22) en Roda JC (21) kregen dit Eredivisieseizoen meer tegendoelpunten. Geeft de ploeg zoveel kansen weg? Nee, in tegendeel. 

Alleen Feyenoord (95) kreeg dit seizoen minder schoten tegen dan Utrecht (100). Maar van de 100 schoten eindigden maar liefst 20 schoten in het doel van Utrecht. Dat is met een percentage van 20% zeker 4% meer dan bij iedere andere ploeg in de Eredivisie. 

Urby Emanuelson
Met Urby Emanuelson heeft Utrecht een oude bekende van Ajax in huis. De multifunctionele speler doorliep de jeugdopleiding in Amsterdam en kwam uiteindelijk tot 172 Eredivisieduels. Hierin wist hij 17 keer te scoren.

De voormalig Ajacied speelde tijdens het thuisduel tegen NEC Nijmegen op 4 december 2010 voor het laatst een Eredivisieduel in de ArenA. Siem de Jong kwam toen als invaller in het veld. Het kan verkeren: van teamgenoten naar tegenstanders, in 7 jaar tijd.

Tekst: Ajax.nl/Sven Koeneman
Foto: Pro Shots