Menu
Feest der herkenning voor Groenendijk

Feest der herkenning voor Groenendijk

Alfons Groenendijk is aan zijn derde periode bij Ajax begonnen. De 48-jarige coach heeft sinds donderdag de A1 onder zijn hoede. Daarmee is hij de opvolger van Fred Grim die eerder deze maand als hoofdcoach bij Almere City aan de slag is gegaan. Samen met collega-trainer Kenneth Perez staat hij met de A1 voor een druk programma in de competitie en NextGen Series.

Voor de derde keer heeft Groenendijk zijn handtekening gezet onder een contract bij Ajax. De Zuid-Hollander was tussen 1991 en 1993 als speler actief in Amsterdam. Later was hij enkele jaren (2005-2007) assistent-coach van Jong Ajax en de A-selectie. Met zijn terugkeer op de Toekomst voltooit de oud-speler van onder meer Sparta en Manchester City zijn trilogie bij Ajax. ,,En daar heb ik enorm veel zin in. Na twee seizoenen FC Den Bosch was het tijd voor iets anders. Die nieuwe uitdaging heb ik hier nu gevonden.”

Sinds afgelopen zomer zat Groenendijk tijdelijk zonder club. Er kwamen verschillende aanbiedingen voorbij, waarvan die van Ajax verreweg het meest interessant voor hem was. ,,Ajax loopt toch als een rode draad door mijn leven. Toen ze deze maand belden of ik iets voor een terugkeer zou voelen, hoefde ik er dan ook niet lang over na te denken. Vervolgens zijn we snel tot elkaar gekomen.”

Alfons Groenendijk gaat bij Ajax A1 nauw samenwerken met Kenneth Perez. Alfons Groenendijk gaat bij Ajax A1 nauw samenwerken met Kenneth Perez.

Groenendijk gaat bij Ajax A1 nauw samenwerken met assisent-coach Kenneth Perez. ,,We kennen elkaar nog uit de tijd dat ik in de staf van het eerste elftal zat. Kenneth was toen een van de betere spelers. Hij heeft een geweldige traptechniek en goed spelinzicht. Dat kan hij als trainer op de talenten in onze groep overbrengen.” Naast de hereniging met Perez was het donderdag een feest der herkenning op de Toekomst voor Groenendijk. ,,Bijna alle trainers heb ik vroeger als medespeler of tegenstander meegemaakt. Er is enorm veel voetbalkennis en ervaring aanwezig. Dat is het mooie van Ajax. Zowel bij de spelers als trainers zit ongelofelijk veel kwaliteit.”

Ten opzichte van zijn laatste periode bij Ajax is er het nodige veranderd bij de club. Zo staan er inmiddels drie sterren op het tenue. Ook binnen de jeugdopleiding is veel veranderd. ,,Ik kan me goed vinden in de nieuwe denkwijze over talentontwikkeling bij de club. Het opleiden van spelers wordt voor een club als Ajax steeds belangrijker om met het grote geld te kunnen concurreren. We kunnen immers niet zomaar even een speler voor vele miljoenen euro’s halen. Ajax moet de jeugdspelers zelf naar een topniveau opleiden. Daar ga ik als coach van de A1 mijn bijdrage aan leveren.”

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Groenendijk: ,,Ajax loopt als een rode draad door mijn leven." Groenendijk: ,,Ajax loopt als een rode draad door mijn leven."
Er wacht de A1 een druk programma met wedstrijden in de competitie en NextGen Series. Er wacht de A1 een druk programma met wedstrijden in de competitie en NextGen Series.